30.11.2022

Основни правила за SEO копирайтинг през 2020 г.

1 min read
Основни правила за SEO копирайтинг през 2020 г.

Не е тайна, че приятелите ни в Google обичат да настройват алгоритъма си за търсене. И въпреки че този модел на постоянно усъвършенстване със сигурност е причина за празнуване сред ежедневните потребители, той може да даде на SEO и копирайтърите доста тревожност. В крайна сметка, ако правилата на играта постоянно се променят, как трябва да съставите печеливша стратегия?

Основни правила за SEO копирайтинг през 2020 г. - 0002

В цялата тази публикация ще споделя няколко примера за добра работа на хора от маркетинговата общност. Без допълнително обобщение, ето основни правила за SEO копирайтинг, които ще ви помогнат да процъфтявате през 2020 година:

 • Разберете намерението на ключовата дума;
 • Въздържайте се от пълнеж с ключови думи;
 • Говорете езика на аудиторията си;
 • Наблягайте на featured snippet;
 • Помислете много за заглавието си
 • Оптимизирайте вашите мета тагове;
 • Насочете помощни ключови думи;
 • Не забравяйте за гласовото търсене.

Разберете намерението на ключова дума

„Намерението на ключовите думи“ се отнася до причината, поради която хората търсят ключовата дума, към която мислите да насочвате. Най-общо има три широки типа намерения за ключови думи:

 • Информационна: потребителят иска да научи повече за нещо, като тема, продукт или индустрия. Пример: „история на Свети Валентин“;
 • Навигационно: потребителите искат да посетят конкретен уебсайт или уеб страница. Пример: „1800 цветя“
 • Търговски: потребителят иска да купи продукт или услуга. Пример: „купете букет цветя“.

Тъй като е в най-добрия интерес на Google да предоставя на потребителите си най-добрите резултати от търсенето, той възнаграждава маркетолозите, които съответстват точно на намеренията за ключови думи. Ако се опитате да насочите ключовата дума „история на деня на валентинките“ със страницата за ценообразуване на услугата за доставка на цветя, няма да се представите много добре в резултатите от органичното търсене. Защо? Защото няма да успеете да съвпаднете с намерението за ключова дума.

Разберете намерението на ключова дума

Независимо дали пишете копие за началната си страница, публикация в блог или описание на продукта, ефективният копирайтинг започва с признателност за важността на намерението на ключовите думи. Помислете внимателно какво търсят потребителите и след това направете всичко възможно, за да им го дадете.

Въпреки че създаването на подходящо съдържание до голяма степен се състои в съвпадение на намерението за ключови думи, това не е единственото внимание; също така е важно да докажете на Google, че съдържанието ви е подходящо. Както научих от първа ръка, ефективен начин да докажете уместността на съдържанието си е да насочите основната си ключова дума още в началото на текста

Въздържайте се от пълнеж на ключови думи

За да бъде ясно, има важна разлика между увеличаването на плътността на ключовите думи в началото на следващата ви публикация в блога и ангажирането с това, което се нарича пълнеж за ключови думи т.е практиката на прекомерно насочване към основната ви ключова дума в опит да подобрите ефективността на органичното търсене.

Докато първото е справедлив начин да демонстрирате релевантността на съдържанието си, второто е остаряла форма на мамене.

Препоръчвам да стоите далеч от пълнежа с ключови думи по няколко различни причини, като една от тях е фактът, че това е огромна загуба на вашето време.

Никой не иска да прочете нещо, което е ясно написано, за да успокои алгоритъм. Ако се занимавате с пълнеж на ключови думи, никой няма да остане на уебсайта ви много дълго.

Говорете езика на аудиторията си

Инструментите за изследване на ключови думи са страхотни. Независимо дали сте маркетинг на съдържание или специалист по PPC, инструменти като WordStream (безплатно е) често са спасители.

Като се има предвид, има още един невероятен инструмент – ако можете дори да го наречете така – който твърде малко онлайн маркетолози използват в своя полза. Той е безплатен, лесно достъпен и изключително полезен за всеки в бизнеса със SEO копирайтинг.

Говоря за свързаната секция за търсене в долната част на Google SERP.

Говорете езика на аудиторията си

Featured snippet

Докато Ранд Фишкин обсъждаше подробно в блога SparkToro през август 2019 г., по-малко от половината от търсенията с Google водят до кликване – платено или органично. През повечето време потребителите напускат SERP, без да кликнат върху една хипервръзка. За тази тенденция, разбира се, има множество обяснения, но за целите на тази публикация в блога ме интересува само едно: featured snippet.

Featured snippet

Дори и да не мислите, че сте запознати с това, вие със сигурност сте – това е малката кутия, която понякога се появява в горната част на SERP и ви дава малка доза изключително подходяща информация.

И така – какво означава това за вас и вашата SEO стратегия за копирайтинг? Ако се обръщате към въпрос, на който можете да отговорите с шепа изречения – например какъв е средният CTR на Google Ads – уверете се, че шепа изречения е включена някъде в съдържанието ви.

По този начин вие си давате по-голям шанс да спечелите Featured snippet и да зарадвате целевата си аудитория. Дори някои хора да не кликват, поне вие увеличавате имиджа на марката си.

Помислете за заглавието си

Ако заглавието ви лошо, никой няма да кликне на вашия уебсайт. Отделете значително време за мозъчни атаки на заглавия. В началото може да ви се струва загуба на време, но повярвайте ми – когато вашите органични CTR се покачат и показването на страницата се покачи, ще се радвате, че го направихте.

Оптимизирайте вашите мета тагове

Колкото и да насърчавам всички ваши копирайтъри да се занимават с креативни заглавия, има практически елемент, който винаги трябва да имате предвид: фактът, че Google вероятно ще пресече заглавието ви (a.k.a. заглавие), ако е по-дълго от 60 знака. Не е достатъчно да бъдете креативни; вие също трябва да сте кратки.

Заглавието ви е от решаващо значение, но това не е единственият мета маркер, който се нуждае от оптимизация:

Вие също трябва да бъдете внимателни към своето описание (текстът, който се показва директно под вашия URL адрес).

Като се има предвид, наистина има хора, които ще прочетат вашето описание и ще го използват, за да преценят дали ги интересува. Плюс това, Google търси там, за да намери показатели за уместност (т.е. ключови думи). Ето защо е важно да отделите време да напишете обмислени описания – описания, които да примамват хората да кликнат и да убедят Google, че съдържанието ви заслужава да бъде класирано.

Насочете се към допълнителни ключови думи

Едно съдържание може да се класира с няколко ключови думи. Знам, че много от вас вече знаят това, но това е концепция, която не оцених напълно, докато не я чух много пъти. Само в случай, че някой като мен се натъкне на тази публикация в блога (доста вероятно, ако питате мен), повтарям: Едно съдържание може да се класира с няколко ключови думи.

Не забравяйте за гласовото търсене

Според мен, оптимизирането за гласово търсене не трябва да бъде вашият най-голям приоритет в SEO през 2020 г. Нещата, като съвпадение на намерението за ключова дума и спечелване на Featured snippet, все още са много по-належащи. Прогнозите варират в зависимост от това, кого питате, разбира се, но си струва да се отбележи, че приблизително две трети от хората на възраст между 25 и 49 години говорят със своите устройства с активиран глас поне веднъж на ден.

Това гласово търсене става все по-често, според мен е достатъчна причина, за да включите някои основни тактики във вашата SEO стратегия за копирайтинг.

Опитайте да оптимизирате част от съдържанието си за ключови думи, базирани на въпроси. Според Google, 41% от хората, които използват гласово активирани говорители, казват, че говорят с устройствата си, сякаш са хора. Естествено, това означава, че голяма част от техните запитвания са поставени като въпроси, а не като ключови думи. Въпросът в края на краищата е много по-разговорен от низ от ключови думи.

1 thought on “Основни правила за SEO копирайтинг през 2020 г.

 1. Много добре описано.
  Може би, ще е по-добре, ако се однови статията с примери как:
  – как да събираме семантика от ключови думи
  – самото писане на текстове
  – имаше някъде лематизатор на нетпик и как се работи с него
  – колко често трябва да се редактира даден текст

  Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *