26.05.2024

Символика в рекламите на прафюми на Nina Ricci

1 min read

Nina Ricci е дизайнерска къща, основана през 1932 в Париж от Мария Ричи и синът и Робърт. Моделите на къщата се отличават с женственост, романтичност и изисканост. В наши дни Nina Ricci са популярни най- вече с парюмите си, сред които са Farouche, Capricci, Fleur de Fleurs, Eau de Fleurs, Nina, Ricci Ricci, Love in Paris и Premier Jour.

През последните години най- популярни сред рекламите на парфюми на Nina Ricci са тези на парфюмите от колекцията „Nina“, както и парфюмът Ricci Ricci. Парфюмите от колекцията „Nina” си приличат по дизайна на флаконите, които са във формата на ябълка. За това се откриват и множество сходности в самите пресреклами, които носят общо послание.

 

Първият от серията се казва Nina. Както се очаква в рекламата присъстват ябълки, които са тясносвързани с концепцията на самата бутилчица на парфюма.

Изобразеният хронотоп е женски (ясно се виждат врати и стени, които показват, че пространството е затворено) , който хармонизира с момичето. От рекламната фотография лъха загадъчност, тъй като има лек воал, наподобяващ мистична мъгла като в приказка. Наблюдава се опозицията вътре- вън, защото в горния ляв ъгъл се вижда клон на посребрено дърво, който препраща към отвореното външно мъжко пространство, но в същото време ясно се вижда паркетът, който е покрил земята и показва, че това не е градина, въпреки метафората с дървото.

Дървото от друга страна, съчетано с белия цвят на интериора, който освен чистота, невинност и девственост, означава и божественост, рай, би могло да се тълкува като дървото на познанието, което ни е известо от Християнската религия. Сребърният цвят отново препраща към женственост и божественост. Тук идва ред и на ябълките. Червеният им цвят ни насочва към страстта и греха, което е в унисон и със самата притча за Адам, Ева, змията и дървото на познанието с неговите ябълки. Ябълката е женски плод, заради наподобяващата структура на вулва, когато е разрязана.

Тук, обаче, в символността й е сплетен мотивът за изкушението и първородния грях. Наситеният червен цвят контрастира с мекотата на бледорозовия, с който е облечено момичето. Въпреки че и двата цвята се приемат за женски в повечето култури, тук те се противопоставят. Светлорозовото е символ на нежност, непорочност и спокойствие, докато червеното е секс, който е греховен. В рекламата се наблюдават два контрапунктни образа – този на ябълката (греха) и на момичето (девственицата). Моделът е с бледа кожа и светли коси, които издават символност на невинност, безпомощност, честност. Често в предания и приказки присъствал мотивът за дългата коса, който е символ на девиците, които покривали с косите си телата си. Тук също рекламното лице е с дълга коса. Гримът й е лек, за да допринесе за невинния и детски облик, както и няма бижута по същата причина – не се набляга на статус и сила, а на нежност. Атмосферата издава приказност заради използваните бледи нюанси.

За рекламата на парфюма си „Nina L’ Eau“ Nina Ricci отново използват концепцията за приказност. Факт е, че в по-голямата част от приказките всички принцеси за руси (като изключим Снежанка). В рекламите на колекцията Nina също моделите са руси, защото те изглеждат по- уязвими и невинни. Русата коса, светлата кожа и очи са символ на честност, доверие и доброта. Вниманието е приковано върху червеното червило на модела, което контрастира на другите цветове в изображението.

За разлика от предното изображение, тук момичето е хванало парфюма в ръце, докоснало се е до него и се е доближило до греха. За това устните й са червени – символ на греха, те предупреждават. Бледорозовото, почти бяло, символизира отново непорочното, душевно и физически чистото. В това изображение, обаче, хронотопът е мъжки, момичето е навън. Виждат се фигурите на три дървета – числото 3 е мъжки символ. Дървото в съчетание с ябълката, макар и розова, отново се свързва с греха.

 

Съчетание между двете предходни реклами е отново реклама на „Nina L’ Eau“, която заема символи и от Nina. Вижда се взетото женско пространство, за разлика от предишната реклама на „Nina L’ Eau“ и цъфналите клони, които са символ на нов живот, но и са синекдоха на дървото на познанието. В тази реклама няма ябълки, освен флакона на парфюма, но се появяват огледала, които са символ на мистичен друг живот. Другите описани при предишната реклама символи остават валидни и за тази.

 

В рекламата на „Nina L’ Elixir“ контрапунктните образи са отново невинното детско излъчване на момичето и греха, дяволското изкушение на ябълката. Забелязваме синекдоха – ябълките подсказват за наличието и на дървото на познанието, въпреки че не е показано в рекламата. Хронотопът е женски, пространството както при първата реклама е затворено. Стените и подът са бели – символ на чистота. Очаквано, моделът е с руса коса и светла кожа – символ на невинност. Има украшение в косата, наподобяващо визията на корона – символ на статус. Бледорозовите дрехи са символ на романтичното, женското, младежкото. Погледът на момичето е решителен и предизвикателен. Тя държи парфюма в ръце – опитала е от греха.

 

Докато рекламите на парфюмите от серията Nina показват момичетата в своята непорочност, които се сблъскват с изкушението, концепцията на парфюма Ricci Ricci е точно обратната. Предлага се на потребителя алтернатива – порочната сексуална жена. Тя отново е руса и съм светла кожа и очи, което, обаче, е в пълен контраст с облеклото и гримът й. Черният тежък грим и черната рокля с гол гръб са символ на секс и класа. Черните уши и червената дантела са синекдоха за дявола. Червеният цвят освен символ на сексуалност е и символ на дяволското. Жената е сравнена с дявола. Хронотопът е мъжки. Дантелата е обгърнала Айфеловата кула, която може да се приеме като фалически символ.

 

Въпреки че е сравнена с дявол, от модела струи светлина, която може да се забележи от размития контур на панделката при главата й. Светлината е символ на божественото и духовното. Така се появява опозицията добро – лошо. Ангелските черти (светлите коси, кожа и очи) и струящата светлина са опозиция на черните дрехи и червеното, които са ясен знак за дяволското.

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *