25.05.2024

SEO Копирайтинг – Как Google оценява авторитета на съдържанието

1 min read
SEO Копирайтинг - Как Google оценява авторитета на съдържанието

Всяка идея в SEO може да се разглежда като набор от показатели, които използваме за подобряване на класирането на страниците. Това означава, че ако говорим за такова понятие като „авторитетност на съдържанието“, тогава почти сигурно има фактори, които могат да бъдат анализирани и подобрени, за да се получат по-високи позиции в търсенето.

Ако Google измерва авторитета на съдържанието, какви показатели може да използва за това? Според какви критерии SEO специалистите трябва да измерват съдържанието си? Това ще бъде обсъдено в статията.

Ще говорим за това, което може да представлява „авторитетът на съдържанието“ и как можем да го измерим. Може би Google използва тези начини за измерване на авторитета, а може би не. Но се надяваме, че можем да разработим концепция за показатели, които могат да се използват за оценка на авторитета на съдържанието.

Темата за авторитета на съдържанието е заобиколена от противоречия. Така че Google съвсем ясно заяви, че експертизата, авторитетът и надеждността (EAT) са много важни части от ръководството за асистентите. В същото време, каква част от алгоритъма помага да се определи този тип съдържание, компанията не е изяснена. Знаем, че търсачката не използва данните, получени от асистентите, за да научи алгоритъма. Google може да ги използва, за да отмени промените в алгоритъма за търсене, които не отговарят на неговите стандарти.

Как да се измери авторитетността на съдържанието?

И така, как можем да измерим авторитета на съдържанието? В крайна сметка, всяка идея, за която ние говорим в рамките на търсачката за оптимизация, трябва да се свеждат до определен набор от измервания, които в някаква форма се използват за класиране на страници.

Понякога е достатъчно просто да го почувстваш. Авторитетното съдържание обаче е по-сложна концепция. И да се прецени дали съдържанието е авторитетно или не, е доста трудно.

ALBERT

Така че, по-нататък ще говорим за това, което биха могли да представляват потенциалните показатели на авторитетно съдържание. И ще започнем с концепция като Алберт. Вече говорихме за използването от търсачката на Google на алгоритъма BERT за разбиране на естествения език. Що се отнася до ALBERT, това е „Lite BERT“ — подобен модел, използван от Google, който е предназначен да отговаря на въпроси.

Това може да не изглежда много важно. Технологията за отговор на въпроси се използва от доста време. Например, в работата на избрани snippets (с участието на snippets). Албърт обаче премести тази работа на следващото ниво.

Понастоящем ALBERT и вариациите на този модел заемат първите топ 5 позиции и 9 от топ 10 позиции в рейтингите за отговори на въпроси и всички те се представят по-добре от хората. Това е очевидно господство. И тази технология е много ефективна в своята област.

Какво общо има това с авторитета на съдържанието? Ако мислим за документ, всяко съдържание, което произвеждаме, нашата цел е да отговорим на въпросите, на които нашите потребители искат да получат отговори. Така че всяка тема, с която започваме – като Data Science – включва редица въпроси, чиито отговори потребителите искат да получат.

И това е мястото, където системи като ALBERT могат да бъдат изключително полезни за измерване на авторитета на съдържанието. Както виждате, една от мерките за авторитетно съдържание е колко добре отговаря на въпроси, свързани с конкретна тема.

Плътност на информацията

Друг възможен начин е анализът на плътността на информацията. Когато пишат статии, авторите – особено ако не са запознати с темата-често използват много допълнителни думи, така наречената „вода“.

По този начин знаем, че броят на думите на страницата не влияе върху позициите на съдържанието.

Така че един от начините да разберете дали съдържанието е наистина ценно или не, или поне дали може да предостави важна информация, е да използвате програми за обработка на естествен език (NLP), за да извлечете информация.

ReVerb + OpenIE

Една от най-популярните NLP технологии с отворен код започна като проект, наречен ReVerb, който след това се обедини с Open IE Project. Как работи: можете да предоставите на системата парче съдържание и тя ще извлече всички действителни твърдения от нея. По този начин плътността на информацията ще бъде набор от факти, които могат да бъдат извлечени от документ, срещу броя на думите.

Ако имахме този показател, тогава бихме могли доста лесно да премахнем съдържанието, написано само заради обема, и да намерим съдържанието, което съдържа важна информация.

Просто си представете статия в Уикипедия-колко гъста е информацията в нея в сравнение със съдържанието, което повечето от нас създават.

Стил на съдържание

Стилът на съдържанието също може да бъде доста прост показател. Например, ако дадена статия използва вградени цитати, както се прави в Уикипедия, и съответните връзки са дадени в долната част на страницата – подобно на научните статии, това може да означава и авторитет.

Същото важи и за използването на списъци с факти или съдържание, както прави Уикипедия, и т. н.

Всичко това са доста прости техники, които, ако мислите, най-често използват тези сайтове, които заслужават по-голямо доверие.

Ако това наистина е така, те биха могли да бъдат намек за Google, че съдържанието, което произвеждате, е авторитетно.

Качество на текста

В допълнение към горните параметри, доста сложни за оценка, има и доста прости. Като качеството на текста.

Има ли правописни и граматически грешки в текста? Гледали ли сте някога четливостта на текста? Забелязали ли сте, че съдържанието ви е написано толкова трудно, че никой не може да го разбере? Или е толкова просто, че просто не изглежда задълбочен и авторитетен?

Има и неща като дължината на изреченията и използването на определени думи.

Може би вместо да анализира всички сайтове, които споменават Data Science, Google разглежда само домейни. edu или само публикувани научни статии и след това сравнява формулировките, които се използват в тях.

Това би било доста лесен начин за Google да идентифицира авторитетно съдържание и такова, което не е такова.

Медийни стилове

Друго нещо, на което можем да обърнем внимание, са медийните стилове. Само в случай на даден показател е малко по-трудно да се разбере как може да се използва Google. В същото време е лесно да се измери и използва оптимизатори.

Анотирани графики

Мисля, че трябва да се отдалечим от графичните изображения и да се насочим повече към използването на графични библиотеки с отворен код. Това ще позволи на Google да предостави действителна информация и цифри в изходния код.

Уникално визуално съдържание

Собствените визуализации са нещо, за което със сигурност можем да се погрижим. Уникалното визуално съдържание е споменато и в ръководството за асистенти на Google.

 

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *