26.05.2024

Как да правим контент анализ

1 min read
контент анализ

Съдържанието ви е това, което привлича посетителите на вашия уебсайт. Дали вашето съдържание е достатъчно добро? Направете контент анализ, за да извлечете максимума от своя сайт.

Факт е, че дори и най-добрите автори на съдържание и оптимизатори за търсачки от време на време изневеряват на новото си съдържание.

По някаква причина и въпреки усилията ви, не всичко, което публикувате, ще се превърне в хит.

Понякога, въпреки най-добрите ви усилия, той ще бъде погребан, няма да се класира в резултатите от търсенето и на практика няма да допринесе за общите ви цели.

Не изтривайте нещата, върху които сте работили усилено, и не ги оставяйте бавно да избледнеят.

Вместо това използвайте тези по-малко успешни части от съдържанието, за да разберете къде сте сгрешили, да предприемете действия за коригиране и да използвате новите знания за създаване на по-силно ново съдържание.

Но преди да направите това, трябва да знаете кои от уебстраниците ви не работят достатъчно добре. А това изисква одит на съдържанието.

Какво е контент анализ?

контент маркетинг

Анализът на съдържанието е процес на систематично инвентаризиране и оценяване на публикуваното в момента съдържание на вашия уебсайт.

Често то е пряко свързано с усилията за SEO оптимизация, тъй като целта е съдържанието не само да съдържа важни ключови думи, но и да отговаря на конкретни заявки за търсене.

Съдържанието, което бихте могли да анализирате, е в различни формати и може да включва:

 • Уебстраници.
 • Целеви страници.
 • Публикации в блогове.
 • Описания на продукти.
 • Видеоклипове.
 • Слайд-декове.
 • Бележки.

Ако никога досега не сте правили одит на съдържанието, това може да ви се стори трудна и скучна задача.

Не се притеснявайте – не е толкова лошо, колкото си представяте. Но преди да се потопим в процеса, нека да поговорим защо това е важен процес за организации от всякакъв тип и размер.

Защо трябва да правите анализ на съдържанието си?

контент стратегия

Нищо не е имунизирано срещу течението на времето, включително и вашето съдържание.

От геоцентризма до това кой е открил Америка – неща, които някога са били смятани за неопровержими факти, непрекъснато стават неверни. И ако не друго, то епохата на интернет ускори този процес.

Точно затова редовните анализи на контента са важни. Те ще ви помогнат да поддържате съдържанието си в актуално състояние и да подобрите класирането си в търсачките, като отговорят на следните въпроси:

 • Какво е съществуващото ви съдържание?
 • Ценно ли е това съдържание?
 • Как хората го намират?
 • Как се представя то?
 • Все още ли е точно?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да се уверите, че съдържанието ви е с високо качество, и същевременно ще ви помогнат да се придържате към стратегията си за маркетинг на съдържанието.

Как да извършим контент анализ

контент значение

След като вече знаете защо е необходимо да извършвате редовен контент анализ на съдържанието си, нека преминем към същината на това как да го направите.

Стъпка 1: Определете целите си

Одитите на съдържанието са свързани с много работа, така че, за да сте сигурни, че не губите времето и енергията си, е важно да започнете с ясно определени цели за това, което искате да постигнете.

Трябва да имате поне една цел, която ще бъде движещият фактор на анализа, и след това да определите показателите, с които ще се измерва успехът. Те могат да включват следните неща:

 • Подобряване на резултатите от SEO оптимизацията на конкретни страници или на целия ви уебсайт.
 • Повишаване на ангажираността и/или конверсиите.
 • Премахване на остаряло или излишно съдържание.
 • Подобряване на стандарта на съществуващите части от съдържанието.
 • Вземане на решение за нова организационна структура на вашия сайт.

Стъпка 2: Събиране и категоризиране на съдържанието

Първо определете видовете съдържание, които ще преглеждате, и съберете техните URL адреси.

Можете да направите това ръчно чрез таблица в Excel или Google Sheets или да използвате онлайн инструмент като HubSpot, Semrush или Screaming Frog.

След като сте създали електронна таблица със съдържанието, към което е насочен анализът, е време да го категоризирате. (Забележка: Някои онлайн инструменти могат да направят това вместо вас.)

Ще трябва да проследите следното за всяка част от съдържанието в отделна електронна таблица за одит на подробностите за съдържанието:

 • URL.
 • Автор.
 • Кой екип го е създал? Екип по съдържанието, социален екип, SEO екип и т.н.
 • Време: Колко време е отнело създаването на съдържанието в неговата цялост?
 • Заглавие.
 • Дата.
 • Вид на съдържанието: Дали това е публикация в блог, инфографика, казус и т.н.?
 • Цел на съдържанието: Каква беше целта на създаването на съдържанието: обратни връзки, трафик, конверсии и т.н.?
 • Брой думи.
 • Коментари.
 • Споделяния: разбийте ги по социални мрежи и общо.

Това ще ви помогне да организирате работата си, докато определяте кои съществуващи елементи са подходящи и кои трябва да бъдат актуализирани или премахнати. Начинът на структуриране на тази информация се определя от вашите цели.

Може също така да посочите какви продукти или услуги поддържа това съдържание, ключовите думи, към които е насочено, и броя на думите.

Стъпка 3: Проследяване на показателите и анализ на данните

След като вече сме създали основните елементи на нашия одит, е време да се потопим в неговата ефективност.

Търсите осезаеми ключови показатели за ефективност, които ви позволяват да оценявате състоянието и ефективността на сайта си.

Част от данните за съдържанието на вашия одит трябва да бъде придружена от собствен удобен документ в Excel, точно като този, който създадох.

Преди да пристъпим към данните, трябва да се върнете назад и да проверите съдържанието, което сте създали в миналото.

Знаейки как се представя съдържанието, което сте публикували, ще можете да прецените какъв вид съдържание трябва да създавате в бъдеще и какъв не трябва да създавате.

Тази част от контент анализа ще отнеме много време, поне в началото.

Трябва да решите колко назад искате да започнете одита на съдържанието и след това да съберете всички URL адреси на съдържанието за този период от време.

Препоръчвам ви да се върнете поне една година назад и да съберете данни за това как се е представило съдържанието ви през предходната година.

Събирането на всички URL адреси на предишното ви съдържание обаче не е задължително да бъде ръчен процес.

За щастие много инструменти за анализ на уебсайтове, като Google Analytics или инструмента за одит на съдържанието на Semrush, могат бързо да инвентаризират съдържанието ви въз основа на данните от картата на сайта. Те могат да ви предоставят списък с URL адреси на съдържанието, които да проверите.

Подготовка за текущи одити

След като наваксате и добавите цялото миналогодишно съдържание в документа в Excel, можете да повтаряте тази дейност за проверка на новото съдържание всяка седмица.

Ще бъде много по-лесно да следите съдържанието си и да го проверявате редовно, когато трябва да се връщате само една седмица назад, за да въвеждате данни.

Добавете данните от следващия раздел към документа в Excel и качвайте най-новите цифри и статистически данни всяка седмица.

С течение на времето обърнете внимание на всички драстични промени.

Понякога съдържанието, особено евъргрийн съдържанието, може да отнеме месеци, преди наистина да се наложи.

Метрики за проследяване

контент анализ методика

Ето кои са показателите, които трябва да проследите при одита на данните за съдържанието:

Коментари

Правилно модерираният раздел с коментари може да добави ценно съдържание, генерирано от потребителите, към публикациите и статиите в блога ви.

Ако една от целите ви, свързани със съдържанието, е да изградите общност в уебсайта си, ще трябва да знаете какви типове съдържание и теми предизвикват разговори.

Използвайте атрибута за UGC връзка, за да сте сигурни, че отговаряте на изискванията на Google за маркиране на връзки.

Ако не разрешавате коментари в блога си, проверете дали в публикациите ви в социалните мрежи има коментари за вашето съдържание.

Споделяния в социалните мрежи

Някои маркетолози смятат споделянията в социалните мрежи за суетни показатели. Наблюдението на социалната популярност на вашето съдържание обаче може да ви помогне да откриете темите, които най-вероятно ще заинтригуват конкретна социална аудитория.

Предприятията, които знаят, че по-голямата част от конверсиите им идват от Facebook например, биха искали да създават съдържание, популярно сред аудиторията на Facebook.

Анализът на публикациите, които са имали най-много споделяния в социалните мрежи на Facebook в миналото, е добър начин да разберете кои теми могат да се справят добре в бъдеще.

Органичен трафик

В идеалния случай съдържанието ви ще получи голям органичен трафик.

Ако не получавате органичен трафик, това може да е потенциален червен флаг.

Може би има нещо нередно в:

 • Вашата стратегия за съдържание.
 • Как разпространявате съдържанието.
 • Видът на съдържанието.
 • Самото съдържание.

Като оценявате редовно показателите за органичния трафик в одита си, ще знаете кога можете да се потупате по гърба или кога трябва да започнете отначало.

Степен на отпадане

Пристигат ли посетителите на уебсайта на вашите уебстраници и излизат ли, без да се ангажират с вашето съдържание?

Ако Google Анализ не може да открие скролване, кликвания или други взаимодействия със съдържанието, преди потребителят да го напусне, това се счита за отказ.

Ако процентът на отказите е висок, това може да е знак за лошо съдържание.

В идеалния случай съдържанието ви е портал, който води потребителя от търсенето до вашия уебсайт, забавлява го или го информира, а след това го насочва към друго съдържание в зависимост от нуждите му.

Беклинкове

Донесете обратните връзки – но само добрите обратни връзки, които ни дават голям тласък и доверие, моля!

Трябва да проследявате обратните връзки, които съдържанието ви редовно създава, по две основни причини:

 • Обратните ви връзки се променят с течение на времето. В първия ден, в който публикувате ново съдържание, може да спечелите два до три обратни връзки. Оставете да мине една седмица и може би вече са се появили 10-12 обратни връзки. След една година може да имате 589 обратни връзки към едно съдържание, тъй като то се популяризира, открива и споделя.
 • Не всички обратни връзки са добри. Разбира се, 589 обратни връзки може да звучи добре, но не и ако 500 от тези връзки са потенциално опасни за вашия уебсайт, водят до спам, платени са или водят до лош уебсайт. Може да искате да обмислите премахването на тези неестествени обратни връзки.

Време на страницата

Ако съдържанието ви е дълъг блог пост от 2500 думи, а средното време за престой на страницата е 18 секунди, нещо не е наред.

Тази метрика ще ви информира дали съдържанието ви просто не е подходящо за вашата аудитория, или е и трябва да създадете повече съдържание, фокусирано върху подобни теми.

Уникални посетители

Искаме много уникални посетители да разглеждат нашето съдържание и да увеличават броя на прегледите, които получава дадено съдържание.

Колкото повече са прегледите, толкова по-големи са шансовете за възвръщаемост на инвестициите (ROI) от съдържанието като конверсии, ангажираност, споделяния и обратни връзки.

Страници за една сесия

Колко страници преглежда потребителят, след като е видял съдържанието ви?

На кои страници отиват?

Публикация в блога за най-добрите зимни палта може да подтикне потребителя да кликне върху връзките в публикацията и да пазарува различни палта във вашия уебсайт. Те дори могат да направят покупка, което е крайната цел на всеки бизнес маркетинг.

Нови срещу. Връщащи се потребители

Привличате ли нова аудитория с това съдържание?

Връщащите се потребители са чудесни. Връщащите се клиенти са още по-добри.

Но трябва да се стремим да привличаме и нови потребители с нашето съдържание. В идеалния случай искате да видите добра комбинация от двете.

Повторно използвано съдържание

Вземали ли сте колекция от публикации и превръщали ли сте ги в електронна книга или обратното? Проследявайте съдържанието, което сте използвали повторно.

Комбинирайте метриките от основното съдържание и допълнителните части от свързаното съдържание, за да видите как повторното използване е от полза за вашата стратегия за съдържание.

Дали дадено съдържание е останало на първо място в SERP за целевата си ключова фраза?

Обърнете внимание на най-добрите класирания по ключови думи и на това колко дълго са продължили, за да определите кои типове съдържание имат дългосрочни и кои краткосрочни победи при търсене.

Работихте ли с влиятелни личности, за да разгласите съдържанието си? Обърнете внимание на инфлуенсърите, които са генерирали най-голям трафик или споделяния в социалните мрежи за съдържанието.

Възможно е да искате да работите с тях отново в бъдеще за подобни видове съдържание.

Стъпка 4: Предприемете осъществими стъпки и разработете нова стратегия за съдържание

Вече трябва да разполагате с цялата необходима информация, за да определите кое съдържание работи и кое не. Сега е време да използвате тази информация, за да създадете план за подобряването му.

Добавете още една колона към електронната таблица, за да посочите какво действие трябва да предприемете за всяка част от съдържанието. Това може да включва изтриване, обновяване, пренаписване или повторно използване.

Определете приоритета на всяко действие. Изтриването на съдържание е бързо и обикновено лесно.

Освежаването може да се състои от малки актуализации на факти или връзки. От друга страна, цялостното обновяване може да бъде мащабно начинание.

Може да се окаже полезно да добавите колона с приоритети към електронната таблица, за да следите кое е най-спешно.

Резюме

Одитите на съдържанието не са най-бляскавата част от маркетинга, но са абсолютно необходими.

Не забравяйте, че това, което работи днес, може да не работи утре, и че вашите най-ефективни материали могат бързо да остареят.

За да сте сигурни, че извличате максимума от усилената си работа, трябва редовно да извършвате одити на съдържанието.

Това е най-добрият начин да следите цялостното състояние на уебсайта си. Освен това ще ви помогне да откриете нови възможности и да постигнете целите си.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *