30.11.2022

Google Voice Search – какво представлява и как да оптимизираме

2 min read
Какво е Google Voice Search

През изминалото десетилетие Google предприе няколко смели стъпки към тази възвишена, амбициозна цел и един от най-вълнуващите постижения е в областта на гласовото търсене и технологията за обработка на естествен език.

Променя се начина, по който Google обработва заявките за търсене, как потребителите търсят нужната информация и дори отношението към търсачките като цяло.

В днешния пост ще се задълбочим в това, което прави гласовото търсене на Google толкова уникално. Ще разгледаме накратко историята на това как Google разработи революционната си технология за гласово търсене. Ще разгледаме как бизнесът и търговците могат да разработят съдържание, рекламни кампании и стратегии с гласово търсене.

Какво е Google Voice Search

Google Voice Search е функция, която позволява на потребителите да търсят в мрежата с помощта на Google чрез разговорни гласови команди, а не да пишат.

Google Voice Search може да се използва както при десктоп, така и при мобилни търсения. В някои случаи потребителите трябва да кажат фраза „събуждане“, за да кажат на Google да започне да анализира това, което потребителят казват, „OK, Google.“ Това може да стане или чрез гласова команда на определени мобилни устройства и операционни системи или чрез докосване или щракване върху иконата на микрофона вдясно от основното поле за търсене на Google.

Какво е Google Voice Search

 

Има много малка разлика между гласово търсене и обичайно въведена заявка. Потребителите се отвеждат на типична страница с резултати от търсачките, независимо дали са изговорили заявката си или са я въвели с няколко потенциални изключения. Потребителите, които търсят упътвания до място с помощта на мобилно устройство, могат да видят SERP, различен от този на потребител на десктоп, който търси същата информация, например.

Като цяло, заявките за гласово търсене често връщат подобни – ако не практически идентични – резултати като въведени заявки. Просто е много по-лесно и удобно да говорите, а не да пишете.

Кратка история на Google Voice Search

Подобно на много от най-популярните услуги на Google, Google Voice Search (известен също като Search by Voice) е напрaвен в Google Labs, мястото, където инженерите на Google генерират нови технологии и идеи, много от които са се превърнали в популярни продукти на Google като Gmail.

През 2010 г., Google Voice Search първоначално изискваше потребителите да се обадят на телефонен номер от мобилното си устройство, след което те бяха подканени със записано съобщение „Кажете ключовите си думи за търсене.“ След това потребителят ще каже кои ключови думи биха искали да търсят и ще предложи на потребителите връзка, на която могат да кликнат, за да бъдат отведени до страницата с резултати от търсачката за тяхното запитване.

Днес Google Voice Search е напълно съвместим с десетки продукти и приложения. Освен това гласовото търсене се превърна в неразделна част от опита на Google и дори оформи как алгоритмите на Google се справят с конкретни видове заявки.

Google Voice Search и актуализацията на Колибри

Преди няколко години Google направи една от най-големите промени в основния си алгоритъм в скорошната памет. Тази актуализация беше известна като Hummingbird (Колибри) и се промени … е, почти всичко.

Google Voice Search и актуализацията на Колибри

 

Намерението на потребителя е една от най-важните основи на търсенето, но за машините може да бъде изключително трудно да се направи заключението за това, което потребителите действително искат при извършване на определени търсения.

Това даде знак за промяна в способността на Google да определя намерението зад сравнително нееднозначни търсения и да предостави на потребителите още по-добро изживяване, нещо, което Google продължи с разработването на своята система за машинно обучение на RankBrain.

Нека разгледаме семантичното търсене в действие с помощта на Google Voice Search.

При търсене на “Zoe Saldana” актрисата, известна с отличните си роли във филмите „Аватар“ и „Пазители на галактиката“, какво виждаме:

Google Voice Search и актуализацията на Колибри 01

 

Сега, когато установихме първоначално търсене, можем да поставим семантичното разбиране на Google за тест, като му зададем поредица от свързани запитвания, които биха били нееднозначни и почти невъзможни за точния „отговор“ сами.

Да речем, че искаме да открием името на героя на Салдана в „Пазители на галактиката“. След като ни бъде представен първоначалният резултат, можем да зададем на Google редица допълнителни въпроси:

Google Voice Search и актуализацията на Колибри 03

 

Както виждаме, Google се бори малко с тази заявка. Първоначалният ми термин за търсене беше „Как беше името на героинята й в„ Пазители на галактиката “? виж от дясната страна.

Този резултат беше за заявката за търсене „От коя планета е Гамора?“ И резултатите се отнасят до оригиналния герой на Гамора от комикса „Пазителите на галактиката“, публикуван от Marvel:

Google Voice Search и актуализацията на Колибри 05

Докато Google успява да бъде в крак с този тип последователно семантично търсене, той се справя много по-силно при работа с проста биографична информация за реални хора, за разлика от измислените герои.

Връщайки се към първоначалното ни търсене за Zoe Saldana, можем да зададем на Google поредица от свързани въпроси, без да уточняваме за кого говорим. Google „знае“, ние вероятно все още се интересуваме от Зоуи Салдана и затова тя попълва празните места при последователни гласови търсения:

Google прави това и за друго последователно семантично гласово търсене. Фигурата по-долу е резултатът от заявката „Къде се е родила?“ Google отново интерпретира моята заявка да означава „Къде се е родила Зоуи Салдана?“, Което Google променя търсенето, след като анализира гласовото ми търсене:

Google Voice Search и актуализацията на Колибри 07

Това е чудесен пример за семантично търсене в действие и перфектно подхожда на приложенията за използване на Google Voice Search. Разбира се, бихме могли да зададем всеки следващ въпрос в по-пълни изречения, но Google не се нуждае от това пояснение; той интуитивно разбира, че всеки въпрос е от значение за този, който го предхожда, и предлага точни, интелигентни резултати, базирани на много малко потребителски принос.

Google Voice Search, Google Now и бъдещето на търсенето

Google Voice Search е неразделна част от виртуалния асистент на Google Now от много години. Комбинацията от мощните алгоритми за търсене на Google с усъвършенстваната технология за обработка на естествен език (NLP) е причината повечето хора да се съгласят, че Google Now е значително по-точен от Siri, Microsoft Cortana или виртуални асистенти на Amazon, въпреки че последните три са много сходни чисто функционално.

Google Voice Search, Google Now и бъдещето на търсенето

Може да е изкушаващо да мислите за Google Voice Search като самостоятелен продукт, който съществува в собствения си силоз, но когато погледнете как се е развила гамата от продукти на Google през последните години, всъщност можем да екстраполираме как може да изглежда бъдещето на търсенето няколко години от сега.

Вземете например проследяване на конверсиите в платформата в Google Analytics. Google се стреми да направи по-лесно рекламодателите и уеб администраторите да идентифицират както офлайн реализациите, така и конвертираните сесии, които се провеждат на множество устройства, и дори обмислят да добавят данни за гласови заявки в конзолата за търсене на Google.

Това е така, защото Google знае по-добре от всички, че в днешната мултимедийна среда на много устройства дните на едносеансови пътища за конвертиране на едно устройство отдавна са изминали. Начинът, по който търсим информация, се е променил и подходът за оптимизация с едни и същи действия, подходящ за всички, е както недалновиден, така и напълно непрактичен в днешната онлайн среда.

Данните от годишния доклад за интернет тенденциите на Мери Мейкър показват колко популярна е Google Voice Search през последните години:

Google Voice Search, Google Now и бъдещето на търсенето 02

Както можете да видите, данните от Google Trends предполагат, че използването на гласово търсене и свързаните с него команди са се увеличили седем пъти от 2010 г.

В доклада на Meeker се посочва също, че от май 2016 г. на всеки пет търсения на устройства с Android е гласово.

В допълнение, китайската търсачка на Baidu’s Andrew Ng спекулира, че до 2020 г. приблизително 50% от всички търсения ще бъдат извършени чрез технология за гласово разпознаване.

За какво хората използват гласово търсене?

Знаем, че гласовото търсене става все по-популярно, но за какво всъщност хората използват гласовото търсене? Отговорът зависи от възрастта на човек.

Възрастните използват гласово търсене най-често, за да получат упътвания. Това има смисъл, тъй като е много по-лесно – и по-безопасно и съобразено с много местни закони – да използвате гласово търсене за свободни ръце, докато шофирате, за да разберете къде трябва да отидете.

Въпреки това можем да видим, че има много други често използвани приложения за гласово търсене, включително използването на гласови команди за диктуване на текстови съобщения, използване на функции за повикване на мобилни устройства, проверка на времето и възпроизвеждане на медии.

Случаите на използване на гласово търсене са сходни в различни възрастови демографски групи и няма много начин за търговски намерения, когато става въпрос за горните приложения на функцията за гласово търсене. Въпреки това,нещата започват да стават много по-интересни.

Защо Google Voice Search става все по-популярен?

Има няколко причини за растежа на популярността на технологията за разпознаване на глас в потребителски устройства като Android и интелигентни домашни технологии като Amazon’s Alexa, като основната е лекотата на използване в сравнение с писането.

Средният човек може да напише около 40 думи в минута, но може да говори около 150 думи в минута, което позволява по-голяма специфичност с по-малко усилия.

Втората причина за нарастващата популярност на гласовото търсене е постоянната му интеграция с нововъзникващи продукти и технологии. Данните за продажбите на устройствата Alexa на Amazon са доказали, че потребителите са готови и нетърпеливи да възприемат „революцията в интелигентния дом“, а увеличаването на надеждността и напредъка в технологията за разпознаване на глас вероятно ще стимулира интереса към тези устройства и услуги.

Гласови технологии, локално търсене и „Близо до мен“

Ако някога сте използвали Гласово търсене, за да получите указания до някъде, представете си потенциала за още по-голяма интеграция на Гласово търсене с локални списъци за търсене. Вече можем буквално да „помолим“ Google да ни помогне да намерим магазини, продаващи стоки, които искаме да купим, както и да проверим важна информация като работно време, наличност на паркинг и дори талони.

Гласови технологии, локално търсене и търсения „Близо до мен“

Търсенията „Near me“ вече са изключително важни за местния бизнес. Google каза, че търсенията „Near me“ са се удвоили само през 2015 г. и обемът на подобни запитвания от този характер се е увеличил 34 пъти от 2011 г. – по-голямата част от тях се извършват от мобилни устройства.

Гласово търсене, обработка на естествен език и маркетинг, базиран на хора Natural Language Processing

Една от най-големите промени, които видяхме в търсенето през последните години, е появата на силно персонализирано сърфиране в интернет. Google е пионер в това, като комбинира различните си различни услуги и продукти в единна, сплотена система от потребителски профили, която позволява на Google да предоставя на потребителите по-уникално, подробно и индивидуализирано преживяване на сърфиране.

Това породи (още една) маркетингова стратегия – маркетинг, базиран на хора, забележително мощна техника, въпреки уникалното си ужасно име.

Тъй като Google научава повече за нас, можем да видим дълбока промяна към все по-персонализиран маркетинг, основан не само на нашата история на сърфиране и предпочитания за пазаруване, но дори и на нашите гласове.

Как Google ще „научи“ да разпознава вашия глас AND и навици

Google Voice Search и подобни технологии „се учат“ да разпознават гласови команди и ключови думи чрез това, което е известно като обработка на естествен език. Това означава, че с течение на времето Google научава не само уникалните характеристики на вашия глас и начина, по който говорите, но и вашето поведение, интереси при сърфиране и друга лична информация.

Google и Siri могат да „научат“ моделите, уникални за начина, по който говорите във времето. Гласовете на двама души не си приличат, а между разговорите, акцентите и различното произношение на обикновените думи дори и обикновените заявки за гласово търсене могат да варират в голяма степен от един потребител до друг.

В същото време Google постоянно „научава“ повече за вас като потребител, като анализира вашите навици на сърфиране, предпочитания за пазаруване и друго онлайн поведение. Това позволява на Google да предоставя съобразени, подходящи резултати от търсенето. Това е чудесна новина за рекламодателите в AdWords, тъй като позволява на Google да предоставя все по-уместни резултати от търсенето на потребителите въз основа на постоянно нарастващ обем от данни, уникални за отделни потребители.

Как да оптимизирате вашия сайт за Voice Search

Досега може би се чудите как да направите своя сайт по-приятен за гласови търсения.

Потребителски намерения и гласово търсене

Ако някога сте извършвали гласово търсене на мобилното си устройство, вероятността е доста добра, че търсите много специфична информация: адрес или работно време на магазин, цена на конкретен продукт, независимо дали бизнеса предлага специфичен тип услуга и т.н. Като такова е важно да имате предвид намерението на потребителя при структурирането на вашия сайт и вашето съдържание, а един от най-добрите начини да направите това е чрез предварително отговор на въпроси.

Потребителски намерения и гласово търсене

Това може да звучи почти болезнено просто, но всъщност гарантирането, че важна информация като вашия адрес и работно време (ако е приложимо) е лесно достъпна на вашия сайт, трябва да бъде първата ви стъпка. Да, Google е невероятно сложна търсачка, но колкото по-лесно ботовете на Google обхождат и анализират съдържанието ви, толкова по-вероятно е да се покажете в резултатите от търсенето.

На следващо място, помислете за действителните си продукти или услуги. Разбира се, може да познавате бизнеса си отвътре и отвън, но това не означава, че бъдещите ви клиенти ще го направят. Може дори да не осъзнават, че имат нужда от вашите услуги.

  • Какви въпроси обикновено имат бъдещите ви клиенти относно това, което правите?
  • От каква решаваща информация се нуждаят перспективите ви, за да вземат информирано решение за вашия бизнес?
  • Какво е вашето уникално предложение за продажба и ясно ли е да разгледате съдържанието на вашия сайт?

Това са всички въпроси, на които трябва да предвидите и превантивно да отговорите, и като се има предвид намерението на потребителя от самото начало, това ще улесни много, особено за собствениците на по-големи уебсайтове.

Оптимизиране за конкретни търсачки

Някои от вас може би се чудят дали си струва да се оптимизирате за – GASP – търсачки, различни от Google.

В крайна сметка, Apple Siri използва Bing като своя основна търсачка, така че може да се изкушите да помислите за оптимизиране за Bing, а не за Google. Въпреки това има няколко проблема, като първият е пазарен дял, а вторият като цяло текущото състояние на SEO.

Оптимизиране за конкретни търсачки

Винаги ни казват, че уместността и качеството на нашето съдържание е най-важният фактор, който трябва да оптимизираме. В крайна сметка нюансите на това как Google, Bing, Baidu, DuckDuckGo или която и да е друга работа на търсачката не трябва да влияят върху структурата и оптимизирането на вашия сайт, освен ако нямате много силна причина за това.

И така, какво още можете да направите, за да направите вашия сайт по-удобен за гласово търсене?

Използвайте Schema Metadata – Микроформати

Схемата е това, което е известно като език за маркиране, който позволява на уеб администратори и собственици на сайтове да предоставят на търсачките допълнителна информация на своя сайт – мислете за това като метаданни.

Схемата ви позволява да опишете по-подробно какво означават данните на вашия уебсайт. Това от своя страна улеснява много по-лесно Google да „разбере“, което може да повиши видимостта.

Това е и една от най-мощните и същевременно недостатъчно използвани SEO практики, така че просто прилагайки микроформати към вашия сайт, вие вече сте на прав път.

Long-Tail Keywords

Една от най-ефективните стратегии, които можете да приемете при оптимизиране за гласово търсене, е да насочвате към long-tail keywords. Това са думи за търсене и фрази, които – както подсказва името им – са по-дълги от обичайните заявки за търсене.

Тези заявки често са доста специфични и най-хубавото е, че много сайтове ги пренебрегват в полза на по-кратки, по-конкурентни заявки за търсене.

Освен това , те представляват приблизително 70% от всички заявки за търсене, което означава, че са по-малко конкурентни – но не по-малко важни.

Ъпдейт на Google My Business Listing

Колкото по-актуална е информацията във вашата обява в Google My Business, толкова по-полезен – и следователно уместен – вашият сайт ще бъде за бъдещите клиенти, особено тези изключително ценни търсения „близо до мен“.

Включването на изображения може да бъде и мощна техника при подобряване на списъка ви в Google My Business, тъй като тези изображения могат да се показват като част от търсенията в Google Maps.

1 thought on “Google Voice Search – какво представлява и как да оптимизираме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *