26.05.2024

Как да направите Digital Marketing Ecosystem която да буустне конверсиите от всички канали

1 min read
Digital Marketing Ecosystem

Когато попитате професионалисти как да получите клиенти, някои ще ви предложат да правите SEO, докато други предлагат платен рекламен съвет като пряк път. Някои вярват в създаването на тонове съдържание дневно. Колкото и да са ефективни и двете, едната стратегия е нищо без другата.

Интернет светът е залят от съдържание. Всеки ден потребителите публикуват над 4 милиона блога, което прави още по-предизвикателно маркетолозите да се откроят от тълпата.

Имате повече шансове да оцелеете в самолетна катастрофа, отколкото да накарате потребителите да четат съдържанието ви. Освен това новите тактики, инструменти, търсачки, интелигентни устройства и маркетингови канали се появяват, за да увеличите борбата си за достигане до подходящата аудитория.

Как една стратегия може да се справи с всички тези предизвикателства?

Това, от което се нуждае вашата марка, е цяла дигитална маркетингова екосистема, която обхваща всичко, за да достигне до потребителите по целия свят.

Digital Marketing Ecosystem

Дигиталният маркетинг е усилие за разпространение на думата на вашата марка в различни цифрови канали, включително в търсачките, социалните медии, мобилните приложения, уеб приложенията, маркетинга на влиянието, имейлите и т.н.

Прилагането на всички тези стратегии ще даде на вашия сайт цялостна дигитална маркетингова екосистема.

Днес ще опростя стратегиите, от които компаниите се нуждаят, за да създадат подходяща дигитална маркетингова среда за своите сайтове.

Да започнем с любимото на всеки маркетолог: SEO.

SEO

Както вече знаете, SEO означава „Оптимизация на търсачки“, изкуството да се класира високо в търсачките органично (т.е. не е платено).

В рамките на SEO има три големи сектора. Нека се потопим във всеки един.

On-Page SEO

Всяка година Google прави хиляди промени в своите алгоритми. Данните ни казват, че само през 2018 г. Google направи 3234 актуализации (т.е. девет на ден). Невъзможно е да сте в крак с честите промени на Google, съчетани с промяната на поведението на потребителите. Но едно нещо, което ще ви помогне да задържите преимуществото, е on-page SEO.

On-page SEO оптимизира вашите уеб страници, за да се класират по-високо и да получи по-подходящ трафик от SERP.

Една често срещана практика на SEO оптимизация е оптимизиране на заглавия и мета описания (мета дани – title, description). Пример: ако търся “топ упражнения за гъди” то ще видите, че в резултатите от търсенето ще се покажат заявки, близки до това което търся:

On-Page SEO

От само себе си се разбира, че страницата е добре оптимизирана за търсачките и печели съответния трафик също. Не само заглавието и описанията, но цялото съдържание е добре оптимизирано за търсачките, както и за потребителите.

Поставянето на ключови думи помага на търсачките и потребителите да разберат по-бързо съдържанието. Това не означава, че трябва да влагате ключови думи в съдържанието си, а просто означава, че трябва да направите съдържанието си подходящо за потребителските заявки.

Technical / Техническо SEO

Техническото SEO поправя гайките и болтовете на вашия уебсайт. Това е основата на страница. Тя включва 404 грешки, скорост на страницата, дублирано съдържание и т.н.

  • Скорост на страницата: Проучванията показват, че потребителите бързо напускат сайтове, които се зареждат повече от три секунди.
  • Дублирано или липсващо съдържание: Дублирано съдържание означава, че един и същ конент е достъпен на множество URL адреси. Търсачките не могат да решат кой URL адрес да се покаже и проблемът се влошава. Често срещан проблем е дублиране на текст на дадена категория към описанието в OpenGraph – проверете за дублажи и в OG, защото бота го хваща;
  • 404 Грешки или прекъснати връзки: Друг начин да загубите класиране и тонове трафик е да имате счупени връзки на вашия сайт. Много източници може да се свързват към вашия сайт, но ако някой от тях е нарушен, вие ще загубите трафик несъзнателно.

Моралът на техническото SEO е да поддържате вашия сайт актуален и без дублиращо се съдържание и счупени връзки (и много други техники).

Off-Page SEO

Докато On-Page SEO се занимава с техническата изправност на сайта, Off-Page SEO се занимава с “зад кулисна работа”. Off-Page SEO е линкове, социална промоция, блог за гости, писане на рекламно съдържание за публикуване на други сайтове и др.

Local SEO

Local SEO оптимизира бизнеса ви, за да привлече местната аудитория. Тенденцията „най-добри неща в близост до мен“ набира темпото. Потребителите се пристрастяват да искат Google да намери най-добрите услуги, налични наблизо. Според HubSpot 46% от търсенията с Google са местни.

Local SEO

Дори не е необходимо да кликват върху връзката към уебсайта, тъй като получават цялата информация, налична в SERPs. Локалното SEO трябва да бъде част от цялата ви маркетингова стратегия.

Keyword Research

е в центъра на екосистемата за дигитален маркетинг.

Ключовите думи са това, което търсите в търсачките (например, да питате Google как да направи това или онова; търсене на нови събития и т.н.). Всичко, което въвеждате в Google, са ключови думи.

Брандовете трябва да анализират ключовите думи и намерениетоим, за да разберат какво точно търсят потребителите. Въз основа на това трябва да създават съдържание.

Например ако търся “как се шие копче” , то моето намерение е да науча как се шие копче, защото може би съм скъсал някое и ми трябва временно решение. Затова ръководство, което ще ме научи как да зашия копче, без да изяждам прекалено много време, ще бъде първият ми избор в търсачките

Link Building

Топ 3 фактори за класиране:

  • Линкове;
  • Контент;
  • Rankbrain

Връзките са един от най-добрите фактори за класиране. Брайън Дийн потвърди с основните си констатации, че сайтовете, които запазват първото място в Google, се поддържат от връзки. Той откри, че разнообразието от домейни оказва значително влияние върху класирането.

Link Building

Колкото повече връзки има един сайт от различни източници, толкова по-добре се класира.
Сайтовете с висококачествени връзки, разнообразни източници и ценно съдържание печелят случаите с най-висок ранг.

Контент

Висококачественото съдържание е сърцето на дигиталния маркетинг. Google възнаграждава тези, които създават съдържание, което отговаря на потребителски запитвания или им дава решение на проблема.

За да създадете контент, който добавя стойност, трябва да знаете какво е намерението на потребителя и най-предпочитаната форма на съдържание – може да бъде текст, видеоклип и други.

Когато търсия рецепта за дадена нещо, кликвам на резултата с видеоклип от Youtube, защото ми е по-лесно хем да гледам как се прави, хем и да видя какви продукти са необходими.

Маркетинг отвъд Google

Време е да преминете отвъд Google.Според доклад на Jumpshot, Amazon надмина Google по отношение на търсенето на продукти.

Сега единствената опция на потребителите вече не е Google. Те прескачат в Amazon, за да закупят продукти, или преминават към iTunes, за да слушат последните подкасти.

През 2020 г. въз основа на предпочитанията за потребителско съдържание изборът на търсачките също ще се промени. Ако искате да продавате продукти, по-добре е да имате магазин в Amazon. Или, ако сте маркетингова агенция, време е да създадете видеоклипове, показващи вашите съвети.

Social Media Marketing

Социалните медии са друго място, където потребителите прекарват по-голямата част от времето си – въпреки че това не е място, където идват да търсят; те нямат нищо против да превъртат Facebook по цял ден, четяйки истории и забавни мемове.

С присъствие в социални медии не принуждавате потребителите да четат вашето съдържание. По-скоро е по-скоро да ги каниш.

Ако потребителите се интересуват, те ще харесат вашето съдържание, ще го споделят с други и дори ще го коментират. Включването в социални медии е валидиране за търсачките; това показва, че вашето съдържание си струва да се класира високо.

Можете да смесвате безплатни тактики за маркетинг в социални медии с платени.

Search Engine Marketing

Маркетингът за търсачки (SEM) са платени реклами в Google за допълнителен трафик. Пример за това са онези промоционални реклами, които виждате преди органични резултати:

Search Engine Marketing

Това не означава, че трябва да изоставите всички други методи и да се съсредоточите само върху платените реклами. Проучванията показват, че платените реклами получават само 3,4% кликвания в сравнение с 38,5% кликвания на органични резултати. Органичните резултати, както винаги, са победителите. Платените реклами са само начин за бързо увеличаване на трафика, докато органичният маркетинг отнема време.

Инфлуенсър маркетинг

С нарастването на възрастта на социалните медии се увеличава и тенденцията на влияещите – инфлуенсъри. Тези звезди в социалните медии са като известни личности за потребителите. Независимо дали потребителите четат вашето съдържание или не, те със сигурност ще слушат някой инфлуенсър, който промотира вашите продукти.

Ако маркетингът на influencer все още не е на дневен ред, вие губите голяма възможност да достигнете бързо до потребителите.

Email Marketing

След като получите достъп до имейла на клиентите (с тяхно разрешение), имейл маркетингът се превръща в един от най-ефективните маркетингови канали.

Вашето съдържание директно достига до потребителя, което действа като покана за използване на вашите продукти и услуги.

Оптимизация за различни устройства

Поддържайте вашия сайт гъвкав за работа на много устройства. В противен случай ще загубите потенциални клиенти, които използват устройства, различни от настолни компютри.

Voice Search

ComScore прогнозира, че до 2020 г. 50% от всички търсения ще бъдат гласови. Това означава, че потребителите ще започнат да говорят с Google. Трябва да оптимизирате цялото си съдържание за дълги разговорни ключови думи, за да отговорите на въпросите на гласовото търсене на потребителите. Повече за Google Voice Search.

Времето и парите са от съществено значение за създаването на цяла цифрова екосистема, която обслужва целия трафик от различни канали и устройства.

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *