25.05.2024

SEO Ръководство за класиране в Google през 2020 г.

1 min read
SEO оптимизация на сайта през 2020 година - тенденции


Няма по-гадно нещо от това да видите вашия уебсайт класиращ се на следващите страници на търсачката (където никой не клика).

За да класирате уебсайта си по-високо в Google през 2020 г., помислете да започнете от основата на всяка SEO стратегия. Класирането на Google включва оптимизиране на уебсайта Ви чрез подхранване на правилните ключови думи и структура, за да може сайта ви да отговори на потребителски заявки.

Какво е SEO и как работи

SEO (Search Engine Optimization, search optimization) е цялостно развитие и популяризиране на сайта, за да влезе в челните позиции в резултатите от търсенето (SERPs) на избраните заявки с цел увеличаване на посещаемостта и по-нататъшно генериране на приходи.

Колкото по-висока е позицията на сайта в резултатите от търсенето, толкова повече потребители се насочват към него. Затова работата по:

 • подобряване на съответствието на страниците с заявки за търсене (уместност),
 • оптимизиране на структурата и съдържанието,
 • подобряване на търговските фактори,
 • оптимизиране на кода на страниците,
 • изграждане на външни фактори на значимостта на ресурса.

Правилата за оптимизация се определят от търсачките. Всеки от тях използва и редовно актуализира собствените си алгоритми за класиране, които се състоят от множество фактори. И докато формулите са тайна, специалистите знаят кои фактори имат най-голяма тежест. Чрез тях можете да подобрите позициите на ключовите заявки в резултатите от търсенето.

Поведението на потребителите, удобството на интерфейса и скоростта на зареждане на сайта са от изключително значение за резултатите от промоцията. С развитието и усложняването на алгоритмите стойността на горните фактори постоянно нараства, което в крайна сметка прави търсенето по-добро качество. Търсачките се стремят да издават най-полезния материал на заявката на потребителя. Следователно, собствениците на ресурса трябва да публикуват най-интересното съдържание за аудиторията си.

И ако това работи днес, не е факт, че ще работи утре. Услугите непрекъснато се променят, пренареждат. Заедно с тях се променят и подходите.

Оптимизация на сайт

Търсачките непрекъснато се стремят да подобрят качеството на издаване, така че е необходимо да се насърчи онлайн ресурс изчерпателно. Това е работа с техническата страна, съдържанието като решаващ фактор, удобство, използваемост, правилно показване на различни устройства и привличане на естествени връзки.

Вътрешна оптимизация

Действията за вътрешна оптимизация подобряват сайта и оказват пряко влияние върху позицията на сайта. Работата е разделена на:

 • съставяне на семантично ядро (избор на ключови думи, които планират да популяризират ресурса);
 • подобряване на вътрешната структура на ресурса (CNC, Robots.txt, карта на сайта);
 • отстраняване на технически грешки (дублирани страници, счупени връзки, увеличаване на скоростта на изтегляне на сайта);
 • непрекъснато подобряване на използваемостта на ресурса (удобство за потребителите);
 • подобряване на приложимостта на страниците (съответствие с искането на потребителя);
 • оптимизиране на изображения;
 • изпълнение на вътрешна прелинковки.

Вътрешната оптимизация е най-трудоемката работа, трябва да се извършва постоянно. Това е вътрешната оптимизация като цяло зависи от успеха на вашия проект.

Сайтът трябва да бъде качествен, бърз, удобен за потребителите и напълно да предоставя информацията, за която са дошли при вас.

Външна оптимизация

Външната оптимизация е изграждането на референтна маса, т.е. получаването на връзки към сайта ви от други ресурси.

В условията на затягане на борбата на търсачките с връзки основният проблем е изборът на добър сайт-донор. Най-добър резултат дават връзки с доверителни тематични незаспаменных сайтове.

В процеса на външна оптимизация се формира списък на „донорите“, се разработват референтни текстове и околосветска среда, след което те се поставят.

За да изградите естествена и качествена референтна маса, използвайте методи за получаване на връзки, които не противоречат на правилата, например:

 • непрекъснато публикуване на нова информация и интересни материали, които потребителите ще споделят;
 • регистрация в търсачки и директории;
 • споделяне на връзки с популярни и качествени ресурси;
 • публикуване на Прессъобщения;
 • активност във форуми и блогове.

Процесът на оптимизация включва и конкурентен анализ, който позволява да се разбере какво липсва на сайта за растеж.

SEO е основният начин за привличане на трафик към сайта, който съществува от създаването на търсачките. Твърденията, че ще изчезне, започнаха да се появяват в началото на неговото развитие – от 1997 г.насам. Въпреки това, на всеки етап от своето съществуване SEO се променя, се адаптира към нови алгоритми за класиране, филтри и фактори. Оптимизацията за търсене ще бъде търсена, докато хората търсят информация в мрежата.

SEO оптимизация на сайт

Три основни резултата за класиране в Google

Органични резултати

Както подсказва името, резултатите от органичното търсене се показват под реклами, а понякога и местни резултати в Google. Google внедрява алгоритъм, за да определи кои сайтове се класират най-високо въз основа на използването на ключови думи, дизайна на сайта и оптимизирането на съдържанието.

Можете да следите органичния си трафик с помощта на Google Analytics, тъй като те имат специален отчет за това, наличен в Придобиване / Цял трафик / Канали (Acquisition / All Traffic / Channels).

Органичните резултати обаче са ориентирани към местоположението, но не винаги доминират. Основни фактори са авторитетът на уебсайта (или достоверността на сайта), външните връзки към сайта и продължителността на живота на сайта..

Местни резултати

Резултатите от локалното търсене се показват в Google Maps, след като потребителят търси ключова дума, която включва местоположение, като например „най-добра пица в София “. Тези фирми се показват от активни акаунти в Google My Business.

За да попаднете в резултатите от локалното търсене на Google, трябва да имате акаунт в Google My Business (GMB), тъй като той представя бизнеса ви пред местна аудитория, която е готова да пазарува.

 • Шанс за по-висок ранг – При местни резултати вашата конкуренция е само срещу бизнеса в местния район. Той помага да се покачи на резултатите от локалното търсене в сравнение с органичните резултати;
 • Потребителите, които търсят да купуват от местни – Хората, които възнамеряват да купуват от местни фирми, се показват в резултатите от търсенето. Той е най-благоприятен за малки, местни предприятия.

Платени резултати

Платените резултати от търсенето са тези, обозначени с малкия текст „реклама“ “ad” в горната и долната част на резултатите в страницата на Google. Тези резултати се поставят според плащанията на фирмите, марките или услугите, които се показват, когато потребителите търсят определен набор от ключови думи.

Ръководство стъпка по стъпка за класиране в Google

Стъпка 1: Направете списък на ключовите думи въз основа на насочената ниша

Ключовите думи са думи или фрази, които клиентите въвеждат в полето за търсене на Google, когато търсят всякакъв вид информация, предмет на история, ръководство за потребителя, значение, местоположение, магазин и други

Можете да използвате Google Keyword Planner Tool, от акаунта в Google Ads, за да намерите ключови думи с голям обем, които потребителите въвеждат, докато търсят вашия тип информация или бизнес..

Google Keyword Planner Tool

Трябва да оптимизирате вашия уебсайт с тези ключови думи, като ги добавите в публикации в блогове или към други вътрешни страници.

Уверете се, че не се занимавате с пълнене на ключови думи, тъй като това е отрицателна SEO практика.

Регистрирайте безплатно акаунта в Google Ads, ако нямате такъв. Това ще ви позволи да получите достъп до инструмента за планиране на ключови думи.

Sign up Google Ads account

След това влезте в Google Ads и отидете на Tools —> Keyword Planner. След като сте в менюто за планиране на ключови думи, кликнете върху „Search for new keywords using a phrase, website, or category..“ Попълнете формата; за начало потърсете вашия тип местоположение и бизнес. Например, ако притежавате фризьорски салон в София, трябва да въведете „фризьорски салон София“.

Сега преминете към „Get ideas“, за да анализирате статистиката за средномесечните търсения на въведения от вас термин и другите свързани с него думи за търсене, които може да се наложи да използвате като ключови думи за класиране на вашия уебсайт.

Изгответе списък с такива ключови думи и термини, за които искате да класирате, и ги включете в съдържанието на вашия уеб сайт толкова естествено, колкото е възможно. Тъй като Google намира вашия сайт с помощта на тези ключови думи, той ще разглежда вашия сайт като качествен резултат от търсенето.

Стъпка 2: Филтрирайте ключовите думи, за които искате да класирате бизнеса си

След това прегледайте този списък с ключови думи, които най-много искате да подобрите класирането.

Оценява се средният брой месечни търсения за предложена ключова дума. Това обаче допринася за популярността на използваната конкретна ключова дума.

Винаги филтрирайте ключовите думи въз основа на следното:

 • Използвайте ключови думи, които вече привличат най-много трафик;
 • Ключови думи с голям обем на търсене, показани в SEO инструмента;
 • Не премахвайте ключовите думи с ниски резултати – те също са източник на трафик и е много по-лесно да се класирате по нискочестотни – например “плочки за баня цени софия”;
 • Отделете ключови думи с висока бизнес стойност;

Стъпка 3: Оптимизирайте страницата си в Google My Business

Всички може да сме наясно, че страницата на Google My Business е безплатна бизнес обява от Google, която позволява на вашия бизнес да се включи в местни и органични резултати от търсенето.

Заявете страница в Google My Business, за да се класирате в списъка с местни резултати, но вашият ранг се определя от фактори като качеството на акаунта и обема на добрите отзиви.

За да започнете, ще трябва да заявите текущата си бизнес страница или да създадете нова. За справка можете да отидете на Google.com/business, за да потърсите името на вашия бизнес. Разгледайте стъпка по стъпка ръководството за настройка на профила ви в Google My Business.

Например можете да видите, че обявите в Google My Business включват много информация, включително категория, оценки, описание, цена, адрес, снимки и часове на работа.

Google My Business

Има няколко метода, чрез които можете да оптимизирате уебсайта си, за да се класирате по-високо в Google:

 • Добавете ключови думи в описанието си , който сте намерили с помощта на Google’s Keyword Planner. Използвайте ги в описанието на съдържанието, когато е възможно, на страницата ви в Google My Business. Използвайте ги обаче естествено т.е да не е спамерско;
 • Изберете вашата категория – Изберете категорията, която най-добре отговаря на вашия бизнес от обширния списък на Google;
 • Потребителски отзиви – Вероятно всички фирми с повече отзиви ще се класират високо в Google. Помолете съществуващите си клиенти да прегледат вашата услуга или продукт. Трябва да се отговаря както на лоши, така и на хубави отзиви, защото това повишава вашата класация.;
 • Уверете се, че информацията ви е пълна – Уверете се, че всяка страница на вашия уебсайт има вашия физически адрес, име на фирма, имейл и номер за контакт;
 • Създаване на блог – Стартирането на блог е един от най-добрите начини за класиране в Google и увеличаване на видимостта на уебсайта. Дава ви по-голям шанс да се покажете в резултатите от търсенето.
 • Използвайте мета описания стратегически – Обобщенията на съдържанието на страниците се наричат мета описания, които се показват от Google в резултатите от търсенето. Поставете основните ключови думи, вашите бизнес области и телефонен номер в диапазон от 150-160 знака.

Стъпка 4: Напишете свежо съдържание с добър обем от ключови думи

Поддържайте актуализиране на съдържанието на уебсайта с копие, което включва набор от основни ключови думи, за да подобрите класирането си в Google. Съдържанието може да бъде под формата на публикации в блогове или актуализации на уеб страниците. Нека съдържанието е полезно за вашата целева аудитория.

Помислете, че темите са подходящи и поддържат активен блог. Направете последователен график за публикуване. Изпратете автоматизирани имейли към абонатите, за да получите повече посещения или дори споделяния на статии в социалните медии.

Google обхожда тези публикации и класира вашия сайт по-високо, защото продължавате да предлагате свежо и актуализирано съдържание на целевата си аудитория.

Използвайте инструмента за планиране на ключови думи на Google, за да видите ключови думи с голям обем на търсене, свързани с вашата индустрия.

Стъпка 5: Линкбилдинг стратегия

Всеки уебсайт, независимо от своята ниша, може да подобри класирането си въз основа на качествено съдържание и връзки от авторитетни сайтове.

Целта ви не трябва да бъде да изграждате връзки на случаен принцип от всеки сайт, а от сайтове, които са подходящи за вашата ниша. Подходящите и връзки с висок авторитет привличат повече органичен трафик и подобряват разпознаването на вашия сайт.

Има два типа стратегии за изграждане на връзки, които трябва да се използват, т.е. структурирано цитиране и неструктурирани цитати т.е анкорни или безанкорни връзки (вкл и изображения).

Използване на цитати в сайтове директории

Когато вашият уебсайт е посочен в онлайн директория, той се разбира като структурирано цитиране. Тези цитати увеличават експозицията в световната мрежа и авторитета на уебсайтове, като свързват името на вашия бизнес със съществуващи сайтове с висок авторитет – всички те са благоприятни за Google.

Структурираното цитиране е комбинация от името на вашия бизнес, телефон и адрес. Google наблюдава последователността на тези цитати и неговото форматиране, за да предостави точна информация на потребителите в списъците за търсене. Имайте това предвид, че винаги използвате един и същ адрес и информация за контакт.

Неструктурирани цитати и връзки

Неструктурираните цитати включват неща като споменаване на вашия бизнес в статия в онлайн вестници, PR, работни съвети онлайн и други сайтове. Те информират Google, че хората знаят за вашия бизнес.

Някои от основните начини за получаване на неструктурирани цитати са изброени по-долу:

 • Съобщения в сайтове медии – може да бъдат и статии с линк към вашия сайт;
 • Бъдете активни в LinkedIn за бизнеса – Притежаването на бизнес страница или биография в LinkedIn ви излага на специалисти, специфични за индустрията.
 • Участвайте във форуми – Включете се в онлайн форуми, като Quora, за да увеличите максимално потенциала на неструктурирани цитати за вашия бизнес.

Заключение

Дори и да имате богат SEO опит, се нуждаете от задълбочено разбиране как да свържете целевата си аудитория със своя уебсайт. Може да изглежда лесно, но зад това стои много изкуство и наука.

Номерът се състои в преодоляване на разликата между крайните потребители и вашата марка с помощта на подходящо съдържание, но ако имате нужда от по-добри резултати, използвайте правилните ключови думи и включете най-ефективните техники за SEO, за да се класирате високо в Google.

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *