25.05.2024

Youtube промени през 2020 година

1 min read
Youtube промени през 2020 година

Предстоящите промени ще решат въпросите, повдигнати от Федералната комисия по търговия на САЩ (FTC) във връзка с спазването на YouTube от Закона за защита на поверителността на децата в Интернет (COPPA).

П

о пътя има няколко промени, но промяната, която е свързана конкретно с приходите, е свързана с това как ще се показват рекламите.

Ето какво се променя

В съответствие с COPPA YouTube ще спре да показва персонализирани реклами в съдържание, което е направено за деца. Това е така, защото показването на персонализирани реклами на деца не е позволено съгласно COPPA.

Компанията съветва създателите, че техните приходи могат да намалят в резултат на тези промени.

Тревогата сред създателите на реклами

К

ак YouTube ще определи кои видеоклипове са предназначени за деца и кои не? Каналите могат да посочват дали тяхното съдържание е направено за деца, но YouTube също ще идентифицира видеоклипове самостоятелно, използвайки machine learning.

YouTube предоставя примери за това, което може да се маркира като детско съдържание, но все още има много сива зона.

Според YouTube съдържанието, което е „направено за деца“, има акцент върху:

  1. Деца или детски герои.
  2. Популярни детски програми или анимирани герои.
  3. Игри или детски играчки;
  4. Популярни детски песни, разкази или стихотворения.

Какво е “направено за деца”?

Има няколко канала, създаващи съдържание около детските герои и детското програмиране, което също се харесва на тийнейджъри и възрастни.

Вземете например видео игри като Fortnite и Minecraft, които се разрази след YouTube в хора от всички възрасти. И двете от тези заглавия технически могат да се считат за „детски“ видео игри поради възрастовата им оценка, въпреки че тийнейджърите и възрастните също ги играят.

Това означава ли, че каналите, създаващи съдържание около теми като Minecraft и Fortnite, ще загубят способността си да показват персонализирани реклами? Няма да знаем със сигурност до януари. Междувременно YouTubers изразиха своите притеснения и призоваха зрителите да подадат жалби до FTC.

Дори PewDiePie, с най-големия канал на YouTube със 102 милиона абонати, направи видео за притесненията си относно COPPA. FTC приема публични коментари относно COPPA до 9 декември.

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *