25.05.2024

Съвети и най-добри практики за създаване на страхотни уебинари

1 min read
какво е уебинар

Искате да подобрите уебинарите си? Разгледайте това ръководство с най-добри практики за насочване към аудиторията, генериране на потенциални клиенти и увеличаване на конверсиите.

Уебинарите могат да бъдат безценен инструмент за маркетолозите. Когато са направени правилно, те могат:

 • Да действат като отлично съдържание за вашата марка.
 • Да изградят бранда като авторитет във вашия бранш
 • Да генерират потенциални клиенти въз основа на идеалната си аудитория.
 • Да се използват повторно като вечнозелено съдържание за вашата марка.

Но откъде да започнете?

Маркетолозите ежедневно са заливани с уебинари, някои от които са по-добри от други.

Как да изпъкнете над останалите и да се уверите, че няма да представяте само пред няколко десетки слушатели?

Факт е, че много уебинари са неуспешни, с ниска посещаемост и висока степен на отпадане.

Ако имате нужда от опресняване на информацията, нека първо да разгледаме какво всъщност представлява уебинарът.

Какво е уебинар?

уебинар

Както може би се досещате (или вече знаете), уебинарът е онлайн семинар.

Той съдържа всички необходими елементи на семинара: модератор, водещ, който е експерт по темата, слайд или друг визуален носител и аудитория.

Основната разлика между уебинарите и онлайн видеоклиповете е, че уебинарите предлагат взаимодействие на живо между водещия и аудиторията чрез чатове на живо, интерактивни въпроси и отговори и дори видеочатове с участниците.

Уебинарите могат да включват различни форми на комуникация, включително презентации, демонстрации, дискусии и сесии за въпроси и отговори. Те се използват в широк спектър от контексти, като например образование, бизнес обучение, продуктови демонстрации и маркетингови кампании.

Защо трябва да използвате уебинари?

Никога досега не сте провеждали уебинар – защо трябва да започнете сега?

Ето пет причини.

 1. Идеалната ви аудитория може да се намира навсякъде по света. Не е необходимо да купувате самолетни билети, да резервирате стая. Можете да взаимодействате с нови и съществуващи аудитории, независимо от тяхното местоположение.
 2. Можете да взаимодействате с аудиторията си директно и по по-интерактивен начин. Не е необходимо да чакате, за да се свържете със заинтересованите членове на аудиторията след презентацията. Можете да отговорите на въпросите им и да видите върху какво са се фокусирали на живо в ефир, благодарение на модериран чат и въпроси и отговори.
 3. Утвърждавате се като лидер на мисълта във вашата област. Като организирате безплатен уебинар, който е силен и примамлив, аудиторията ви ще повярва, че платеното ви съдържание трябва да е още по-добро. (Конверсии!)
 4. Получавате много квалифицирани потенциални клиенти. Регистрацията за уебинар изисква имейл адреси и тъй като те проявяват интерес към вашия уебинар, можете да разчитате на квалифицирани потенциални клиенти.
 5. Получавате огромен източник на вечнозелено съдържание. Уебинарът на живо е само началото. С малко допълнителна работа след това можете да го пренасочите към блогове, видео съдържание, инфографики и др.

Какво ви е необходимо за уебинар?

За да представите уебинар, са ви необходими няколко елемента, които да работят заедно:

 • Приложение за онлайн уебинари, като BigMarker или GoToWebinar, за да има място, където аудиторията ви да гледа хоствания уебинар.
 • Завладяваща презентация със слайдшоу или друга визуална медия, предназначена да образова и привлича.
 • Експерт или лидер във вашата област, който да представи информацията и да отговори на въпросите на аудиторията.
 • Добри слушалки или микрофон, както и висококачествена камера за водещия.

Стратегия за уебинари

Опознайте участниците си

Запитайте се:

 • Кой ще присъства?
 • С какви предизвикателства/проблеми се сблъскват те?
 • Какви са техните цели?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да планирате уебинар, който е фокусиран върху подобряването на живота на вашите участници.

Мислете за визуален брандинг

Бъдете последователни и се опитайте да съобразите всичко с визуалния тон на марката си.

Например не забравяйте да поставите логото си там, където има смисъл, например в началната анимация или в основните слайдове.

Освен това трябва да използвате шрифтове, цветове и други визуални елементи, които съответстват на цялостния стил на марката ви. Тези малки детайли са от съществено значение за създаването на цялостно преживяване за участниците в уебинара.

Освен това те ще направят марката ви по-разпознаваема, особено ако използвате същия визуален стил в другото си съдържание.

Имайте предвид мобилните устройства

Не всеки, който гледа вашия уебинар, ще го направи на настолен компютър.

25% от зрителите на уебинари предпочитат мобилните устройства пред настолните, така че е важно да се погрижите за тях по време на уебинара.

За да им осигурите безупречно изживяване, увеличете размера на текста и визуалните елементи.

Изберете платформа за уебинари, която поддържа мобилни устройства. Чудесен пример е ClickMeeting. (Можете да изтеглите нейното приложение, ако искате да проведете уебинара на телефона си.)

Обмислете платена серия уебинари

Маркетингът на уебинари може да бъде скъп. Една платена серия уебинари може да се изплати сама.

Ако поискате от участниците да платят за уебинар, те ще имат очаквания, че качеството ще бъде на най-високо ниво. Уверете се, че изпълнявате това обещание.

След като се уверите в стойността и качеството, които можете да осигурите, помислете за създаване на платени серии уебинари за допълнителен доход.

Само не забравяйте да изчакате, докато не сте напълно сигурни, че целевата ви аудитория е готова да плати за съдържанието на уебинара ви.

Тествайте различни ценови категории, докато намерите подходящата за вашата аудитория.

Въпреки че платеният модел може да намали броя на потребителите, вероятно ще получите по-ангажирана аудитория.

Изберете темата си

Винаги се фокусирайте първо върху съдържанието. Трябва да поддържате високи редакционни стандарти. Хората посещават уебинари, за да се учат. Затова трябва да сте сигурни, че предлагате теми, които са им интересни.

Една от целите ви е да демонстрирате авторитета си като източник на информация. Трябва да покажете, че познавате нещата и че сте в течение на случващото се във вашата област.

За да бъде един уебинар впечатляващ, трябва да го сведете до конкретна тема, която ще бъде информативна за целевата ви аудитория.

Например уебинар за маркетинг на съдържанието би бил широка и неясна тема за обсъждане в уебинар.

Вместо това се опитайте да изберете една област от маркетинга на съдържание, например визуално съдържание. Това ще ви помогне да планирате уебинара по-ефективно и да се съсредоточите върху една тема.

Ето пет начина, по които можете да намерите тема за уебинар, от която аудиторията ви ще се заинтересува:

 1. Често задавани въпроси: Обърнете внимание на страницата си с често задавани въпроси за теми, които клиентите ви търсят често.
 2. Потърсете в Google Analytics страниците с най-голям трафик: Можете да изберете тема, като видите какво съдържание се обсъжда и споделя най-много на вашия сайт.
 3. Попитайте отдела за продажби или екипа за социални контакти: Попитайте членовете на екипа си какви теми обсъждат ежедневно с клиентите. Това може да са области, в които е необходима повече информация.
 4. Проучете аудиторията си: Можете също така директно да попитате аудиторията си за теми, които биха били полезни за нея.
 5. Състезание: Разгледайте конкурентите си, за да видите дали има теми или идеи, които можете да адаптирате и да направите свои.

Напишете заглавие, което привлича вниманието

Заглавието на уебинара е първото ви взаимодействие с аудиторията.

Когато го видят, те ще решат дали да се запишат.

Това означава, че първата стъпка към създаването на магнетизиращо заглавие е да познавате аудиторията си и нейните болки.

Например научавате, че аудиторията ви се затруднява да намери теми, които да сподели, за да пише в блога си.

Намерете страхотен говорител

Можете да използвате лектори от вашата компания, експерти от бранша или влиятелни личности.

Независимо от избрания от вас начин, ключът е да се уверите, че лекторът има необходимите знания и опит, за да говори по темата на вашия уебинар.

Ораторите ви трябва да са надеждни и да демонстрират авторитет.

Ако вашият уебинар е спонсориран и спонсорът ще избере или осигури лектора, уверете се, че запазвате редакционен контрол.

Настоявайте за изпълнителен директор или експерт по темата, който познава добре темата и е шлифован презентатор.

Работете заедно, за да определите тема, която балансира посланията на спонсора с нуждите на вашата аудитория.

Документирайте процеса на уебинарите си

Възможно е да се наложи да организирате десетки или дори стотици уебинари, за да се възползвате напълно от предимствата на този невероятен маркетингов инструмент. Ето защо трябва да документирате целия си процес.

По този начин ще оптимизирате изготвянето на уебинари в бъдеще. Създайте редакционен календар, в който темите, лекторите и датите се проследяват и планират седмици предварително.

Също така, избройте всяка задача и точка за изпълнение за всеки етап от вашия уебинар, така че нищо да не бъде забравено. Можете да използвате инструмент за управление на проекти, за да сте сигурни, че всички ще спазват сроковете.

Резюме

уебинари

Както виждате, уебинарите са много ефективен начин да достигнете до идеалната си аудитория с дълготрайно образователно съдържание.

Първата стъпка е да решите какви са целите ви, а след това да изберете платформа и формат, които да отговарят на тези нужди.

Създаването на уебинар изисква много планиране, координация и проследяване – от определянето на конкретна тема и намирането на страхотен лектор до подготовката за събитието на живо.

Темите, съдържанието и лекторите трябва да осигуряват истинска стойност за целевата ви аудитория.

За да бъде уебинарът ефективен, винаги трябва да:

 • Вслушвайте се в аудиторията си.
 • Използвайте силните си страни.
 • Упражнявайте се, за да представите своята презентация с отлични качества.
 • Последващи действия.
 • Използвайте съдържанието си по друг начин.
Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *