24.06.2024

Какво е домейн и защо е необходим

1 min read
Какво е домейн и защо е необходим

Име или домейн е името на сайта. Въвеждате го в адресната лента на браузъра, когато искате да отидете на сайта.

Имената на домейни са измислени, за да е по-удобно да намерите уебсайтове. Преди това трябваше да запомните цифровия адрес на сайта, за да го отворите в браузъра. Цифровият адрес или IP адрес е комбинация от четири числа, разделени с точки. IP адресът сочи към сървъра, където се намира сайтът, и изглежда така: 7.135.10.13.

Можете да запомните няколко такива номера, но се опитайте да задържите няколко десетки IP адреси в главата си и номерата ще започнат да се объркват. Компютрите не се интересуват, те ще запомнят колко числа искат, а за хората са измислили текстови имена.

По същата логика ние не учим наизуст телефонни номера, а ги записваме в телефонен указател. И в точния момент остава само да се намери името на телефона, а самият телефон ще разбере на кой номер да се обади.

За компютъра това е един и същ адрес, но за човек е по-лесно да запомни буквите.

Как домейнът се различава от хостинга

Хостингът е мястото, където се съхраняват файловете с вашия сайт. А домейнът е името на сайта. За да работи сайтът и хората по-лесно да влязат в него, трябва да имате домейн и хостинг. Може да използвате следния промо код за Суперхостинг, за да получите 10% отстъпка при покупка на нов или подновяване на хостинг и домейн.

Представете си, че сайтът е колекция от картини. Тогава хостинг къщата, където са снимките, а домейнът е адресът, на който може да се намери тази къща.

От какво се състои името на домейна

Всеки домейн се състои от нива. Нивата на домейна са части, които споделят точки. Те са необходими, за да се систематизира работата на имена на домейни.
За първото ниво отговаря Агенцията по вписванията. Тя съхранява информация за второто ниво. За второто и следващите нива отговаря регистратор на домейни-това е компанията, от която сте закупили домейна. Такава йерархия помага на браузъра бързо да намери желания сървър и да отвори сайта.

По подразбиране всеки домейн се състои от две нива, но те могат да бъдат повече — три, четири, пет и т.н. нивата се считат от дясно на ляво. Нека ги разгледаме по-подробно.

  • Първо ниво на домейн. Нарича се още горно ниво. Домейнът от първо ниво е част от името, което се намира вдясно от последната точка. Когато се регистрирате, не можете да излезете със собствен домейн от първо ниво.
  • Пълният списък с домейни от първо ниво се съхранява на сайта на службата за номериране в интернет. Ето някои от тях:. com,. net,. org,. biz,. info,. UA,. BG,
  • Второ ниво на домейн. Това ниво се нарича основно или майчино. Домейнът от второ ниво е част от името, което е отляво на последната точка.
  • Трето ниво на домейн. Нарича се още поддомейн или поддомейн. Домейнът от трето ниво е част от името, което е отляво на предпоследната точка. Поддомейните използват, когато искат да присвоят уникален адрес на различни секции на сайта.

Поддомейните ще направят структурата на сайта по-ясна. Да речем, че вашият сайт има две версии: руски и английски език. Всеки от тях може да присвои своя поддомейн: ru.site.com и en.site.com след това потребителите по-лесно ще отидат веднага на желаната версия на сайта.

И търсачките индексират всеки раздел поотделно. Това означава, че можете да популяризирате различни секции на сайта в търсачките.

Да речем, че компанията стартира блог на сайта. За да не отидете първо на началната страница, а след това да потърсите секцията „Блог“, можете да го направите на отделен адрес: blog.site.com след това блогът може да бъде достъпен директно и търсачката ще индексира страницата отделно.

Следвайки същата логика, частта, която е отляво на домейн от трето ниво, ще бъде домейн от четвърто ниво или под-поддомейн.

Вижте още: промо кодове

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *