26.05.2024

Как да увеличите конверсиите на сайта: UX техники и подходи

1 min read
Как да увеличите конверсиите на сайта: UX техники и подходи

За увеличаване на реализациите са написани много статии, съдържащи стотици съвети. Трябва обаче да знаете, че няма универсални препоръки. Приемането, което работи на един сайт, може да не даде значително подобрение на другия. Ето защо, само постоянни подобрения и измервания на получените резултати могат да доведат до положителен ефект.

Онлайн чат

Онлайн чатовете все още са ефективни. От една страна, натрапчивото предложение за помощ и изскачащият чат прозорец могат да раздразнят и изплашат купувачите, а от друга — това е чудесна възможност за тях да получат отговори на въпросите си от жив човек в реално време.

Един нюанс: посетителите няма да чакат дълго за отговор. Използвайте чата само ако сте готови да отговорите на въпросите на потребителите навреме. И се опитайте да бъдете онлайн в посоченото работно време на сайта.

Отзиви

Отзивите за сайта/фирмата /продуктите играят важна роля, като влияят върху решението за покупка и върху репутацията на марката като цяло.

Както показва статистиката, по-голямата част от купувачите при избора се ръководят от ревюта. Те играят ролята на някакво социално доказателство. Според проучване, проведено от комуникационната платформа Globlee, 90% от потребителите, преди да направят покупка или избор на услуга, търсят отзиви в интернет. Освен това, за да се формира крайното мнение за продукт или марка, достатъчно е човек да прочете 1-2 препоръки.

Става дума, разбира се, за истински отзиви, оставени от истински хора.

Няколко Съвета относно отзивите:

 • Предложете на потребителя да остави обратна връзка за закупения продукт и да получи отстъпка за следващата покупка:;
 • не оставяйте отзиви Без отговор, не забравяйте да водите диалог с посетителите, отговаряйки както на отрицателни, така и на положителни отговори;
 • не премахвайте отрицателното и го обработвайте, като по този начин показвате, че слушате мнението на купувачите и сте готови да подобрите услугата си;
 • ако няма отзиви за компанията и вашия продукт, струва си да започнете да създавате репутация възможно най-скоро.

Плаващ header (меню)

Закрепеният в горната част на екрана header, който се движи, докато превъртате страницата, е добър начин за увеличаване на реализациите. Това решение позволява на потребителя да вижда важна за него информация непрекъснато. Той няма да търси, кошница или каталог на стоки, и да се върне в началото на страницата, ако тези елементи винаги са на видно място. Това улеснява навигацията в сайта и взаимодействието с него.

Може да се направи динамичен лепкащ хедър със следната информация:

 • Контакти
 • Важни връзки от каталога с продукта
 • количка
 • търсачка
 • всяка друга важна информация.

Особено фиксираният header е полезен за мобилни устройства.

Опростяване на формулярите и липса на регистрация

Колкото по-лесно е за потребителя процесът на покупка или поръчка на сайта, толкова по-добре.
Опростете всичко, което можете да опростите. Не принуждавайте посетителя да направи следното:

 • регистрирайте се задължително;
 • запълване на допълнителни полета;
 • дълго търсене на необходимата информация.

За да се опрости процеса на закупуване също трябва да включва премахването на цялата излишна и разсейваща информация, която може да отклони потребителя от правилния път.

Доверие

Малко от купувачите ще направи поръчка на сайт, който не вдъхва доверие, а още по-малко да направи предплащане.
За да разсеете съмненията на потребителите, направете следното:

 • покажете себе си и екипа си. Създайте страница „за компанията“ и поставете снимки на ключови служители върху нея, разкажете ни за принципите на работа и приоритетите, историята на развитието и плановете за близко бъдеще;
 • използвайте HTTPS протокол;
 • дайте гаранции. Опишете гаранциите за стоките, както и условията за връщането им;
 • покажете Лицензи / Сертификати. Лицензи за дейност, сертификати за продукти, споменавания в медиите, дипломи и други награди, получени от компанията по време на работа;
 • публикувайте публична Оферта и споразумение за използване на лични данни на сайта. Уведомете потребителя, че данните му няма да бъдат споделяни с трети лица;
 • поставете данните на организацията. В зависимост от организационната форма, тя може да бъде OGRN, INN, OGRNIP, юридически адрес. Обикновено тази информация се хоства на страницата “ Контакти»;
 • позволете ми да се свържа с вас по възможно най-много начини: телефон, имейл, форма за обратна връзка, социални мрежи. И не скривайте информацията за контакт — тя трябва да бъде поставена на видно място. В идеалния случай трябва да имате два номера или повече:
 • внимавайте за дреболии. Не допускайте грешки в текстовете, не позволявайте на сайта да има счупени връзки, празни страници и т. н.;
 • бъдете отворени, позволете на потребителя да се свърже с вас в обичайните си пратеници или социални мрежи.

Безплатна доставка

Възможността да поръчате с безплатна доставка засяга лоялността на потребителите и може да бъде конкурентно предимство на компанията. При равни други условия потребителите ще предпочетат сайт с безплатна доставка на стоки. За сайтове за услуги възможни варианти за заобикаляне на конкурентите: предлагат безплатно измерване, одит и т.н. освен това скоростта на доставка е важна, тъй като често стоките или услугите са необходими тук и сега, т. е. възможно най-скоро.

Ако е възможно, посочете времето за доставка. И не забравяйте за начините на доставка-те трябва да покриват нуждите на потребителите

Чести проблеми:

 • Минималната сума за покупка, при която поръчката ще бъде доставена, е 400 лева, което отрязва значителна част от потенциалните купувачи.
 • Скъпа доставка до адрес
 • Дълга обработка на поръчки (до 2 дни).

Качествени снимки и видеоклипове

В много теми огромна роля играят изображенията и видео ревютата на продуктите. Като се има предвид, че купувачът не може да види стоките на живо, използването на качествени изображения е изключително важно.
Ако говорим за сайтове за услуги, тогава и тук качеството на изображенията не е от последно значение. Това е особено вярно за примери за извършена работа. Покажете най-доброто портфолио или случаи и резултатът няма да чака дълго.

Контент качество

Веднъж на сайта, потребителят очаква да получи изчерпателна информация за продукта или услугата. Дайте му цялата необходима информация, това ще има положителен ефект върху конверсиите.

Продуктовата страница не трябва да съдържа само цена и бутон „Добави в кошницата“, а страницата на услугата не е абзац от текст с призив да се обадите на посочения номер. Колкото по-подробно описвате продукта или Услугата и ползите от поръчката във вашата компания, толкова по-бързо ще получите реализация.

Полза

Промоции, отстъпки, промоционални кодове — всичко това ще помогне да се увеличи конверсиите на сайта. Реална полза за посетителя, възможността да се спести подтиква към покупка като нищо друго.

Връзките към промоционалните страници трябва да са с бърз достъп и да са с различен цвят, ако е възможно.

Отстъпки

Използвайте блокове от стоки с отстъпка, както и цели секции с продажби и промоции. В допълнение, такива блокове от стоки като „най-продавани“ и „нови“ работят перфектно.

Също така потребителят трябва да види реалната полза, изразена в конкретни цифри т.е какво спестява. Не принуждавайте клиента да брои сумата на отстъпката.

Бонус точки и програми за лоялност

За да убедите купувача да се върне при вас отново, предлагайте за всяка перфектна покупка бонуси, които той може да похарчи при следващата поръчка.

Отстъпка за действие: абонамент или присъединяване към група

Отстъпката или бонусът за абонамент за бюлетин или за покупка в рамките на определен период от време, както и отстъпката за първата поръчка перфектно насърчават целевото действие.

Формирането на такива отстъпки зависи от целите, които преследвате. Например, ако е необходимо да се увеличи броят на членовете на групата на компанията в социалните мрежи, можете да предложите отстъпка за присъединяване към групата. Повишаването на лоялността на купувачите осигурява отстъпка за рожден ден. Изграждането на дългосрочни отношения допринася, например, кумулативната отстъпка за всеки 2-ри, 4-ти, 6-ти ред.

Промоционални кодове

Можете да насърчите покупката с помощта на промоционални кодове. Изпратете ги в писма, раздайте ги с помощта на специализирани сайтове.

Използвайте не много изпъкващо поле промокод в кошницата, в противен случай съществува риск потребителят да напусне сайта в търсене на промокод и може да не се върне повече.

Подаръчни карти и сертификати

Всичко е просто: продавайте подаръчни карти и сертификати. Например, карта с номинална стойност 100 лева.

Този, на когото е даден сертификат или карта, ще бъде разстроен, ако „изгори“, така че е препоръчително да оставите датата на използване отворена или да посочите датата на изтичане на самата карта/сертификат.

Освен това препоръчваме да добавите електронни сертификати за подаръци. Необходимо е те да бъдат представени на касата на магазина в печатна форма или от екрана на мобилното устройство.

Покупка на изплащане

За стоки със средна и висока ценова категория се препоръчва да добавите възможност за покупка на кредит.

Списък с желания (любими)

Приложете на сайта възможността за добавяне на стоки към любими, или по друг начин wish list („списък с желания“).

Тази функция е полезна и ще позволи:

 • Персонализиран ретаргетинг с даден продукт на потребители, които са го добавили към списъка си с любими;
 • изпращане на уведомление до потребителя, ако на продукта се появи отстъпка или се намалява стойността му;
 • показване на известие или напомняне на посетителя при повторно посещение;

Уведомете за наличността, Следете цената

Ако стоките не са на склад, дайте на посетителя възможност да остави данните си за контакт, за да може да получи известие за пристигането на стоките.

Не по-малко интересна е функцията „проследяване на цената“: потребителят ще получи известие при промяна на цената на продукта.

Ситуационни тригери

Тригерите могат да бъдат допълнителен фактор, който насърчава посетителите на вашия сайт да купуват. Така че, списъка от типа „днес тази стока е купена от 11 души“ може да бъде един вид социално доказателство, че стоките са в търсенето. И вариант с остатък, например, “ остават 2 бр.“, призовава човек да не се бави, в противен случай стоките могат да свършат.

С този продукт се купуват комплекти от стоки

За да увеличите средният чекаут, добавете подобни продукти към картата или блок „с този продукт се купува“, където ще бъдат показани позиции, подобни на техните свойства или допълващи основната стока.

В допълнение, комплектите работят много добре, например, когато комплект от две стоки ще струва по-малко, отколкото ако всеки от тях е закупен поотделно.

Оценки на стоки и ревюта

Изготвянето на рейтинги на стоки и писането на прегледи на най-популярните позиции ще позволи на компанията да се утвърди като експерт. Няма значение какъв продукт или услуга имате, винаги има какво да кажете на потенциалните купувачи: това могат да бъдат съвети за избор на продукт и грижа за продукта, нюанси на употреба и др.

Забравени кошници

Един от начините да увеличите реализациите е да работите с хора, които по една или друга причина не са завършили поръчката си.

Най-честите причини за забравени колички са:

 • неподготвеност за покупка. Много често от момента на вземане на решение за покупка до поръчка отнема много време. Потребителят може просто да гледа потенциално необходимия му продукт в бъдеще просто да промени решението си;
 • висока цена (по-висока от тази на конкурентите);
 • липса на необходимата информация за стоките, доставката, крайната цена и т. н. Или противоречива информация;
 • дълго зареждане на страниците на сайта;
 • липса на необходимия начин на плащане или доставка.

Има няколко начина за решаване на тези проблеми:
Ретаргетинг с напомняне, че в кошницата има стока и чака да бъде купена.
Email-бюлетин с предложение за завършване на поръчка. В този случай е препоръчително да насърчите клиента, например, с отстъпка или безплатна доставка.
SMS известия и персонализирани съобщения в социалните мрежи.

Какво трябва да има всеки сайт

Независимо от това дали онлайн магазин или сайт за услуги на Ваше разположение, ресурсът трябва да отговаря на определени изисквания. На този етап от развитието на e-commerce е безопасно да се нарекат тези изисквания основни.

Недостатъчната работа или пропускането на следните точки може да намали всички усилия, когато се работи за увеличаване на реализациите.

 • Адаптивна версия на сайта. Мобилният трафик продължава да расте — делът му в някои теми отдавна надхвърли 50%.
 • Адекватна скорост на изтегляне. Отдавна доказан факт, че ниската скорост на зареждане на страници може да повлияе отрицателно на решението на потребителя да направи покупка.
 • Пълнота на оповестяване. Колкото по-добре се разкрива информация за даден продукт или услуга, толкова по-вероятно е потребителят да не напусне в търсене на друг източник на информация.
 • Разработена структура на сайта, която ви позволява лесно да намерите правилните страници. Това включва удобно навигационно меню, хлебни трохички и други блокове от типа “Последно разгледани”

Измервания на реализациите и A / B-тестване

За да увеличите реализациите, трябва непрекъснато да подобрявате сайта и да измервате получените резултати. Започнете, като определите важните за вас целеви действия, които очаквате от посетителите на сайта.

След това изчислете текущата реализация за всяко действие. Тя се изчислява като съотношение на броя на посетителите, извършили целевото действие, към общия брой посетители, умножен по 100%.

Например, сайтът е посетен от 250 души за 1 ден, от които шест са направили покупка. Заместваме стойностите във формулата и получаваме процент на реализация:
(6 : 250) х 100% = 2,4%

За да не правите промени и след това да не ги преобръщате в случай на отрицателен резултат, използвайте A/B-тестване, което ви позволява да оцените преобразуването на два варианта на уеб страници.

Като прост пример за A / B тестове може да се цитира ситуация, при която на страницата се тестват 2 различни форми. Част от посетителите виждат форма с две полета, част с четири. Въз основа на получените резултати е възможно да се направят изводи и да се вземе решение за въвеждането на определени промени.

Вижте още: superhosting промо код

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *