26.05.2024

Как работят алгоритмите на Google

1 min read
Google Algorithm Updates и SEO

Целта на Google като търсачка е да филтрира огромното количество информация и да показва най-подходящите резултати всеки път, когато някой от многобройните му потребители направи заявка. SEO компаниите, от друга страна, получават заплащане, за да увеличат трафика към уебсайта на клиента чрез подобряване на PageRank.

Начинът, по който това се случва, е, че всеки път, когато Google прави актуализация на алгоритъм – специално насочена към промяна на резултатите от търсенето – специалистите по SEO трябва да разберат какъв е този алгоритъм, какви критерии следва и как да работят около него, за да могат да предоставят това, което те обещават на своите клиенти. Оттук идва и името – специалист по оптимизация на търсачките (Search Engine Optimization Specialist).

Гугъл алгоритми – обяснение

За да разберем методите за класиране на Google, първо трябва да изясним какво е алгоритъм, най-общо казано. Алгоритъмът е набор от правила и стъпки, които определят процеса, през който човек трябва да премине, за да реши даден проблем.

За да си го представите визуално, можем да си представим начина по който се обличата всяка сутрин. Не можете да сложите чорапи, след като обуете обувките си. Бихте могли, но това би означавало, че трябва да ги преобръщате върху обувките си и защо бихте направили това? Приложено към компютрите, това е набор от инструкции, които определят стъпките, които компютърната програма трябва да предприеме, за да изпълни задача.

Сега нека го приложим към алгоритмите на търсачките. Задачата ще бъде показването на подходящи резултати. Тези „подходящи резултати“ се определят от набор от критерии, колекция от черти, които един уебсайт трябва да има. Google използва уеб браузър за намиране на нови уеб страници, като следва връзки, които намира на други страници или от четене на Sitemap. След като открие нова страница, следващата стъпка е да я индексирате, което означава да анализирате съдържанието и да го добавите към своя индекс, неговата база данни.

След като анализира съдържанието, Google също така ще предпише на страницата числова стойност въз основа на това колко желани черти има – това е, което определя нейното класиране в страницата с резултати от търсенето. Това класиране зависи и от използването на ключовите думи – думите, написани в заявката за търсене, така че една страница, която заема 5-то място за един набор от ключови думи, може да класира 12-то място за друго, в зависимост от това колко релевантно за алгоритъма за търсене на Google го смята.

Защо SEO услугите са толкова търсени

Причината SEO услугите да са с толкова голямо търсене е, че почти никой не надхвърля втората страница с резултати. Уебсайтовете, показани на първата страница, получават приблизително 95% от трафика.

Вероятно сте запознати с този модел. Какво правите, когато търсите нещо и не можете да намерите това, което търсите на първата страница? Променяте ключовите думи или поне това прави обикновеният потребител. Опитвате се да ги направите по-конкретни или да намерите различен начин да кажете едно и също нещо. Не започвате да преглеждате страница след страница и да четете описанието на всеки резултат.

Това влияе върху приходите на компанията, защото намалява тяхното онлайн присъствие. Независимо какви продукти или услуги се опитват да продават, всички компании се опитват да спечелят състезанието до началната страница.

Специалистите по SEO са в състезание от собствени сили, опитвайки се да бъдат в крак с промените в алгоритмите на Google. За да даде пример, Google променя алгоритъма, за да вземе предвид колко удобен за мобилни устройства е уебсайт при класирането му. Това, което следва, е, че сайтовете, които преди са били класирани високо, но не са удобни за мобилни устройства, може повече да не се показват на първата страница, получавайки значително по-малък трафик.

Но не всички актуализации ще бъдат толкова ясни като този пример. Алгоритмите са не само много сложни, но и строго пазена тайна. Google рядко съобщава, че са направили някакви промени, освен ако не са основна актуализация и дори тогава, без да навлизат в много подробности.

Значителни актуализации и как влияят на SEO

В началото Google правеше само шепа актуализации, но сега има хиляди годишно. През 2018 г. имаше 3234. Повечето от тях са само малки промени, които нямат такова значително влияние върху резултатите от търсенето. Идеята е да се отгатне намерението зад думите, използвани в заявката.

Все още не е ясно как това ще се отрази на резултатите от търсенето, тъй като това е толкова скорошна актуализация, но смятаме, че това ще означава, че съдържанието ще бъде свързано с тема, а не с ключови думи. Така че, ако съдържанието на уеб страница е силно свързано с темата, намерението зад думите, използвани като заявка – то ще се появите по-високо в резултатите. Това би имало най-значително въздействие върху съдържанието, което не е всъщност по темата, но използва ключовите думи в контекста на друга тема. Ще трябва да изчакаме и да видим ефекта, преди да измислим нови стратегии.

Друга актуална актуализация през 2017 г. беше Фред – името беше дадено като на шега, не е като BERT – което не беше официално обявено, нито имаше обяснение за целта. Но от анализа на ефекта, който имаше върху резултатите от търсенето, изглежда, че е насочен към агресивни стратегии за монетизиране. Сайтове с много некачествено съдържание и с много реклами, тъй като това генерира приходи над потребителското изживяване.

Това означава, че за да се класирате по-високо в резултатите от търсенето, трябва да намалите партньорските връзки в полза на такива с висок авторитет и да поддържате съдържанието подходящо и информативно за потребителя.

Вижте още: суперхостинг

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *