24.06.2024

Анализ Google 2021 July Core Update

1 min read
Анализ Google 2021 July Core Update

През последните няколко седмици Google представи няколко големи актуализации наведнъж. Сред тях:

  • June 2021 Core Update (2 юни-12 юни);
  • Page Experience Update (стартирането започна на 15 юни и ще продължи до края на август);
  • Spam Update (1-ва част) – 24 юни;
  • Spam Update (2-ра част) – 28 юни;
  • July 2021 Core Update (стартирането започна на 1 юли).

Никога досега Google не е пускал толкова много актуализации за толкова кратко време. Текущата July 2021 Core Update е втората част от актуализацията на юни (June 2021 Core Update). Търсачката нямаше време да завърши всички планирани промени до юни, затова реши да раздели актуализацията на две части.

Две актуализации на основния алгоритъм за 4 седмици

Поради излизането на няколко актуализации е особено важно правилно да се разделят тези актуализации и тяхното въздействие върху сайтовете. Това е единственият начин да се определи причината и ефекта.

Анализ Google 2021 July Core Update

По – долу е пример за домейн, който е загубил позиции както в актуализацията през юни, така и през юли:

Двойните победители бяха по-трудни за намиране, но един от тях беше Spotify:

Анализ Google 2021 July Core Update

Пример за домейн в темите „Entertainment“ и „Money“, който попадна под spam Update (и двете части) и под July 2021 Core Update:

Анализ Google 2021 July Core Update

Също така имаше много сайтове, които възвърнаха позициите си, след като бяха изгубени по време на актуализацията на основния алгоритъм през декември (декември 2020 Core Update):

Анализ Google 2021 July Core Update

Разбира се, има и губещи. В автомобилния сектор (който обхваща продажби, финанси, аксесоари и други ниши) имаше много движение и в двете посоки:

Анализ Google 2021 July Core Update

Други теми, по които са наблюдавани големи промени, се отнасят до развлеченията. Сайтове в ниши като „музика“, „Видео“, „Знаменитости“, „телевизия“ и „текстове на песни“ редовно се появяват в core Updates, а актуализацията от юли не е изключение.

Анализ Google 2021 July Core Update

Spam Update силно повлия на издаването и все още няма достатъчно данни за актуализирането на Page Experience

Две актуализации за борба със спама засегнаха много силно засегнатите домейни. Това е лесно да се види от следния проект:

Анализ Google 2021 July Core Update

Юли актуализация на основния алгоритъм

При анализа на домейните, които са повлияни от тази актуализация, се виждат познати модели. Много проекти бяха засегнати от предишни актуализации. Има и големи загуби сред сайтовете в темата „YMYL“. Най-големи промени се наблюдават в сайтовете, свързани с развлечения (знаменитости, телевизия, текстове на песни), както и в онлайн речници и преводачи.

Както бе споменато по-горе, July 2021 Core Update напомня на много от известните core Updates, публикувани през последните няколко години. За да се разбере кои ресурси са били засегнати най-много, бяха съставени списъци с победители и губещи.

Топ 20 победители (Великобритания):

Анализ Google 2021 July Core Update

Топ 20 губещи (Великобритания):

Анализ Google 2021 July Core Update

Резултати: летни актуализации в Google

Цялата тази краткосрочна реклама е важно да не забравяме дългосрочната цел на Google: да показва на потребителите най-доброто съдържание. Всеки, който разбира мисленето на Google (описано в препоръките за асистенти) и работи за същата цел, няма да понесе загуби в дългосрочен план

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *