12.07.2024

Google Algorithm Update „Bedlam“ – какво означава

1 min read
Какво означава актуализиране на алгоритъма Google „Bedlam“ за вашия бизнес

През ноември 2019 г. възникна паника сред SEO специалистите. Без предупреждение, Google промени алгоритъма си като предизвика хаос в класирането на резултатите от търсенето. Два дни по-късно алгоритъмът за органично търсене също се промени. SEO професионалисти описваха дните, които последваха като „беля“. Бившите високопоставени фирми попаднаха на посредствени или лоши разположения без видима причина.

До края на седмицата много фирми видяха класирането им възстановено до предишната си слава, но не на всички. В отговор на хаоса, Google пусна изявление, обясняващо, че е започнало да използва „невронно съвпадение“ за генериране на резултати от локално търсене.

Това твърдение дава рядък поглед върху черното поле на програмирането на алгоритми на Google. Това ни казва, че Google направи фундаментална промяна в начина, по който алгоритмите му определят класирането. Преди промяната тя традиционно разчиташе на ключови думи и основна категоризация на бизнеса, за да определи релевантността, като същевременно разчита на местоположението и известността на уебсайта или неговия собственик.

Сега алгоритъмът на Google се подобрява по отношение на съответния компонент, използвайки машинно обучение (ML) не само за да чете ключовите думи, но и да интерпретира подтекста на думите за търсене. Алгоритъмът на Google вече е далеч от стереотипния робот, като всичко взима буквално.

Сега той може да „разбира“ нюансите на езика и да отгатне какво се разбира, дори когато търсещият не може да го опише точно. В резултат на това потребителят получава резултати от търсенето, които са много по-подходящи.

За собствениците на бизнеса новият алгоритъм представлява златна възможност, стига да управляват няколко недостатъка, като например увеличен спам. Като играят правилно играта, собствениците на фирми могат да увеличат уеб трафика, да конвертират повече клиенти и да използват интернет, за да развият бизнеса си както никога досега.

Какво е невронно съвпадение / neural matching?

Google обяснява, че невронното съвпадение помага на неговите алгоритми да разберат по-добре как думите се отнасят към понятията. Един инженер на Google го спомена като „суперсинонимична система.“ Алгоритъмът съхранява всички синоними на думите и, когато е представен с търсене на ключова дума, може да комбинира всички възможни значения на всяка дума и да ги синтезира, за да създаде множество интерпретации на възможното значение на потребителя.

Въпреки че това може да звучи като английски професор със свръхчовешки способности, процесът е много по-механичен. ML (machine learning) приложенията се учат чрез повторение. Те опитват едно, после друго, повтаряйки това, което работи и елиминирайки това, което се проваля.

Пример за невронно съвпадение

За да илюстрира тази концепция, Google даде примера на заявката „Защо телевизорът ми изглежда странно?“ Изненадващо, един възможен отговор е „ефектът от сапунена опера“, който се отнася до реалистичното качество на HDTV, което някои зрители намират подобно на видеозапис на сапунени опери.

Новият алгоритъм може да предложи този отговор, дори ако търсещият не знае как да го изрази. Ефектът от сапунена опера е само един от многото отговори, които алгоритъмът може да даде за тази конкретна заявка.

Как могат да се възползва бизнесът

Фирмите, които предоставят множество услуги, могат да увеличат местните си класации в Google. Преди актуализацията основната категория на бизнеса в Google My Business до голяма степен се определяше, когато се появи в търсенията.

Адвокатска кантора с основна дейност на телесна повреда се появи при търсенията на този тип адвокат, но ако фирмата също упражняваше закон за недвижимите имоти, по-малко вероятно е да се появи при търсенето на адвокати за недвижими имоти. Невронното съвпадение позволява на Google да разпознава по-добре всички услуги, особено ако фирмите поддържат своя уебсайт и профила на My Business актуализирани и подробни. За тази хипотетична адвокатска кантора SEO стратегията е ясна: създайте повече съдържание за бизнеса си с недвижими имоти, така че тя се появява в търсенията на местната фирма за недвижими имоти. Днес много предприятия имат множество подкатегории. Създавайки съдържание въз основа на тези подкатегории за новия алгоритъм за търсене, фирмите могат да се появяват в повече местни търсения, да получават повече запитвания и да спечелят повече.

Потребителите подчертаха спама като един недостатък на актуализацията. За да намалите спама, докладвайте го на Google чрез функцията „suggest an edit“ или „remove this place“. Общият спам включва фалшиви отзиви, грешни местоположения и множество обяви за един бизнес.

Бизнесът има златна възможност да подобри видимостта си в мрежата. Чрез създаването на съдържание, което максимално увеличава потенциалните невронни съвпадения, фирмите се появяват в повече търсения. Компаниите с няколко реда вече могат да създават уникално съдържание за всеки бизнес сегмент и да се появяват в различни видове търсения.

Въпреки временните вълнения, предизвикани от новия алгоритъм, предприятията, които проектират съдържание с невронно съвпадение, имат за цел да получат увеличена експозиция и повече бизнес възможности.

Вижте още: superhosting.bg

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *