24.06.2024

Google Broad Core Algorithm Updates: Всичко, което трябва да знаете

1 min read
Google Broad Core Algorithm Updates:

Какво представлява Google Broad Core Algorithm? Научете пълната история на основните актуализации на Google, какви са те и какво е важно за SEO.

На тази дата през 2018 г. за първи път Google потвърди тип актуализация, която в крайна сметка стана известна като broad core algorithm update Google ни каза, че за всички сайтове, засегнати от тези актуализации, няма нищо конкретно за „поправяне“. От 2018 г. насам Google пуска три от тези актуализации всяка година.

И така, какво точно представляват основните актуализации на Google? Как работят? Кога Google ги пусна? Ето всичко, което трябва да знаете за широките основни актуализации на алгоритъм на Google.

Какво представлява актуализацията на алгоритъма на Google на основното ядро?

Обширната актуализация на основния алгоритъм е промяна в „основния“ или цялостния алгоритъм и системи за класиране на търсене на Google. Основният алгоритъм на Google всъщност е колекция от алгоритми, които интерпретират сигнали от уеб страници (например ключови думи, връзки и т.н.), с цел да се класира съдържанието, което най-добре отговаря на заявка за търсене.

Например, знаем, че през 2015 г. Google включи Panda в основния си алгоритъм. На 23 септември 2016 г. Google обяви, че Penguin е станал част от основния му алгоритъм. Така че това означава, че Panda и Penguin са и двете части от основния алгоритъм на Google.

Така че, когато Google обявява актуализация на основния алгоритъм, може да се окаже, че променят аспект на Panda, Penguin, и двете, или и двете и други. Както всички знаем, Google разкрива възможно най-малко за тайната си формула за класиране.

В допълнение към основния си алгоритъм, Gary Illyes от Google каза, че Google използва „вероятно милиони“ алгоритми за бебета, които разглеждат различни сигнали. Въпреки че имаше някои спекулации за това какво точно е алгоритъм „бебе“ или „малък“, всичко, което Illyes ни каза, е, че бебешкият алгоритъм може да предизвика скок в скоростта на обхождане и че те търсят специфични сигнали в страниците и съдържанието.

За контекст също е важно да се разбере, че основните актуализации представляват само три от хилядите промени, които Google прави в основния си алгоритъм всяка година.

През 2020 г. Google направи 4500 промени в търсенето – което е средно над 12 на ден. През 2018 г. този брой е бил 3200. Освен това Google проведе повече от 600 000 експеримента през 2020 г. Това са много промени и експерименти, всички от които могат да повлияят на класирането, трафика и видимостта в SERP. И това не взема предвид какво правят вашите конкуренти в търсенето или други променливи като сезонност, новини или събития, които влияят върху търсенето и др.

Някои актуализации на основния алгоритъм се пуснаха бързо, а за други отнеха до 14 дни, за да се пуснат напълно. Когато въздействието е разпределено, вместо да се случи точно в деня, в който актуализацията е обявена или потвърдена, това добавя известна сложност при копаене в данните.

Всички тези фактори могат да затруднят изолирането на спадове в класирането спрямо всяка една конкретна промяна, която Google въвежда. Много от промените на Google в търсенето не оказват пряко влияние върху класирането, така че ние просто не забелязваме и не чуваме за всички тях. Но някои актуализации абсолютно влияят на класирането.

Каква е целта на broad core algorithm update?

След първата потвърдена актуализация на основния алгоритъм и многократно през следващите години, Google заяви, че основната цел на основната актуализация е да подобри резултатите от търсенето. Google обяви чрез Twitter, че целта е да се облагодетелстват страници, които преди са били „недостатъчно възнаградени“.

Както всички алгоритми на Google, актуализацията на широк основен алгоритъм не е наказание. Мислете за това по-скоро като от Google да натиска бутон за опресняване на резултатите от търсенето въз основа на нов набор от „правила“ за класиране. Вашият сайт може да е тръгнал нагоре или надолу, или да е на същата позиция в SERP, след като актуализацията е приключила с разпространението.

Как да се възстановите от актуализация на основен алгоритъм

Актуализациите на широките основни алгоритми повлияха на класирането на много уебсайтове в различните индустрии. Въпреки че медицинските сайтове получиха много внимание, особено около основната актуализация от август 2018 г. (наричана от някои в SEO индустрията „Medic“), широките актуализации на основния алгоритъм на Google засегнаха повече от сайтовете, свързани със здравето.

Както при всяка актуализация на алгоритъма на Google, има победители и губещи. За всеки уебсайт, който се издига, трябва да се спусне. SEO е и винаги ще бъде игра с нулева сума.

Съветът на Google, както е доста типично за Google, е да създавате страхотно съдържание. Въпреки че това съобщение е разочароващо за всеки и всеки, който се занимава със SEO, търсейки действителни прозрения, Google предостави много съвети и насоки през годините за това как да създавате висококачествени уебсайтове и съдържание. Ключът е да създавате постоянно страхотно съдържание с течение на времето. Ако направите това, вашето класиране може да се подобри.

През август 2019 г. Google предостави допълнителни препоръки в публикация в блога „Какво трябва да знаят собствениците на сайтове за основните актуализации на Google. (По същество това е актуализирана версия на 23-те въпроса, публикувани от Google, за да предостави насоки относно актуализацията на Panda.) Google раздели 20-те въпроса в четири области:

Въпроси за съдържанието и качеството:

 • Съдържанието предоставя ли оригинална информация, докладване, изследване или анализ?
 • Съдържанието предоставя ли съществено, пълно или изчерпателно описание на темата?
 • Съдържанието предоставя ли проницателен анализ или интересна информация, която е отвъд очевидна?
 • Ако съдържанието се основава на други източници, избягва ли простото копиране или пренаписване на тези източници и вместо това предоставя значителна допълнителна стойност и оригиналност?
 • Заглавието и/или заглавието на страницата предоставя ли описателно, полезно обобщение на съдържанието?
 • Избягват ли заглавието и/или заглавието на страницата да бъдат преувеличени или шокиращи?
 • Това ли е видът страница, която искате да отбележите, да споделите с приятел или да препоръчате?
 • Бихте ли очаквали да видите това съдържание в печатно списание, енциклопедия или книга или споменато в него?

Експертни въпроси:

 1. Съдържанието представя ли информация по начин, който ви кара да искате да й се доверите, като ясен източник, доказателства за ангажирания експертен опит, информация за автора или сайта, който го публикува, като например чрез връзки към страница на автора или Информация на сайта страница?
 2. Ако проучите сайта, произвеждащ съдържанието, бихте ли останали с впечатлението, че той има голямо доверие или широко признат като авторитет по своята тема?
 3. Това съдържание е написано от експерт или ентусиаст, който очевидно познава добре темата?
 4. Съдържанието има ли лесни за проверка фактически грешки?
 5. Бихте ли се чувствали комфортно да се доверите на това съдържание за проблеми, свързани с парите или живота ви?

Въпроси за представяне и продуктивност:

 1. Съдържанието има ли правописни или стилистични проблеми?
 2. Съдържанието беше ли създадено добре, или изглежда небрежно или набързо създадено?
 3. Съдържанието се произвежда масово от голям брой създатели или се възлага на външни изпълнители, или се разпространява в голяма мрежа от сайтове, така че отделните страници или сайтове да не получават толкова внимание или грижи?
 4. Съдържанието има ли прекомерно количество реклами, които отвличат вниманието или пречат на основното съдържание?
 5. Показва ли се съдържанието добре за мобилни устройства, когато се гледа на тях?

Сравнителни въпроси:

 1. Съдържанието предоставя ли значителна стойност в сравнение с други страници в резултатите от търсенето?
 2. Изглежда ли съдържанието да обслужва истинските интереси на посетителите на сайта или изглежда, че съществува единствено от някой, който се опитва да отгатне какво може да се класира добре в търсачките?

Google също така каза, че съдържанието, засегнато от актуализацията, може да не се възстанови, докато не бъде пусната следващата основна актуализация. Въпреки това, според моя опит, е възможно да се възстанови класирането чрез актуализиране, пренаписване или по друг начин подобряване на съществуващото ви съдържание.

В същата публикация в блога друго нещо, което те специално обсъдиха косвено, беше идеята за свежест на съдържанието:

 • „Един от начините да помислите как работи основната актуализация е да си представите, че сте направили списък с 100-те най-добри филма през 2015 г. Няколко години по-късно през 2019 г. вие опреснявате списъка. Ще се промени естествено. Някои нови и прекрасни филми, които никога преди не са съществували, сега ще бъдат кандидати за включване. Може също да преоцените някои филми и да разберете, че те заслужават по-високо място в списъка, отколкото преди.
 • Списъкът ще се промени и филмите, които преди това са били по-високи в списъка, които се движат надолу, не са лоши. Просто има по-достойни филми, които идват преди тях.“

Знам, че едно нещо, което видях много при следването на широките основни актуализации на алгоритъм на Google, беше различна степен на загуба на трафик и класиране към остаряло съдържание. Решението беше доста ясно: актуализирайте и публикувайте повторно това остаряло съдържание.

Накратко: публикувайте полезно и изчерпателно съдържание, което отговаря на намеренията на потребителите. И не забравяйте да прочетете насоките на Google за оценка на качеството, тъй като те предлагат допълнителна информация за това как Google мисли за качеството на уебсайта и съдържанието.

Пълна хронология на актуализациите на основния алгоритъм на Google

Първата официално призната (от Google) актуализация на широкоядрото на алгоритъма беше 9 март 2018 г. Тази дата беше потвърдена от Нейтън Джонс от Google в SMX West, въпреки известно объркване сред проследяващите историята на индустриалните алгоритми.

Въпреки това, че документирахме широки актуализации на основния алгоритъм едва от 2018 г., тогава те не бяха технически нови. Google ни каза, че са правили този тип актуализации „няколко пъти“ годишно в този момент. Всъщност през 2015 г. те потвърдиха основна промяна в класирането. И така наречените качествени актуализации също изглеждат доста подобни на това, което сега е известно като актуализации на широки основни алгоритъми.

През годините имаше няколко непотвърдени актуализации на алгоритъма на Google. Много от тях изглеждаха значими въз основа на данните от инструмента за проследяване на ранга и това, което SEO оптимизаторите виждаха в своите анализи, но Google никога не потвърди различните актуализации, предимно безименни, въпреки че на някои бяха дадени неофициални имена от специалисти по SEO (например Фред).

Ето пълния график на потвърдените актуализации на основния алгоритъм на Google и нашето покритие за тях до днес.

 • 7 март 2018 г.: Broad Core Algorithm Update
 • 16 април 2018 г.: Broad Core Algorithm Update
 • 1 август 2018 г.: Core Update (a.k.a., Medic)
 • 12 март 2019 г.:Core Update (a.k.a., Florida 2)
 • 2 юни 2019 г.: Core Update
 • 24 септември 2019 г.: Broad Core Algorithm Update
 • 13 януари 2020 г.: Core Update
 • 4 май 2020 г.:Core Update
 • 3 декември 2020 г.: Core Update
 • 2 юни 2021 г.: Core Update
 • 1 юли 2021 г.: Core Update
 • 17 ноември 2021 г.: Core Update

 

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *