24.06.2024

Google използва ли различни алгоритми за всяка ниша?

1 min read
Google използва ли различни алгоритми за всяка ниша?

Джон Мюлер от Google отговаря дали Google прилага различни алгоритми в зависимост от нишата и потвърждава, че някои видове съдържание се третират по различен начин.

Джон Мюлер от Google отговори на интересен въпрос дали Google третира по различен начин сайтовете в различни ниши. Джон Мюлер каза, че е вярно, че алгоритъмът на Google обработва различно съдържание по различен начин, но не е така, че Google третира ниши по различен начин.

Специфични за ниша фактори за класиране

Има идея, че факторите за класиране се различават в различните ниши, въз основа на разглеждането на видовете сайтове, които са най-високо класирани.

Например, проучвания, публикувани от някои сайтове с инструменти за SEO, измерват различни качества на най-високо класираните сайтове в различни ниши, за да определят дали факторите за класиране имат различно влияние върху многото ниши, които разглеждат.

Проучванията установяват разлики между видовете съдържание, различните видове качества на връзките и други фактори сред най-високо класираните сайтове.

Изследването установи ясни модели, че в някои ниши най-високо класираните сайтове имат по-дълго съдържание или публикуват повече видеоклипове.

Изводът е, че в тези специфични ниши Google класира сайтове с повече съдържание или повече видеоклипове.

Тези прилики и модели обаче не отразяват, че броят на думите или видеоклиповете са причината Google да класира тези сайтове в съответните им ниши.

Тези модели са случайни или съществуват, защото нуждите на потребителите изискват по-дълго съдържание или видео.

Тези видове изследвания са полезни за разбиране на съдържанието и маркетинговите тенденции, които следват различните ниши.

Но тенденциите не отразяват „факторите за класиране“.

Има ли Google различни алгоритми за различни ниши?

Човекът, който задава въпроса, искаше да потвърди дали Google прилага различни алгоритми за класиране, специфични за всяка ниша.

Човекът попита:

Вярно ли е, че Google има различни алгоритми за индексиране и класиране на различни ниши? Имаме два уебсайта от един и същи тип и сме ги изградили със същия процес. Единствената разлика е, че двата сайта са различни ниши и в момента единият работи, докато другият е загубил всякакво класиране.

Не става въпрос за нишата: става въпрос за типа съдържание

Джон отговори на въпроса и отбеляза, че нишата на сайта, както той го разбира, не влияе върху това какъв алгоритъм за класиране е приложен. Но той потвърди, че съдържанието се третира по различен начин.

Джон Мюлер отговори:

Така че, не мисля, че имаме нещо конкретно по отношение на различните ниши.

Но очевидно различните видове съдържание е различно като критично за резултатите от търсенето ни.

И ако погледнете нещо като нашите Насоки за оценяване на качеството, ние говорим за неща като сайтовете Your Money Your Life, където работим по някакъв начин, за да имаме малко по-критични алгоритми, включени в обхождането, индексирането и класирането.

Но не е така, че бихте казали като… магазин за велосипеди има напълно различни алгоритми от… не знам… магазин за обувки например.

По същество и двата са магазини от тип електронна търговия.

Високо и нискокачествено съдържание

След това Мюлер обсъди стойността на създаването на уникално и ценно съдържание.

Виждал съм как някои издатели се фокусират върху публикуването на съдържание, което не е плагиатство, с думи, които са уникални, в опит да създадат уникално съдържание. Но според мен, когато Мюлер казва уникален, мисля, че той използва тази дума в смисъла на съдържание, което се отличава от другите страници, публикувани в Интернет, защото, като пример, те са по-лесни за разбиране, имат полезни данни от изследвания, има измервания, които други сайтове забравят да публикуват, такива неща.

Ето продължението на отговора на Джон:

Но това, което също споменахте във въпроса, е, че това са сайтове за агрегатиране на съдържание и са изградени със същия процес.

И някои от тях работят, а други не.

Това ми се струва, че е… нещо като… Не познавам вашите сайтове, чувствам се малко като партньорски сайтове с малко усилия, където просто приемате емисии за съдържание и ги публикувате.

И това е нещото, в което нашите алгоритми обикновено не се инвестират, за да сме сигурни, че можем да обхождаме и индексираме цялото това съдържание.

Защото по същество това е същото съдържание, което вече сме виждали другаде в тях.

Така че от тази гледна точка, ако смятате, че това може да се отнася за вашия сайт, бих препоръчал да се съсредоточите върху създаването на по-малко сайтове и да ги направите значително по-добри.

Така че това не е просто обобщаване на съдържание от други източници, а всъщност вие предоставяте нещо уникално и ценно в смисъл, че ако не индексираме вашия уебсайт правилно, тогава хората в Интернет наистина ще пропуснат ресурс, който им осигурява стойност .

Като се има предвид, че ако наистина е така, че ако не индексирахме уебсайта ви, хората просто биха отишли ​​на някой от другите партньорски агрегатори, тогава няма реална причина да се фокусираме и инвестираме в обхождането и индексирането на вашия сайт.

Така че това е нещо, където отново не познавам уебсайта ви, но това е нещо, което бих разгледал малко повече, а не просто „о, Google не харесва магазините за велосипеди, вместо това харесват магазини за обувки.

Ще пропуснат ли хората сайт?

Полезно е да разгледаме сценария, който Джон представи, при който хората биха пропуснали даден сайт, ако Google не го класира в резултатите от търсенето (SERP).

…предоставяте нещо уникално и ценно в смисъл, че ако не индексираме вашия уебсайт правилно, тогава хората в интернет наистина ще пропуснат ресурс, който им осигурява стойност.“

Хората не пропускат сайт, защото използваните думи са различни и не са плагиатствани от други сайтове.

Хората пропускат сайт, ако публикува съдържание, което е различно по някакъв начин, което го прави по-полезен от други сайтове.

Този начин на гледане на съдържанието може да бъде полезен за актуализиране на по-старо съдържание, което вече не работи, или за планиране на стратегията за съдържание за уебсайт.

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *