24.06.2024

Google актуализира наръчника си за SEO за съдържание, генерирано с изкуствен интелект

1 min read
Content Generated With AI

Google се отказа от понятието „съдържание, написано от хора“ и вече търси качествено съдържание – без значение как е създадено.

Google отдавна проповядва идеята за „съдържание, написано от хора, за хора“. Но в скорошна актуализация гигантът тихо пренаписва собствените си правила, за да признае възхода на изкуствения интелект.

В последната итерация на актуализацията на полезното съдържание в търсачката Google фразата „написано от хора“ е заменена с твърдението, че Google постоянно следи „съдържанието, създадено за хора“, за да класира сайтовете в своята търсачка.

Новият език показва, че Google разпознава изкуствения интелект като инструмент, на който се разчита в голяма степен при създаването на съдържание. Но вместо да се фокусира просто върху разграничаването на съдържанието с изкуствен интелект от това, създадено от хора, водещата търсачка иска да подчертае ценното съдържание, което е от полза за потребителите, независимо от това дали са го създали хора или машини.

Междувременно Google инвестира в изкуствен интелект във всички свои продукти, включително в услуга за генериране на новини с помощта на изкуствен интелект, както и в собствения си чатбот с изкуствен интелект Bard и нови експериментални функции за търсене. Актуализирането на насоките е в съответствие и със стратегическата насока на компанията.

Лидерът в търсенето все още се стреми да възнаграждава оригиналното, полезно и човешко съдържание, което предоставя стойност на потребителите.

„По дефиниция, ако използвате изкуствен интелект за писане на съдържание, то ще бъде преразказано от други сайтове“, отбеляза Джон Мюлер, ръководител на екипа на Google Search Relations, в Reddit.

Да оптимизираме или да не оптимизираме?

Последиците са ясни: повтарящото се или нискокачествено съдържание с изкуствен интелект може да навреди на SEO оптимизацията, дори и с напредването на технологията. Писателите и редакторите все още трябва да играят активна роля в процеса на създаване на съдържание. Липсата на човешко участие е рискована, защото моделите на ИИ имат склонност да халюцинират. Някои от грешките може да са смешни или обидни, но някои от тях могат да струват милиони долари и дори да застрашат живота на хората.

SEO, или оптимизация за търсачки, се отнася до стратегии, насочени към подобряване на класирането на уебсайта в търсачки като Google. По-високото класиране води до по-голяма видимост и трафик. Експертите по SEO отдавна се опитват да „победят“ алгоритмите за търсене, като оптимизират съдържанието така, че да съответства на алгоритъма на Google.

Изглежда, че Google санкционира използването на изкуствен интелект за просто обобщаване на съдържание или преформулиране и има свои собствени начини за откриване на съдържание, генерирано от изкуствен интелект.

„Процесът на класифициране е изцяло автоматизиран, като се използва модел за машинно обучение.“ Това означава, че Google използва изкуствен интелект, за да разграничи доброто от лошото съдържание.

Част от предизвикателството обаче е, че откриването на съдържание с изкуствен интелект често се основава на неточни инструменти. Самата OpenAI наскоро премахна собствения си класификатор за ИИ, признавайки неговата неточност. Откриването на ИИ е трудно, защото моделите всъщност са обучени да „изглеждат“ като хора, така че конфронтацията между създателите на съдържание и разпознавачите на съдържание никога няма да приключи, защото моделите на ИИ само стават по-мощни и по-точни с течение на времето.

Освен това обучението на ИИ с генерирано от ИИ съдържание може да доведе до срив на модела.

Google твърди, че не се опитва да възпроизвежда данни, генерирани от изкуствен интелект, а по-скоро да ги идентифицира и да възнаграждава съответно написаното от хора съдържание. Този подход прилича повече на обучение на специализиран дискриминатор на ИИ, при който един модел на ИИ се опитва да създаде нещо, което изглежда естествено, а друг модел се опитва да различи дали творението е естествено или изкуствено. Този процес вече се използва в генеративните противникови мрежи (GAN).

Стандартите ще продължат да се развиват с разпространението на ИИ. Засега Google изглежда фокусирана върху качеството на съдържанието, а не върху разделянето на човешкия принос от този, създаден от машини.

4.5/5 - (2 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *