12.07.2024

Какво представляват конвекторите

1 min read
Конвектори ТЕХНОМИКС

Днес конвекторът се счита за един от най-ефективните отоплителни уреди. Този евтин и икономичен източник на топлина е подходящ за апартаменти, частни домове, вили, детски заведения, ваканционни жилища и други съоръжения. Може да бъде единственият източник на отопление или допълнително към централната отоплителна система в силен студ.

Конвектори

Как работи конвекторът

Известно е, че конвекцията се основава на принципа на естествената циркулация на въздуха: топлият поток се издига и студът се спуска. В корпуса на уреда е монтиран нагревателен елемент. Студеният въздух се насочва към него отдолу, загрява се и излиза през горните решетки. Това е постоянен процес, тъй като охладеният въздух отново се втурва надолу. По този начин цялата стая се затопля равномерно без студени зони. Има конвекторни нагреватели с вентилатор, поради което отопляемият въздух се разпространява по-бързо в помещението.

Предимства

  • Удобно отопление – отоплителният конвектор не изсушава въздуха и не изгаря кислорода, така че може да се използва като постоянен източник на топлина. Освен това, когато се нагрява, устройството не прави шум, така че работата му е незабележима;
  • Поддържане на температурата – повечето модели имат терморегулатор с термостат. Зададената стойност на температурата се поддържа чрез автоматично включване и изключване на нагревателния елемент;
  • Икономична работа – конвекторът с термостат не работи постоянно, той се изключва при достигане на зададената температура. Много модели предлагат енергоспестяващи технологии и икономичен режим на работа;
  • Защитни системи – електронното управление предотвратява аварийни ситуации, като например изключване на конвектора при прегряване или преобръщане.

Съвети при монтажа

Повечето уреди са предназначени за монтаж на стена вместо радиатори за отопление. Закрепете към скобите и се свържете към контакта. Ако имате нужда от домашен мобилен източник на топлина, купете електро-конвектор на крака с колела. При избора на място за инсталиране, помислете за степента на защита от влага на корпуса. Например, банята се нуждае от устройство със степен не по-ниска от IP24.

Видове

Видове конвектори

Принцип на отопление

  • Конвекционните модели разпространяват топлина само чрез циркулация на отопляем въздух;
  • Конвекционните инфрачервени устройства имат инфрачервен емитер, който е допълнителен източник на отопление.

Захранване

  • Електрическите конвектори могат да се използват навсякъде – в апартамент, офис, Селска къща. Те се отличават с проста връзка и изискват само стабилно захранване;
  • Газовите уреди са чудесни за вили и вили, където има газ. Коаксиален комин обикновено се използва за отстраняване на продуктите за изгаряне. Газовият модел е много по-икономичен от електрическия конвектор.

Какво трябва да знаем преди да купим

Мощността се избира в зависимост от площта на помещението. Смята се, че на 10 кв. м е 1 кВт.

Размерите на устройството се избират въз основа на свободното място в стаята. Струва си да се обърне внимание на формата: има правоъгълни хоризонтални конвектори и тесни вертикални. Под ниските первази за продажба можете да намерите мини-цокъл модели с височина на корпуса в 220-250 мм.

Цветът се избира въз основа на сенките, преобладаващи в интериора. Печелившият вариант е белият корпус. Много производители предлагат черни, червени, сиви и други цветови изпълнения.

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *