25.05.2024

Защо да интегрирате плащания с Apple Pay и Google Pay

2 min read
apple pay google pay

В днешния свят на електронната търговия и мобилните приложения, интегрирането на плащания с популярни методи като Apple Pay и Google Pay е от съществено значение. Тези две платформи предоставят удобство, сигурност и бързина на потребителите, които желаят да плащат онлайн или в магазините. В този изчерпателен текст ще разгледаме как да интегрираме плащания с Apple Pay и Google Pay в различни сценарии.

Какво е Apple Pay?

Apple Pay

Apple Pay е мобилна платежна система и цифров портфейл от Apple Inc., която позволява на потребителите да извършват плащания използвайки устройства на Apple като iPhone, Apple Watch, iPad и Mac. Тя е представена през октомври 2014 г. и оттогава се разширява в различни страни по света.

Apple Pay може да се използва с iPhone (модели с Touch ID или Face ID, освен iPhone 5s), Apple Watch, iPad (модели с Touch ID или Face ID) и Mac (модели с Touch ID или които могат да бъдат разблокирани чрез близко iPhone или Apple Watch).

Apple Pay използва технология за токенизация, която заменя информацията за кредитната или дебитната карта на потребителя с уникален цифров токен. Това означава, че действителните номера на карти не се съхраняват на устройството или на сървърите на Apple, нито се споделят с търговците. Apple Pay изисква идентификация чрез Face ID, Touch ID или парола като допълнителна мярка за сигурност.

Потребителите могат да добавят няколко кредитни или дебитни карти към своя Apple Wallet и лесно да изберат коя карта да използват при всяка транзакция. Плащанията могат да се извършват бързо с приближаване на устройството до POS терминал с поддръжка на безконтактни плащания.

Apple Pay се приема в милиони магазини по света, както и в приложения и на уебсайтове, които поддържат тази услуга.

Платформата е тясно интегрирана с други услуги на Apple, като например Apple Wallet, където потребителите могат да съхраняват билети, купони и карти за лоялност заедно с техните платежни карти.

Как Работи?

 1. Добавяне на Карта: За да започнете с Apple Pay, трябва първо да добавите кредитна или дебитна карта към приложението Wallet на вашия iPhone, iPad или Apple Watch.
 2. Извършване на Плащания: За да платите в магазин, просто приближете устройството си до безконтактния четец, докато държите пръста си на Touch ID или двойно натискате страничния бутон за Face ID устройства. За плащания в приложения или на уеб, изберете Apple Pay като метод на плащане и потвърдете с Touch ID или Face ID.
 3. Управление на Карти и Транзакции: Можете да управлявате вашите карти и да преглеждате транзакциите директно от приложението Wallet.

Apple Pay продължава да разширява своето присъствие в различни страни и региони, като работи с множество банки и финансови институции за добавяне на поддръжка за различни платежни карти. Компанията също така регулярно актуализира своята платформа за плащания, за да предлага нови функции и подобрения на сигурността.

Какво е Google Pay?

Google Pay

Google Pay (преди известен като Android Pay) е цифров портфейл и онлайн платежна система, разработена от Google, която позволява на потребителите да извършват плащания с мобилни устройства, часовници и други устройства с операционна система Android, както и чрез уебсайтове и приложения. Системата е пусната през септември 2015 г. и е наследник на Google Wallet, който беше въведен през 2011 г.

Google Pay може да се използва на устройства с Android Lollipop 5.0 и по-нови версии, които разполагат с NFC (Near Field Communication) за безконтактни плащания, както и на уебсайтове и в мобилни приложения, които поддържат Google Pay. Също така е достъпен за носими устройства с Wear OS.

Google Pay използва технология за токенизация за защита на платежната информация на потребителя, като заменя реалните данни на кредитната или дебитната карта с уникален токен. Това означава, че информацията за картата не се споделя с търговците при транзакция. За верификация на транзакцията се използва отпечатък, лицево разпознаване или PIN.

Потребителите могат да добавят множество кредитни, дебитни, лоялни и подаръчни карти в Google Pay, като лесно управляват и избират коя карта да използват по време на покупка.

Google Pay се приема в милиони магазини по света, които поддържат безконтактни плащания, както и в множество приложения и уебсайтове за онлайн пазаруване.

Google Pay се интегрира и с други услуги на Google, например с Google Assistant за гласови плащания, както и с Google Maps за показване на информация за търговци, които поддържат Google Pay.

Google Pay продължава да се разширява, като добавя поддръжка за все повече банки и финансови институции в различни страни. Google също така работи за увеличаване на приемането на услугата в търговската мрежа и уебсайтове, предлагайки удобен и сигурен начин за плащане на потребителите.

Интегриране на Apple Pay и Google Pay в уебсайт

Интегрирането на Apple Pay и Google Pay в уебсайт може значително да подобри потребителското изживяване, като предостави бързи и сигурни методи за плащане. Това е особено ценно за електронната търговия, където опростяването на процеса на плащане може да намали изоставянето на покупки. Ето как може да стане интеграцията на всяка една от тези системи:

И Apple Pay, и Google Pay изискват сигурно връзка (HTTPS) за работа на уебсайтовете.

И двете компании предлагат насоки за най-добри практики относно потребителския интерфейс и преживяването, което трябва да се спазват за интегрирането на техните платежни бутони.

Важно е да тествате плащанията в различни сценарии и устройства, за да уверите, че процесът на плащане е гладък за всички потребители.

Интегрирането на Apple Pay и Google Pay може да увеличи конверсиите и да предостави по-добро потребителско изживяване, като улеснява бързите и сигурни плащания на вашия уебсайт.

Интегриране на Apple Pay в Уебсайт

Apple Pay на уебсайт изисква, че потребителите да използват Safari на устройства поддържащи Apple Pay. За да интегрирате Apple Pay във вашия уебсайт, трябва да следвате няколко основни стъпки:

 1. Регистрация за Apple Developer Account: Трябва да имате Apple Developer Account, за да използвате Apple Pay на уеба.
 2. Създаване на Merchant ID и Сертификат за Merchant: Това се извършва през Apple Developer портала. Merchant ID идентифицира вас като продавач, докато сертификатът за защита на данните осигурява сигурна комуникация.
 3. Настройка на Apple Pay на вашия уебсайт: Използвайте Apple Pay JS API за да добавите Apple Pay бутон и да конфигурирате плащанията. Трябва да укажете необходимата платежна информация, адреси за доставка и контактни данни, които вашата система изисква.
 4. Обработка на Транзакции: Приемете и обработете плащането чрез вашата платежна платформа или през платежен прозорец, който поддържа Apple Pay.

Интегриране на Google Pay в Уебсайт

Google Pay API позволява на потребителите да извършват плащания в интернет чрез уеб браузър или Android устройства. Ето как можете да интегрирате Google Pay в уебсайта си:

 1. Регистрация в Google Pay Developer Console: Трябва да създадете проект в Google Pay Developer Console, за да получите достъп до необходимите API ключове.
 2. Интеграция на Google Pay API: Включете Google Pay API във вашия уебсайт, като използвате предоставените от Google библиотеки и SDK-та. Настройте необходимите параметри като поддържани методи на плащане, търговска информация и детайли за транзакцията.
 3. Добавяне на Google Pay Бутон: Поставете Google Pay бутон на вашата страница за плащане. Google предоставя уеб компоненти, които улесняват тази задача.
 4. Обработка на Транзакции: След като потребителят завърши процеса на плащане, информацията за транзакцията се изпраща към вашия сървър за обработка. Уверете се, че сте конфигурирали вашия бекенд, за да приемате и обработвате тези транзакции безопасно.

Какви са таксите за използване на Apple Pay и Google Pay?

И Apple Pay, и Google Pay предлагат удобни и сигурни начини за плащане, както онлайн, така и във физически магазини. Относно таксите за тяхното използване, е важно да се разграничат различните аспекти на транзакциите, които могат да включват такси.

И Apple Pay, и Google Pay предлагат ефективен и сигурен начин за извършване на плащания без да налагат допълнителни такси на потребителите и търговците за стандартните транзакции. Важно е търговците да разберат, че стандартните такси за обработка на кредитни и дебитни карти продължават да се прилагат и те трябва да се консултират със своите платежни обработчици за специфични детайли. Потребителите трябва да бъдат наясно с всякакви потенциални такси за специфични услуги, като например трансфери на пари към кредитни карти или използване на специални финансови продукти.

Apple Pay Такси

 • За Потребители: Apple не начислява такси на потребителите за използването на Apple Pay за стандартни транзакции, включително покупки в магазини, онлайн пазаруване и трансфери на пари чрез Apple Pay Cash.
 • За Търговци: Apple също така обикновено не начислява допълнителни такси на търговците за приемане на плащания чрез Apple Pay. Въпреки това, търговците продължават да плащат стандартните такси за обработка на кредитни и дебитни карти към своите платежни обработчици или банки, които могат да варират в зависимост от договорените условия.
 • Специфични Случаи: Може да има специфични такси за някои услуги, като например за изпращане на пари чрез Apple Pay Cash към кредитни карти.

Google Pay Такси

 • За Потребители: Google не начислява такси на потребителите за извършване на стандартни транзакции чрез Google Pay, включително за покупки в магазини и онлайн, както и за изпращане на пари на приятели и семейство в САЩ.
 • За Търговци: Както и при Apple Pay, Google не начислява допълнителни такси на търговците за приемане на плащания чрез Google Pay. Търговците продължават да плащат нормалните такси за обработка на кредитни и дебитни карти към своите платежни сервизи.
 • Специфични Случаи: Въпреки че основното използване на Google Pay е без такси за повечето транзакции, може да има такси в зависимост от конкретни услуги или финансови продукти, асоциирани с Google Pay, като например Google Pay Balance.

Как да се справите с възстановяването на пари?

Възстановяването на пари е процес, при който потребителят получава обратно средства за покупка, която е била отменена, върната или по друг начин оспорена. Процедурите за възстановяване могат да варират в зависимост от метода на плащане (например кредитна карта, дебитна карта, Apple Pay, Google Pay и др.), търговеца и условията на платежната платформа или финансовата институция.

Преди да инициирате възстановяване на пари, проверете политиката на търговеца за връщане и възстановяване на пари. Това включва срокове за връщане, изискване за състоянието на продукта и начините за възстановяване.

Подгответе всички необходими документи и информация, като например потвърждение на покупката, номер на поръчката и причина за връщането.

Свържете се с обслужването на клиенти на търговеца за да инициирате процеса на връщане или възстановяване. Предоставете всички необходими детайли и следвайте техните инструкции.

Много търговци предлагат автоматизирани системи за връщане или формуляри на уебсайтовете си за улеснение на процеса.

Ако плащането е извършено с кредитна или дебитна карта, възстановяването обикновено се извършва директно към същата карта. Времето за обработка може да варира.

За покупки, направени с Apple Pay или Google Pay, процесът на възстановяване се управлява от търговеца, но средствата се връщат на съответната карта, асоциирана с вашия цифров портфейл. Проверете с търговеца и/или вашата банка за детайли.

Уверете се, че сте получили потвърждение за вашето искане за връщане или възстановяване. Следете статуса на вашето искане и проверявайте вашата банкова сметка или кредитна карта за възстановяването на средствата.

Имайте предвид, че процесът на възстановяване може да отнеме няколко дни до няколко седмици, в зависимост от политиките на търговеца и банката.

Ако имате проблем с възстановяването на пари, който не може да бъде решен с търговеца, може да е необходимо да се обърнете към вашата банка или издателя на кредитната карта за разглеждане на спор. Това може да включва подаване на официално искане или доказателства за вашето право на възстановяване.

Обърнете внимание, че успешното възстановяване на пари изисква спазване на сроковете и процедурите, установени от търговеца и платежните платформи. Поддържането на добра комуникация и предоставянето на необходимата информация и документация могат значително да улеснят процеса.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *