16.04.2024

VPN vs. Proxy: Какво е разликата?

1 min read
VPN vs. Proxy

И прокси сървърите, и VPN мрежите ви позволяват да промените начина, по който вашият уеб трафик се възприема от външния свят, но това са коренно различни технологии. Обясняваме коя от тях е подходяща за вас.

Докато VPN услугите доминират в разговорите за поверителност, има подобна технология, която не е получила същото внимание: скромното прокси. Попитахме експерти от двама водещи доставчици на VPN услуги каква е разликата и дали се нуждаете от едното, от двете или от нито едно от тях. Разбира се, и двете компании имат интерес от популяризирането на VPN услугите, но те си остават експерти в това как работят продуктите за защита на личните данни. Освен това повечето VPN услуги предлагат проксита под формата на разширения за браузъри заедно с тяхната VPN услуга.

Ако потърсите „най-добро прокси“, ще откриете цяла категория продукти, които не са това, за което говорим тук. Много компании рекламират достъп до своите прокси мрежи и огромни пулове от налични IP адреси, много повече от това, от което би се нуждаел един обикновен потребител. Те рекламират своята полезност за извличане на данни и управление на многобройни акаунти в социалните мрежи – което изглежда повече от малко съмнително. Не сме преглеждали тези компании, но сме сигурни, че те не са добър избор за потребителите, които искат да подобрят поверителността си онлайн (или дори да подменят местоположението си, за да стриймват видеоклипове).

Какво е прокси? (Подсказка: това не е VPN услуга)

И така, какво имаме предвид, когато сравняваме VPN и прокси сървъри? Прокси сървърите са нещо като братовчеди на VPN мрежите. Подобно на VPN, прокси сървърите пренасочват уеб трафика ви, за да изглежда, че идва от друго място, като при това скриват истинския ви IP адрес. Кирил Микулски, ръководител на екипа за мрежово инженерство в NordVPN, обясни, че прокси сървърите работят, като пренасят трафика ви между клиентската ви машина и прокси сървър, като го капсулират в някакъв вид външен хедър. Подобно на VPN услугата, прокси сървърът изпраща вашия уеб трафик към прокси сървъра, който, според Микулски, го изхвърля обратно в интернет.

Според Микулски VPN мрежата добавя слоеве към този основен процес. „VPN работи по много сходен начин, но в допълнение към капсулирането добавяме криптиране по подразбиране и гарантираме, че пакетите се удостоверяват.“

С VPN услугата можете да сте сигурни, че целият ви уеб трафик е криптиран, но това невинаги е така при прокси сървърите. Лоран Фаснахт, който ръководи научноизследователската и развойна дейност в Proton VPN, обясни, че прокси сървърите, използващи протоколи SOCKS и HTTP, не криптират потребителския трафик. SSL или HTTPS прокситата, но не и HTTP прокситата, които препращат към HTTPS, криптират потребителския трафик.

„Силно препоръчвам да не се използват некриптирани прокси сървъри, тъй като те не осигуряват никаква защита“, казва Фаснахт. „В днешно време криптирането трябва да е норма за всяка услуга. Няма абсолютно никакво оправдание да не го използвате.“

Друга съществена разлика е начинът, по който се осъществяват връзките. „При VPN сървъра това е нещо като тунел, който ще остане там“, казва Фаснахт. VPN връзките обикновено се обработват на ниво операционна система и се прилагат за целия уеб трафик от вашата машина. „Всеки път, когато компютърът ви иска да изпрати някакъв трафик, той преминава през [VPN] тунела.“

Проксито е различно. Микулски обясни, че всяко приложение изисква собствена прокси връзка. На практика прокси връзката за обработка на трафика от браузъра ви няма да работи за друго приложение на вашата машина. Това оставя много възможности уеб трафикът да напусне машината ви извън прокси връзката.

Имате ли нужда от Proxy?

И двамата експерти по VPN се съгласиха, че VPN услугата се справя по-добре с прикриването на уеб трафика и защитата на личните ви данни. Въпреки това има някои приложения на прокси сървърите, в зависимост от това какво се опитвате да постигнете.

Как работи VPN услугата

Фаснахт каза, че въпреки че VPN мрежите криптират целия трафик от компютъра ви, те често изискват разрешения от по-високо ниво, за да направят това. Прокси сървърът обаче може да бъде създаден без специални разрешения. В интернет има няколко сайта, които функционират като прокси сървъри, при които въвеждате URL адрес и сърфирате в сайта на местоназначението чрез прокси сайта в браузъра си. Може би си спомняте за тях от безразсъдната си младост, прекарана в опити да заобиколите ограниченията на интернет връзката в гимназията.

Микулски също така отбеляза, че ако единственото, което ви интересува, е да деблокирате уебсайтове, да промените публичния си IP адрес или да направите така, че трафикът ви да изглежда така, сякаш идва от друго място, можете да направите това бързо и лесно с помощта на прокси сървър. Той все пак посочи, че много VPN услуги предлагат много сървъри на различни места, както и допълнителни инструменти за защита на личните данни, които ги правят потенциално по-привлекателни.

И Фаснахт, и Микулски се съгласиха, че няма смисъл да се използват едновременно VPN и прокси сървър. Самото маршрутизиране на уеб трафика през VPN винаги ще намали скоростта и производителността, а добавянето на допълнителен слой сложност от прокси сървъра е рецепта за лоша производителност.

Как да избираме между VPN и прокси сървъри

При продуктите за сигурност и неприкосновеност на личния живот често може да е трудно да се определи какво е просто маркетинг и какво продуктът действително ще направи за вас.

„За мен е малко дразнещо, когато като човек, който се занимава с технологии, виждам, че хората правят грешни избори заради реклами, заради лоши обяснения“, казва Фаснахт. Той предложи на потребителите да се потрудят да проучат продуктите, дори това да е сложно. Научаването на това, което може да прави даден продукт, и разбирането за какво искате да го използвате на първо място, би насочило потребителите към по-добър избор – особено когато продуктите се предоставят безплатно.

Това важи с особена сила за VPN услугите и прокси сървърите, които потенциално могат да следят онлайн активността ви с цел реклама или други нечисти цели. Особено безплатните продукти се нуждаят от контрол, тъй като трябва да печелят пари отнякъде, за да продължат да работят.

Разбирането на предназначението на продукта, който използвате, е от съществено значение, както и познаването на начина, по който той печели пари – казва Фаснахт. Това е особено вярно, ако той не струва нищо. Ако е безплатен, казва Фаснахт, защо е безплатен?

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *