12.07.2024

Какво е хостинг и защо е необходим

1 min read
Какво е хостинг и защо е необходим

Когато въвеждаме адреса на сайта в браузъра, не се замисляме откъде идва текстът, изображенията и дизайна. Страницата се зарежда, защото някъде работи компютър, чиято памет съхранява файлове с текста на сайта, снимки, видеоклипове, скриптове. Такъв компютър се нарича сървър.

Сървърът съхранява файлове със съдържанието на сайта и ги изтегля, когато потребителите влязат в сайта. Колкото по-популярен е сайтът, толкова повече ресурси ще му трябват. Например, Facebook използва повече от 50 000 сървъра.

Хостингът е платена услуга. Тя включва отдаване под наем на място на сървъра и неговия капацитет. Компаниите, които предоставят хостинг, се наричат хостинг доставчици или хостери. Задачата на тези компании е да гарантират, че сайтът Ви е достъпен денонощно за потребителите.

Хостинг може да се направи на домашния компютър, но след това трябва да го държите включен денонощно и да наблюдавате натоварването и прекъсванията на електричеството.

Хостингът може да се сравни с Художествена галерия. Галерията съхранява предмети на изкуството и хостинг сайтове. За да видите картини или скулптури, трябва да знаете адреса на галерията и работното време. А сайтът е достъпен денонощно. За да влезете в него, трябва само да знаете правилния домейн. Въведете домейна в браузъра и се отваря желаната страница.

Защо имаме нужда от хостинг

Хостингът е необходим, за да се съхраняват файлове със сайта на 24-часов достъп, да се управляват тези файлове и да се променят техните свойства. За да направите това, хостинг доставчиците инсталират специално оборудване-контролни панели.

За електронна поща – Хостингът ще съхранява имейли и настройки на пощата: Опции за СПАМ филтри, автоматични отговори, правила за препращане, контакти.
За сертификат за безопасност – Ако възнамерявате да инсталирате SSL сертификат на сайта, ще ви е необходимо място за хостинг. Там ще се съхраняват файловете на сертификата и неговите настройки. Сертификатът криптира формулярите за контакт на сайта, така че личните данни на потребителите да не могат да се възползват от измамници.
За сайта – Хостингът съхранява и управлява файловете със сайта. В контролния панел Администраторът изтегля и изтрива файлове, променя външния вид на сайта, следи за неговата ефективност.
За приложения – Приложението се нуждае от хостинг, за да съхранява файловете си, да бъде онлайн денонощно и да съхранява потребителската информация.

Видове хостинги

Най-често хостинг-купуват за сайтове. Всеки сайт изисква различно количество ресурси,така че има различни видове хостинг. Те се различават по обем на паметта, функционалност и предварително инсталиран софтуер. Има пет основни вида хостинг.

Виртуален хостинг / Споделен

Това е тип хостинг, при който един сървър е разделен на много части и се отдава под наем поотделно. Няколко стотин потребители могат да разположат сайтовете си едновременно на един сървър. Виртуалният хостинг може да се сравни с жилищна сграда. Жителите имат общо отопление и водоснабдяване, общ вход и паркинг. Но някои наематели повече жилища, а други по-малко.

Всички потребители използват ресурсите на един сървър. Така че, ако някой използва твърде много ресурси, това ще се отрази на други сайтове. За да се предотврати това и всички да имат равни условия, хостинг доставчиците налагат ограничения. Може да ограничи използването на RAM или скоростта на запис на диск. Прочетете за ограниченията на виртуалния хостинг в нашия блог.

Това не означава, че виртуалният хостинг е най-лошият. Просто е предназначен за малки проекти. Повечето сайтове не се нуждаят от ресурсите на целия сървър, затова го разделят на части.

Този тип хостинг е подходящ за сайт-визитка, промоционална страница, портфолио, блог или малък онлайн магазин.

Виртуален сървър

Това е вид хостинг, при който физическият сървър се разделя на няколко независими части и се отдава под наем поотделно. Един физически сървър може да има няколко десетки виртуални сървъри.

Виртуалният сървър може да се сравни с градска къща или комплекс от частни къщи. В такива къщи има съседи, но всяко семейство има отделен вход и собствена градина. Виртуалният сървър няма ограничения като виртуалния хостинг.

Както при Виртуалния хостинг, няколко виртуални сървъра се хостват на един физически сървър. Всеки от тях е изолиран един от друг. Ако един виртуален сървър консумира много ресурси, това няма да се отрази на другите потребители.

Този тип хостинг е подходящ за онлайн магазин, форум с голям брой посетители, приложение или корпоративен сайт, на който клиентите и служителите имат сметки или лична поща.

Собствен сървър

Това е вид хостинг, при който вие сами управлявате цял сървър. В този случай не зависите от други клиенти на хостинг доставчика. Вашите възможности ще бъдат ограничени само от възможностите на самия сървър.

Собственият сървър може да се сравни с частен дом. В такава къща има собствен парцел и гараж. И няма нужда да делите територията със съседите. Този тип хостинг е подходящ за сървър за игри, социална мрежа, банков сайт, голям онлайн магазин или приложение, което изисква много ресурси.

Облачен хостинг

Това е вид хостинг, при който плащате само размера на ресурсите и хостинг доставчикът ги разпределя между случайни сървъри. Представете си, че сайтът ви частично се съхранява на три различни сървъра. От различни сървъри се взема и RAM, мощност на процесора и други ресурси. Това помага на хостинг доставчика да разпределя по-добре натоварването на оборудването.

Този тип хостинг е подходящ за сайта на медийно издание, онлайн магазин, приложение или сайт, който няма ресурси на виртуален сървър.

Колокация

Това е вид хостинг, при който потребителят хоства сървърите си от хостинг доставчика и плаща за тяхната услуга. Обикновено цената включва минимален набор от услуги. Колокация може да се сравни с настаняване в хотел. Резервирате стая, а в замяна получавате нощувка, интернет, обслужване и евентуално храна.

Как да изберем хостинг компания и вид хостинг

Хостингът се счита за добър, ако при ежедневната работа няма разлика между използването на ресурсите на доставчика и собствените ресурси. С други думи, хостингът сам по себе си не трябва да бъде „забележим“, когато работите.
Можете да идентифицирате редица фактори, които трябва да обърнете внимание при избора на хостинг доставчик:

  • Технически възможности на доставчика. След като сте решили вашите искания за технически ресурси, трябва да оцените възможността на доставчика не само да ги предостави в момента, но и да разшири обхвата на ресурсите, тъй като вашите заявки се увеличават.
  • План. Доставчикът трябва да ви предостави приемлив тарифен план и необходимите допълнителни споразумения.
  • Поддръжка. Режимът на техническа поддръжка 24/7, както и реална постоянна и непрекъсната комуникация с оператора — важен момент при работа с хостинг доставчик.
  • Архивиране. Доставчиците, предоставящи възможност за архивиране и възстановяване на данни в случай на авария, ще ви осигурят най-надеждната работа на вашия проект.
  • Скорост на работа и натоварване на канала. Тези параметри са най-важни при прилагането на големи решения и големи уеб портали.
  • Работно време без прекъсване. Този параметър показва процентното изражение на времето, през което е бил непрекъснато достъпен уеб сайтът, хостван от доставчика. Независимо от наличието на услуги, измерващи тази настройка, можете да получите реалната му стойност само като публикувате сайта си от доставчика или използвате препоръката на Клиента на този доставчик.

Важeн ли е хостингът за SEO

Сред всички многобройни фактори, влияещи върху популяризирането на сайта, хостингът далеч не е на последно място по важност.

На първо място, наличието на уеб сайт зависи от попадането му в индекса на търсачките. Индикаторът, характеризиращ непрекъснатото време на работа на уеб ресурса, се нарича „uptime“. Идеалната му стойност е 99,98%.

Влиянието на хостинга върху SEO може да се проследи следния пример: ако изберете сървър, който ще даде на Вашия ресурс не прекалено висок uptime (да речем, 98%), съществува възможност за възникване на ситуация, когато по време на посещение на бота на търсачката той ще бъде достъпен от известно време (2 минути от 100).

Това ще бъде причината, поради която индексирането на уеб ресурса няма да бъде направено. В допълнение, следващото посещение на робота ще бъде значително натиснат във времето. Съвсем естествено е, че това неизбежно ще доведе до спад в позициите на сайта.

Много е трудно да се извърши промоция на сайт, чийто хостинг е безплатен, поради ниското ниво на доверие на търсачките. Те съзнателно слабо индексират и подценяват позицията на такива ресурси, тъй като смятат, че сериозните проекти винаги се намират само на платени сървъри.

За мащабен и обемен брой страници на проекта, влиянието на хостинга върху SEO може да бъде особено забележимо. В края на краищата, недостатъчно продуктивен сървър не може да поддържа пълноценна работа на уеб ресурса без грешки и замръзване. За тази цел е най-добре да получите собствен сървър.

Влиянието, което хостингът може да има върху популяризирането на сайта, е доста лесно да се проследи чрез поведенчески фактори. Колкото по-често посетителите на уеб ресурса срещат проблеми, докато работят с него, толкова по-голям ще бъде процентът на отказите и по-малка дълбочина на сърфиране. Следователно позициите му ще паднат, когато се отчитат от търсещите тези данни.

Вижте още:

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *