24.06.2024

Какво е Google Analytics и защо е важен за бизнеса

1 min read
Какво е Google Analytics и защо е важен за бизнеса

Google Analytics е безплатен инструмент за уеб анализ, предлаган от Google, за да ви помогне да анализирате трафика на уебсайта си. Въпреки че „уеб аналитика“ звучи като много малка област от вашето дигитално присъствие, ползите от Google Analytics всъщност са огромни.

Това е така, защото за повечето компании уебсайтът ви служи като център за целия ви дигитален трафик. Ако извършвате някакви маркетингови дейности като реклами в мрежата за търсене или реклами в социални медии, най-вероятно потребителите ви ще посетят уебсайта ви някъде по време на пътуването си 😀

Като се има предвид, че уебсайтът ви е централният център на вашето дигитално присъствие, той е най-добрият начин да ви даде цялостен поглед върху ефективността на всички кампании, които провеждате, за да популяризирате вашия продукт / услуги онлайн. Google Analytics е безплатен инструмент, който може да ви помогне да проследявате ефективността на дигиталния си маркетинг. Ето защо над 50 милиона уебсайтове по целия свят използват Google Analytics. Ако не го използвате, трябва да го настроите веднага.

Можете да намерите официалното ръководство за настройка на Google Analytics тук:

Как работи Google Analytics?

Просто казано, Google Analytics поставя няколко реда проследяващ код в кода на вашия уебсайт. Кодът записва различни дейности на вашите потребители, когато те посещават вашия уебсайт, заедно с атрибутите (като възраст, пол, интереси) на тези потребители. След това изпраща цялата тази информация до сървъра на GA (Google Analytics), след като потребителят излезе от вашия уебсайт.

На следващо място, Google Analytics обобщава данните, събрани от вашия уебсайт по множество начини, предимно от четири нива:

  • Потребителско ниво – Users (свързано с действия от всеки потребител)
  • Ниво на сесия (Session)
  • Ниво на преглед на страница -Pageview (всяка посетена страница)
  • Ниво на събитието – Event (кликвания върху бутони, гледане на видео и т.н.)

Какви са разликите между показатели и величини в Google Analytics?

Начинът, по който мисля за разликите между показателите и величини, е, че показателите са действителна статистика, събрана от Google за поведението на потребителите на вашия уебсайт, и величините са различните начини, по които можете да видите тези числа въз основа на бизнес въпросите, на които се опитвате да отговорите.

Например, само да знаете общото количество хора, посещаващи уебсайта ви, не е много полезно за вашия бизнес. Като знаете колко хора посещават уебсайта ви по възраст или местоположение, от друга страна, е много полезно да разберете коя е вашата основна аудитория в интернет. Можете да научите например, че 80% от посетителите ви са жени между 25–35 в по-големите градове – това е изключително полезна и приложима информация за това, към кого трябва да се насочите с дигиталния си маркетинг.

В този пример суровият брой посещения е показателят, а възрастта и полът са величините, чрез които сегментирате този показател.

Какви данни са налични в Google Analytics и какво можете да направите с тях?

Има два типа данни, които можете да събирате в Google Analytics:

  • данни за вашите потребители, преди да посетят уебсайта ви User Acquisition
  • Данни за поведение на потребителите – User Behavior

User Acquisition

Преди потребителите да посетят уебсайта ви: можете да получите достъп до демографските данни, преди те да посетят вашия уебсайт (например тяхната възраст, пол и интереси). Можете също да получите данни за това, откъде идват, независимо дали това е Facebook, други уебсайтове или търсене с Google – това може да ви помогне да разберете към коя група потребители и канали да се насочите.

За щастие, интернет е огромен, така че въпреки че не можете да промените тези присъщи характеристики на посетителите си, можете да изберете конкретни потребителски групи в интернет, които имат характеристиките, към които искате да се насочите. Можете да привлечете повече от тях да дойдат на вашия сайт, като пускате насочени реклами чрез Facebook, Google и други рекламни платформи. Данните ви за придобиване на потребители могат да служат като ориентир за насочване на вашата дигитална маркетингова стратегия и дейности.

Behavior

Втората група данни са данни за поведението на потребителя, които се събират по време на сесия. Данните включват:

  • колко дълго престоява потребител на вашия уебсайт
  • каква е първата и последната страница, която са разгледали
  • най-често срещаният pathway“, по който минават

Ключът тук е да използвате различни анализи, за да идентифицирате страниците, където вашите потребители се „забиват“. След това можете да изгладите потребителското им изживяване на тези проблемни страници.

Вижте още: суперхост

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *