24.06.2024

Избор на хостинг компания – какво трябва да знаем

1 min read
Избор на хостинг компания - какво трябва да знаем

Като SEO специалисти, ние не трябва да се притесняваме от каквото и да е. Има неща, които трябва да подкрепяме абсолютно винаги като:

  • външни връзки;
  • създаване на съдържание;
  • sitemap – html, xml;
  • robots.txt.

Има и нови неща, които трябва да знаем: гласово търсене, featured snippets, mobile-first index. Един фактор често се пренебрегва, въпреки че може да повлияе на времето и скоростта на страницата ви – и двете са съществени елементи за поддържане на положителни органични резултати – хостинг.

Избраният от вас уеб хост определя цялостната последователност на изживяването на сайта.

Ако искате да предотвратите сървърни грешки и изчакване на страниците – и да попречите на потребителите да се върнат обратно в Google – имате нужда от солиден уеб хостинг, на който можете да разчитате.

В крайна сметка искате хостинг, който поддържа вашите органични усилия, вместо да ги възпрепятства.

High Uptime гаранция

Времето за работа се отнася за процента от времето, през което сайтът ви е онлайн и достъпен. Ако сайта ви е “долу”, то целите да върнете вашите посетители обратно в гугъл и потенциално рискувате вашето класиране.

За най-добри резултати изберете хост с поне 99,9 процента гаранция за uptime (или по-висока, ако можете да го получите). Това означава приблизително 1,44 минути престой на ден и 8,8 часа годишно.

Местоположение на сървъра / Server Location

Докато продължителността се отнася до това, че съдържанието на вашия сайт е достъпно за потребителите, местоположението на вашия сървър може да диктува колко бързо е достъпно за тях.

Ако сте на споделен, VPS или специален хостинг план за сървър, сайтът ви живее на физически сървър в център за данни някъде (за разлика от cloud hosting, където вашите данни се съхраняват в облака). В идеалния случай искате центърът за данни да бъде разположен възможно най-близо до по-голямата част от посетителите на вашия сайт. Колкото по-далече е вашият сървър, толкова по-дълго може да отнеме сайта ви за отговор.

От само себе си се разбира, че самите сървъри също трябва да са бързи и че хостът трябва допълнително да повиши производителността чрез мрежа за доставка на съдържание (CDN).

Множество опции

Всички харесваме опции. Трябва да им се насладите и с вашия уеб хостинг.

Освен самия хостинг, много хостинг компании предлагат допълнителни добавки на стойност, които могат да надстроят вашия сайт. Ето някои, които ще искате да видите:

  • Automatic backups – Ако нещо някога се обърка, искате архивиране на сайта, от който можете бързо да го възстановите. Вижте дали вашият хост предлага автоматично архивиране безплатно или за допълнителна цена;
  • SSL: HTTPS е фактор за класиране от години. Ако вече не сте преминали към сигурен сайт, трябва да го направите. Уверете се, че хостът ви поддържа SSL. Някои дори ги включват безплатно с вашия хостинг пакет;
  • Множество хостинг планове – С увеличаването на трафика вашия сайт, вашите нужди за хостинг вероятно ще се променят (това е добре!). В крайна сметка вашия трафика може да бъде достатъчно голям, за да гарантира преминаването към вашия собствен сървър. Този преход ще бъде по-лесен (и по-евтин), ако не трябва да превключвате хостинг доставчици едновременно.

Добри отзиви

Добре, да кажем, че всъщност използвате този списък за сравняване на хостинг компании. До този момент вие прочетохте техните хостинг функции и изглежда.

Сега е време да потвърдите дали маркетинговите твърдения са верни. Отделете няколко минути, за да прочетете техните онлайн отзиви.

Препоръка: Хостинг пространството обикновено привлича повече негативни отзиви – ако вашия сайт падне, дори за момент (дори и вие да сте виновни, както може да се случи, ако изберете неподходящ хостинг за нуждите на трафика), ще бъдете ядосани и ще публикувате негативен отзив. Можете да съберете много ценна информация от рецензиите.

Потърсете хостове, които се появяват отново и отново в списъците с най-добрите уеб хостинги, и прочетете отзивите, за да проверите дали хостинг планът, който обмисляте, вероятно ще ви даде това, от което се нуждаете.

Отзивчив екип за поддръжка

Докато четете отзивите, обърнете специално внимание на това как хората говорят за тяхната поддръжка.

В случай, че сайтът ви е долу, искате да можете да го поправите веднага. Най-често това ще включва разговор с лице за поддръжка – съпорт.

Добрият хостинг ще предложи 24/7 поддръжка безплатно. Проверете работното време на екипа за поддръжка на потенциалния ви хост и вижте как точно ще можете да се свържете с тях. Има ли телефонен номер, чат на живо или имейл?

CMS

Този не е точно свързан с хостинг, но все пак е важен. Възможността лесно да създавате изключително съдържание е от ключово значение за вашия SEO успех.

За щастие, повечето хостове днес предлагат свои собствени инструменти за създаване на drag-and-drop content. Много от тях също се интегрират с WordPress и други популярни системи за управление на съдържанието.

Добрият, надежден уеб хостинг е едно от онези неща, които работят на заден план, без да се налага да мислите за това. Това по същество е SEO приятелски уеб хост.

Вижте още: код за отстъпка

 

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *