30.11.2022

Google: Само alt текст е фактор за търсене на изображения

1 min read
Google: Alt Text

Google пояснява, че алтернативният текст е само фактор за търсене на изображения, а не за обикновеното търсене в мрежата.

Използването от Google на алтернативен текст като фактор за класиране е ограничено до търсенето на изображения. Не добавя стойност за редовно търсене в мрежата.

Това обяснява адвокатът на търсенето на Google Джон Мюлер по време на работното време на Google Search Central SEO, записано на 18 март.

Мюлер задава няколко въпроса, свързани с алтернативния текст, което води до редица изводи за въздействието, което има върху SEO. Добавянето на алтернативни атрибути към изображения се препоръчва от гледна точка на достъпността, тъй като е полезно за посетители, които разчитат на екранни четци.

От гледна точка на SEO, alt текст се препоръчва, когато целта ви е да имате ранг на изображение в търсенето на изображения.

Както обяснява Мюлер, алтернативният текст не добавя стойност към страница, когато става въпрос за класиране в търсенето в мрежата.

Alt текст за Image Search

Във въпроса, който се отнася до заглавието на тази статия, Мюлер е запитан дали алтернативният текст трябва да се използва за декоративни изображения.

Това е присъда, казва Мюлер.

От гледна точка на SEO, решението за използване на алтернативен текст зависи от това дали ви е грижа за изображенията, които се показват в търсенето на изображения.

Google не вижда страница като по-ценна за търсене в мрежата, защото има изображения с алтернативен текст.

Когато става въпрос за използване на алтернативен текст като цяло, Мюлер препоръчва да се съсредоточите върху аспекта на достъпността, а не върху аспекта на SEO.

Мисля, че зависи изцяло от теб. Така че не мога да говоря от гледна точка на достъпността, така че това е единственият ъгъл, който има. Но от гледна точка на SEO алтернативният текст наистина ни помага да разберем по-добре изображението за търсене на изображения. И ако не ви пука за това изображение за търсене на изображения, тогава е добре да правите каквото искате с него.

Това е нещо за декоративни изображения, понякога просто не ви пука. За неща като стокови снимки, където знаете, че същото изображение е на много други сайтове, не ви интересува търсенето на изображения за това. Правете каквото искате там. Бих се съсредоточил повече върху аспекта на достъпността там, а не върху чистия аспект на SEO.

Не е така, че бихме казали, че текстовата уеб страница има по-голяма стойност, защото има изображения. Наистина просто виждаме алтернативния текст и го прилагаме към изображението и ако някой търси изображението, можем да го използваме, за да разберем по-добре изображението. Не че уеб страницата в текстовото уеб търсене би се класирала по-добре, защото има изображение.

Чуйте пълния отговор на Мюлер във видеото по-долу. Продължете да четете следващите раздели за повече информация относно алтернативния текст.

SEO въздействието на алтернативния текст

В друг въпрос относно алтернативния текст Мюлер е попитан дали все още си струва да се използва алтернативен текст, когато самото изображение има текст в него.

Мюлер препоръчва напълно да се избягва използването на текст в изображенията, но казва да – алтернативният текст все още може да помогне в този случай.

Мисля, че в идеалния случай, ако имате текст и изображения, вероятно има смисъл текстът да е директно на самата страница. В днешно време има много начини за креативно показване на текст в уебсайт, така че не е задължително да се опитвам да използвам текст в изображения и след това да използвам алтернативния текст като начин да помогна с това. Мисля, че алтернативният текст е чудесен начин да помогнете с това, но в идеалния случай е по-добре да избягвате текста в изображения.

Въпросът продължава да пита дали алтернативният текст би бил полезен, когато на страницата има текст, описващ какво има в изображението.

В този случай, от гледна точка на SEO, текстът на страницата би бил достатъчен за търсачките.

Все пак би имало смисъл да се използва алтернативен текст за хора, които използват екранни четци.

От по-обща гледна точка, алтернативният текст е предназначен като заместител или описание на изображението и това е нещо, което е особено полезно за хора, които не могат да гледат отделни изображения, които използват неща като екранни четци, но също така помага на търсачките да разберат за какво е това изображение.

Ако вече имате същото описание за продукт около изображението, за търсачките имаме това, от което се нуждаем, но за хора с екранни четци може би все пак има смисъл да има някакъв алтернативен текст за това конкретно изображение.

Алтернативният текст трябва да е описателен

Мюлер подчертава значението на използването на описателен алтернативен текст.

Текстът трябва да описва какво има в изображението за хора, които не могат да го видят.

Избягвайте използването на общ текст, като повтаряне на имена на продукти отново и отново.

В такъв случай бих избегнал ситуацията, в която просто повтаряте едно и също нещо отново и отново. Така че избягвайте подобно заглавие на продукт да се използва като алтернативен текст за изображението, а по-скоро опишете изображението по малко по-различен начин. Така че това е един вид препоръката, която бих имал там.

Не бих просто копирал и поставил сляпо същия текст, който вече имате на страница, като алтернативен текст за изображение, защото това всъщност не помага на търсачките и всъщност не помага на хората, които разчитат на екранни четци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *