12.07.2024

Google не препоръчва използването на твърде много вътрешни връзки

1 min read
Google не препоръчва използването на твърде много вътрешни връзки

По време на последния разговор за уебмастъри, служителят на Google Джон Мюлер предупреди собствениците на сайтове да не използват твърде много вътрешни връзки на една страница. Според него това може да „размие“ тяхната стойност.

Вътрешните връзки са важни за SEO, тъй като те изпращат на Google Сигнали за това кои страници са най-важни за даден сайт. Освен това Google използва вътрешни връзки, за да разбере по-добре структурата на сайта.

Междувременно използването на твърде много такива връзки може да доведе до проблеми.

Първо, това може да затрудни разбирането на структурата на сайта за Google.

Ако всички страници са свързани с всички други страници на сайта, тогава нямате реална структура. Това е като една гигантска маса от страници на сайта и всички те са свързани и не можем да разберем коя е най-важната. Не можем да разберем кои са свързани помежду си. И в този случай наличието на всички тези вътрешни връзки не помага особено на сайта.

Така че, независимо от PageRank, авторитета и подобни неща, всъщност не осигурявате ясна структура на сайта. И това затруднява търсачките да разберат контекста на отделните страници на вашия ресурс.

Второ, използването на твърде много вътрешни връзки замъглява тяхната стойност.

Ако кажете на търсачките съвсем ясно и директно, че това е моята основна страница и от нея се позовавате на различни категории и категориите се отнасят до различни стоки, тогава е много по-лесно за нас да разберем, че ако някой търси тази категория стоки, тогава трябва да покажем тази страница в резултатите от търсенето.

Ако всичко е свързано с кръстосани връзки, тогава всяка от тези страници може да бъде релевантна. И можем да насочим потребителя към произволен продукт, а не към вашата Категория страница, когато потребителят действително се нуждае от него.

Според Съвета на Мюлер собствениците на сайтове трябва да се стремят да поддържат структурата на вътрешните връзки като тази на сайта. Например, тя може да изглежда така: начална страница> Категория страница> услуга страница> заявка страница.

Можете също така да добавяте връзки към подобни статии, когато публикувате статии в блога.

По-малък брой връзки ви позволява да предавате по-силни сигнали.

Можете да слушате отговора на Мюлер във видеото (започвайки от 39:08):

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *