25.05.2024

Абсолютни и относителни URL: характеристики на формати

1 min read
Абсолютни и относителни URL: характеристики на формати

Добре проектираната URL структура допринася за правилното функциониране, успешното сканиране и индексиране на сайта от търсачките. Важно е да приведете всички URL адреси на сайта в единен формат-относителен или абсолютен. Тази статия подчертава разликата между тези две опции, за да помогне на уебмастъра да избере този, който отговаря на поставените цели.

Какво е абсолютен URL адрес

Абсолютният URL адрес предоставя подробни данни за местоположението на страницата в интернет.

Пример: somewebsite.com/catalog/category/product 

Ние знаем протокола (HTTPS) и домейна (www.somewebsite.com), можем да проследим всички нива на вложеност и да определим местоположението на страницата в сайта.

Какво е относителен URL адрес

Относителният URL адрес съдържа само края на абсолютния URL адрес.

За да се обърнете към продуктова страница от категория, можете да напишете в HTML следния относителен URL адрес: <a href= „product“>.

Предполага се, че ако на определена страница се появи относителна връзка, тази страница трябва да се използва като корен.

Сега, когато е маркирана разликата между относителните и абсолютните URL адреси, нека разберем в кои случаи трябва да ги използваме.

Предимства на използването на относителни URL адреси

Компактен код

Относителните връзки са много приятни за уеб разработчиците, тъй като значително опростяват кодирането. Вместо да пренаписвате целия път, който е досаден и отнемащ време, когато работите с хиляди страници, можете да използвате кратко „/продукт“. В този случай е лесно да се разбере, че страницата се намира на www.somewebsite.com, в определена категория директория.

Лесен преход от тестова среда към работна среда

Ако тестова среда за somewebsite.com публикуван на отделен домейн somewebsitestaging.com, абсолютен URL адрес на страницата на продукта, ще бъдат регистрирани, както следва: https://www.somewebsitestaging.com/catalog/category/product. С публикуването на голям брой страници в тестова среда, рано или късно ще трябва да се сблъска с необходимостта да транспортира всички на somewebsite.com като прекарат много време и сили на перекодировку хиляди връзки.

Относителните URL адреси ни освобождават от това главоболие. Те ви позволяват незабавно да прехвърлите цялата структура на сайта в работна среда и маркерите, посочени в относителните адреси, ще се прилагат към новия домейн. Така че можете да използвате много по-ефективно трудовите ресурси на вашия екип за развитие.

Леко увеличение на скоростта на изтегляне

Благодарение на краткия URL адрес, страниците на сайта се зареждат по-бързо. Въпреки това, не разчитайте на относителните връзки като цялостно решение за увеличаване на скоростта на изтегляне. Те дават наистина малко ускорение. Ако съдържанието на сайта се зарежда твърде дълго, копайте по-дълбоко, за да разкриете по-сериозни проблеми.

Проблем с дублирането

Както всяко друго решение, относителният URL формат има някои недостатъци. Най-сериозното е, че един относителен URL < a href=“продукт“> може да генерира четири варианта на абсолютни URL адреси:

www.somewebsite.com/catalog/category/product

somewebsite.com/catalog/category/product

http://www.somewebsite.com/catalog/category/product

http://somewebsite.com/catalog/category/product

Ако не изберете канонична версия, Google ще възприеме всички тези опции като уникални страници. Разбира се, алгоритъмът за търсене става по-умен и се научава автоматично да открива основната версия. Но грешките все още са възможни, така че не разчитайте изцяло на изкуствения интелект.

Защо дублираното съдържание е нежелателно

Много оптимизатори се страхуват да попаднат под санкции за дублирано съдържание. Наказанието няма да бъде толкова сурово, колкото при спам връзки, но лошото сканиране (краулиране) от ботове за търсене може да навреди на уебсайта Ви.

Google изразходва огромни ресурси за сканиране на мрежата за актуализации и отразява последните промени в резултатите от търсенето. За всеки сайт е разпределен ограничен бюджет за кражба. Размерът му зависи от авторитета, размера, сложността на платформата, нейната структура и честотата на актуализациите.

Ако съществуват четири версии на един и същ сайт, специален бюджет за кражба може да не е достатъчен за пълното им сканиране. Google може да не научи за промените, направени на някои страници, и ще покаже остаряла информация в търсенето. Освен това, като редовно се сблъсква с дублирано съдържание, Google може да реши да намали бюджета за кражба и честотата на посещение на такъв ресурс.

Абсолютните URL адреси предотвратяват развитието на подобен сценарий. Търсачките виждат единствената версия на сайта и не се разсейват от дубликати, което значително увеличава шансовете за показване на актуализирано съдържание в резултатите от търсенето.

Създаване на ефективни абсолютни URL адреси

Тези, които планират да използват абсолютни URL адреси, ще дадат някои съвети, за да зададат правилния формат:

  • Когато канонизирате основната версия на сайта, предпочитайте HTTPS протокола, тъй като Google го счита за по-сигурен от HTTP.
  • Въпреки че това не засяга пряко SEO показателите, най-добре е да използвате версия без www., тъй като тези четири знака просто удължават URL адреса.
  • Обяснете значението на абсолютните URL адреси на вашия екип за развитие, тъй като те могат да видят пренаписването на хиляди уеб адреси като загуба на време.
  • Коригирайте връзките във вътрешната навигация на сайта.
  • Помолете екипа да докладва за всички не-абсолютни URL адреси, които срещат, когато работят със сайта.
  • Използвайте Screaming Frog или други подобни инструменти за откриване на връзки, които не отговарят на зададения формат.
  • Ако не можете да коригирате всичките си URL адреси, канонизирайте ги, за да намалите риска от дублиране и кражба на съдържание.

Резюме

Всеки URL формат има своите предимства и недостатъци. Относителните-значително опростяват работата на уеб разработчиците, докато абсолютните-осигуряват по-голяма сигурност, решават проблема с дублирането на съдържанието и помагат за максимално ефективно използване на бюджета за кражба.

Въпреки че много експерти смятат абсолютните URL адреси за общоприет SEO стандарт, не бързайте да пренаписвате относителните си URL адреси. Внимателно претеглете плюсовете и минусите на всеки вариант, като ги съчетаете с вашите цели и приоритети.

Основното нещо е избраният формат да се използва на всички страници на ресурса. По този начин е възможно да се предотвратят много грешки и да се опрости работата както за вашия екип за разработка, така и за ботове за търсене.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *