24.06.2024

Schema Markup: Фактор за класиране в Google ли е?

1 min read

Използването на маркиране на схема ще даде ли на вашия сайт тласък в класирането? Открийте доказателствата за използването на схема и нейното потенциално въздействие върху класирането при търсене.

Schema Markup е вид микроданни, които създават подобрено описание, което Google може да използва в резултатите от търсенето като богат фрагмент – rich snipped.

По същество това е споделен речник, който позволява на търсачките, включително Google, Bing и Yandex, да разбират по-добре съдържанието на всяка дадена уеб страница. Способността на търсачките да разбират съдържанието на вашата страница е неразделна част от способността им да го съпоставят с подходяща заявка.

Така че схемата фактор за класиране ли е?

Твърдението: Схемата е фактор за класиране

В началото на 2018 г. Роджър Монти написа за актуализация на ресурса на Google „Въведение в структурирани данни“:

Schema

В случай, че сте любопитни, този помощен ресурс на Google за това как работят структурираните данни отново се е променил съвсем леко – ето какво пише днес:

„Google Търсене работи усилено, за да разбере съдържанието на дадена страница. Можете да ни помогнете, като предоставите ясни улики за значението на дадена страница на Google, като включите структурирани данни на страницата.“

Сега Google казва „можете да ни помогнете“, като използвате структурирани данни. Консенсусът сред SEO специалистите отдавна е, че макар схемата да е полезна, тя не е фактор за класиране. Въпреки това, горната редакция накара SEO специалистите да се чудят през 2017 г. какво се е променило, за да оправдае актуализирането на текста.

Доказателството за схемата като фактор за класиране

Schema.org обяснява защо схемата е важна за търсачките:

Вашите уеб страници имат основно значение, което хората разбират, когато четат уеб страниците. Но търсачките имат ограничено разбиране за това, което се обсъжда на тези страници.

Чрез добавяне на допълнителни маркери към HTML на вашите уеб страници — тагове, които казват „Хей, търсачка, тази информация описва този конкретен филм, място, човек или видеоклип“ — можете да помогнете на търсачките и други приложения да разберат по-добре съдържанието ви и го покажете по полезен и уместен начин.

Казус, публикуван от самата Google, споделя историята на успеха на схемата на Rakuten, който увеличи трафика от търсачките с 2,7 пъти, след като „сътрудничи с Google Търсене през 2017 г., за да направи структурираните си данни още по-полезни“.

Google също отбелязва, че времето на страницата се е увеличило 1,5 пъти.

Съвсем наскоро експеримент от 2020 г. на Диксън Джоунс установи, че в течение на един месец два пъти повече сайтове с приложена схема са постигнали класиране, отколкото изгубените.

Той също така установи, че страниците с богато съдържание са се възползвали много повече от другите.

Доказателството срещу схемата като фактор за класиране

В статията на Монти той отбеляза и няколко неща, които Гари Илис каза на Pubcon 2017:

„…добавете структурни данни към страниците си, защото по време на индексирането ще можем да разберем по-добре за какво е вашият сайт.“

и

„Това ще ни помогне да разберем по-добре вашите страници и косвено води до по-добри класации в известен смисъл, защото можем да класираме по-лесно.“

Това прави класирането по-лесно, когато Google разбира по-добре кои обекти се появяват на страницата и за какво става дума.

Джон Мюлер от Google потвърди, че схемата не е фактор за класиране в туитирания отговор на въпрос през 2018 г., в който SD = структурирани данни:

Schema As A Ranking Factor

Така че простото използване на маркиране на схемата не ви дава повишение в класирането.

Следващият въпрос е дали използването на схема прави сайта ви по-технически изправен и помага ли при класирането по този начин? Мюлер оприличи концепцията за схема като фактор за класиране с идеята за валидиран HTML като фактор за класиране.

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *