24.06.2024

Как да изпълнявате поръчките при електронната търговия

1 min read

Ерата на дигитализацията предоставя множество възможности за бизнесите, които искат да развиват електронна търговия. Има много модели, които бихте могли да следвате, за да оптимизирате процесите и дори да автоматизирате част от тях. Ако искате да развиете своя онлайн магазин в сферата на електронната търговия, трябва да помислите за методите за изпълнение на поръчките.

Доставката на стоките е едно от най-важните и отговорните условия в процеса на продажба, от което до голяма степен зависи дори и отношението и доверието на клиентите. Как да изпълнявате своите поръчки максимално функционално и качествено? Вижте какво ще споделят с вас от Bigarena.net по темата.

Начини за извършване на логистиката като част от електронната търговия

Има два основни начина да извършвате логистиката, която е неизменна част от търговската дейност:

  • самостоятелно – този начин за изпращане и доставяне на пратки е по-популярен при малки фирми, които изпълняват дейността си на национално ниво. Те използват собствен транспорт или разполагат с работници, наети на длъжност към дадената фирма, които доставят пратките на клиентите;
  • чрез услуги от външни изпълнители – същестуват множество спедиторски фирми, които извършват цялостния процес от съхраняване и опаковане до транспортиране и предаване на стоките до клиент. Този тип услуги са познати още като 3PL и 4PL – Third Party Logistics и Four Party Logistics. При първият вид логистичен аутсорсинг, производителят осъществява контрол над доставките, извършвани от дадената фирма, а при вторият – целият процес е възложен на външни изпълнители. Този метод ви спествява редица разходи по закупуване на техника за транспорт, опаковане и за осигуряване на склад.

Изборът между двата варианта зависи от това дали искате да разширите своето начинание, дали искате електронната търговия да се осъществява само на национално или международно ниво, както и от ресурсите, с които разполагате.

Кои са най-популярните подходи за изпълняване на поръчки от външни изпълнители?

В днешно време, един от най-популярните методи за доставка в сферата на електронната търговия, особено на международно ниво, е фулфилмънт, споделят от БигАрена. Наемайки външна фирма за изпълнение на спедицията, вие ще си спестите редица усилия, време и средства и ще можете да развиете бизнеса си отвъд българските земи.

Друг успешен търговски модел, е дропшипинг. Характерно при него, е че стоката не е налична при вас и не е необходимо да мислите начини за нейното съхранение. Когато постъпи поръчка от клиенти, вие подавате заявка към производителя да я изпълни. Вие не поемате задължения на по изработка, опаковане и доставка на продукцията, а това е отговорност на платформата, чрез която осъществявате търговската дейност, и производителя.

Рейтинг post

More Stories

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *