24.06.2024

Джон Мюлер от Google за избора на домейни: gTLDs и ccTLDs

1 min read

Джон Мюлер от Google обсъжда нюансите на TLD; Google прекласифицира домейните .ai като gTLD, което оказва влияние върху стратегиите за SEO и насочването към потребителите.

Джон Мюлер, застъпник за търсенето в Google, хвърли светлина върху разликата между общите домейни от първо ниво (gTLDs) и домейните от първо ниво с код на страната (ccTLDs), предлагайки практически съвети на бизнеса и специалистите по SEO.

Коментарите му идват на фона на неотдавнашната актуализация на Google, която категоризира домейните .ai като gTLD, като ги отдалечава от предишната им връзка с Ангила, британска отвъдморска територия в Източните Кариби.

Разбиране на разликата между gTLD и ccTLD

Собственик на уебсайт пита в тема в Reddit във форума r/SEO за последиците за SEO от избора на специфични за страната домейни.

В отговор на темата Мюлер отбелязва, че ccTLDs, като .nl, .fr и .de, са изгодни, ако бизнесът е насочен към клиенти в този регион.

Въпреки това за тези, които се стремят към глобален пазар или са насочени към държава, различна от тази, която предлага ccTLD, gTLD или съответният ccTLD може да е подобър избор.

Актуализация на домейна .ai на Google

Неотдавна Google актуализира своята помощна документация, като уточни, че сега третира имената на домейни .ai като gTLD, подобно на .com, .org и други.

Това означава, че Google Search няма да разглежда домейните .ai, които са специфични за Ангила.

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *