09.12.2023

WordPress

WordPress

Искате ли да научите повече за Wodpress и да създадете собствен сайт?

Лесността на използване е едно от най-добрите неща в WordPress, което го прави най-популярният създател на уебсайтове в света.

Ученето на WordPress не изисква много време или пари. Можете да го направите сами, със собствено темпо и след това да надграждате върху него.

В тази статия ще ви покажем как да научите безплатно WordPress за седмица (или по-малко). Целта е да ви помогнем да се запознаете с тази CMS система и да можете да изградите уебсайтове самостоятелно.

Защо да научите WordPress?

WordPress е най-популярната система за управление на съдържание с отворен код. Това е фантастичен начин да се каже, че ви позволява да създавате всякакъв тип уебсайт.

WordPress захранва повече от 36% от всички уебсайтове в интернет. Това генерира хиляди възможности за работа по целия свят и има милиони уебсайтове, които печелят пари, използвайки WordPress.

Освен икономическите възможности, WordPress дава възможност на хората да споделят своите истории, идеи, да изграждат общности и да правят страхотни неща.

Идеално е за малкия бизнес да осъществява онлайн присъствието си, в същото време е достатъчно икономично блогърите да стартират първия си блог.

WordPress разполага и с най-популярната платформа за електронна търговия, наречена WooCommerce. Използва се от милиони малки и големи онлайн магазини. Можете да използвате WordPress за стартиране на онлайн магазин (без да пишете никакъв код).

С много плъгини и теми WordPress е лесен за разширяване и ви позволява да направите всякакъв вид уебсайт.

Какво трябва да науча

Научаването на WordPress е лесно, стига да сте готови да отделите няколко часа всеки ден в продължение на седмица.

Ще ви трябват някои много основни умения за търсене (т.е. знаете как да използвате търсачки като Google) и способността да следвате инструкциите.

Не, не е необходимо да знаете HTML или други езици за програмиране, за да кодирате уебсайт. Ще бъде полезно да ги научите в бъдеще, но нямате нужда от тях, ако сте начинаещи.

По подобен начин много успешни разработчици на WordPress стартираха точно като вас, и сега те правят уебсайтове като пълноценни уеб разработчици.

Сега, след като сте ангажирани с изучаването на WordPress, искаме да ви приветстваме в страхотната общност на WordPress и WPBeginner.

Да започваме.

Понеделник: Първи стъпки с WordPress

wordpress

Има два типа уебсайтове на WordPress. Първо, има WordPress.org, известен също като самостоятелно хостван WordPress, а след това има и WordPress.com. Препоръчваме да използвате самостоятелно хостван WordPress.org, защото той ви дава достъп до всички функции на WordPress out of the box.

Вашият домейн е адресът на уебсайта, който потребителите ще въведат, за да ви посетят (пример wpbeginner.com). Имаме ръководство, което ще ви помогне да изберете най-доброто име на домейн за вашия уебсайт.

Следващата стъпка е да изберете уеб хостинг. Тук ще се съхраняват всички файлове на вашия уебсайт, така че потребителите да могат да преглеждат вашия сайт.

WordPress е известен с лесната си инсталация и повечето доставчици на хостинг услуги също предлагат инсталатори на WordPress с едно кликване. Ако имате нужда от помощ, следвайте нашия стъпка по стъпка урок за инсталиране на WordPress.

Имаме и ръководство стъпка по стъпка за:

  • Как да започнем блог на WordPress
  • Как да създадете уебсайт с WordPress
  • Как да стартираме онлайн магазин с WordPress
  • Как да си направите членски сайт WordPress
  • Как да започнете подкаст с WordPress

Ако просто искате да научите и да създадете тестов сайт, можете също да инсталирате WordPress на вашия Mac или Windows компютър. Но не забравяйте, че местните уебсайтове не се виждат от другите потребители в интернет. За да го направите достъпно за всички, ще трябва да преместите WordPress от вашия компютър (локален) на сайт на живо.

След като инсталирате WordPress, ще стигнете до таблото за управление на WordPress или до администраторската област. Той има лъскаво оформление с лента с инструменти в горната част и админ меню на страничната лента вляво.

wordpress

Поздравления, вие създадохте WordPress сайт. В момента обаче вашият уебсайт е празен и използва много основен дизайн и няма забележими функции.

В следващите няколко дни ще се запознаете с функциите на WordPress и ще научите как да го настроите да работи за вас.

Вторник: Научаване на основите на WordPress

След инсталирането на WordPress е време да се запознаете със системата. Можете да направите това, като преминете през опции в лявата лента. Все пак може да се нуждаете от насоки как да използвате всеки от елементите, които виждате в таблото за управление на WordPress.

wordpress

След това трябва да се запознаете с редактора на блокове на WordPress. Тук ще отделите по-голямата част от времето си, когато създавате съдържание за уебсайта си. Нека да преминем през някои ключови WordPress концепции по пътя.

  • Разлика между публикации срещу страници в WordPress
  • Разлика между категории и маркери
  • Как се добавят изображения в WordPress

Надяваме се, че до този момент сте се запознали добре с администраторската си област на WordPress и вероятно сте нетърпеливи да играете с плъгини.

Сряда: Използване на приставки за WordPress

Истинската сила на WordPress е в плъгините.

Помислете за плъгини като приложения за вашия уебсайт WordPress. Те ви позволяват да добавяте нови функции към уебсайта си, като добавяне на формуляри за контакт, създаване на магазин и т.н.

Има повече от 55 000+ безплатни приставки само в официалното хранилище на WordPress плъгини. Това изобилие от приставки може да бъде непосилно за начинаещи.

Ето защо трябва да погледнете ръководството за начинаещи как да изберем най-добрата приставка за WordPress

Сега като начинаещ може би се чудите кои WordPress плъгини трябва да инсталирате. Подготвихме списък на основните WordPress плъгини за всички видове уебсайтове.

Препоръчваме на всеки потребител да инсталира WordPress backup plugin, WordPress SEO plugin и WPForms за вашата форма за контакт.

Също така, разгледайте нашата категория приставки за WordPress, където ще намерите най-добрите WordPress приставки, за да направите всичко, което искате на вашия уебсайт WordPress. Проучването на приставки ще ви държи заети през по-голямата част от деня. Отделете време за проучване на приставки, които могат да ви помогнат да развиете бизнеса си.

Четвъртък: Използване на WordPress теми

wordpress

Темите на WordPress контролират външния вид на вашия уебсайт. Темите са предварително направени шаблони, които можете да инсталирате и персонализирате за вашия сайт.

Налични са хиляди безплатни и премиум теми за WordPress. Можете да изтеглите безплатни теми от директорията WordPress Themes.

За премиум теми можете да посетите търговски тематични магазини като StudioPress, Elegant Themes, Themify и т.н.

Перфектната тема трябва да бъде баланс между красив дизайн и мощни функции. Твърде много функции не винаги са знак за добра Тема. Вижте нашето ръководство за избор на перфектната тема на WordPress за вашия уебсайт.

След като намерите тема, следвайте инструкциите в нашето ръководство за това как да инсталирате тема на WordPress, за да я инсталирате правилно.

Петък: Персонализиране на WordPress

Всеки уебсайт има различни нужди за персонализиране. В зависимост от това какво искате да направите с вашия уеб сайт, ще попаднете на нови въпроси.

Например как да добавите формуляр за контакт или да създадете отделна страница за публикации в блога.

Надяваме се, че до края на седмицата сте успели да създадете своя уебсайт и да се запознаете с начина, по който работи WordPress.

WordPress обаче е невероятно мощна платформа и вие ще продължите да откривате нови неща, докато работите на уебсайта си.

Как да започна да уча за разработка на WordPress?

Много от нашите начинаещи потребители често завършват до потребители на средно и напреднало ниво. Те ни молят за насоки как да научим как да кодираме собствените си решения.

WordPress се пише главно на езика за програмиране на PHP, заедно с HTML, CSS и JavaScript. Препоръчваме да започнете с HTML и CSS и след това да преминете към PHP и JavaScript.

След като сте научили много от тези езици, можете да започнете да научавате как да кодирате собствените си приставки и персонализирани теми на WordPress от нулата.

Можете да научите всички тези неща безплатно, като използвате Google и наличните безплатни ресурси. Съществуват обаче уебсайтове, предлагащи курсове за професионално обучение в различни области на WordPress за развитие.