25.05.2024

Комбинирайте SEO и PPC за по-мощни резултати

1 min read
Комбинирайте SEO и PPC за по-мощни резултати

SEO и PPC могат да работят като самостоятелни рекламни канали с уникални роли и задачи. В същото време и двeтe разклонения на интернет маркетинга преследват една единствена цел-да привлекат нови потребители към вашия сайт.

Изправени пред финансови ограничения и с бюджет, който не позволява разгръщането на две пълноценни кампании, търговците често решават да комбинират тези подходи или да използват само един от тях. Може да попитате коя опция е по-изгодна от финансова гледна точка.

Всъщност няма нужда да избирате между SEO и PPC. Дори и с ограничен бюджет, можете да се възползвате и от двете практики. Необходимо е само правилно да се даде приоритет и внимателно да се направи интегрирана маркетингова стратегия.

Намерете нови приложения за стари SEO инструменти

Някои търговци смятат, че ключовите думи с“ дълга опашка “ са златна мина, докато други са откровено остаряла техника. Независимо от вида на специалистите, към които се отнасяте, подробните заявки ще ви помогнат да определите негативните думи, които възпрепятстват вашата PPC кампания.

Например, хората, които търсят информация при поискване [как да направите поздравителни картички], няма да видят рекламите Ви, озаглавени „купете поздравителна картичка за рожден ден“, поради неподходящи отрицателни думи.

Идентифицирането и елиминирането на отрицателните думи е изключително полезна практика. Прибягвайки до него от време на време, ще освободите потребителите от безполезно съдържание и ще спрете да плащате за допълнителни кликвания.

Ефективно използвайте PPC данни

Обърнете внимание на текста на рекламите, които работят особено добре. Коригирайте го според изискванията за SEO, за да извлечете максимума. Например, внедрете най-добрите PPC ключове в мета тагове на вашия сайт. Също така използвайте темите на най-кликващите реклами, за да пишете статии в блогове и да привличате Органичен трафик.

Фокусирайте се върху ключовите думи

Използването на ключови думи, събрани по време на PR кампания за разработване на ефективна SEO стратегия, не е нова концепция. Но все пак тази тактика заслужава да се спомене.

Анализът на PPC реклами е надежден и доказан начин за оценка на ключови думи. Търговците ясно виждат какви заявки са били намерени от потребителите и ги насърчават да се преместят в сайта. Тази информация значително опростява създаването на конкурентна SEO стратегия.

Някои сайтове по принцип не използват реклами с плащане на кликване и съсредоточават всички усилия върху SEO. В този случай, когато най-накрая решат да стартират PPC кампания, списъкът с работни ключови думи вече е на разположение.

Никога не е твърде късно да комбинирате SEO и PPC, за да подобрите видимостта на сайта си. Въпреки това, тяхното паралелно прилагане е най-ефективният подход.

Върнете потребителите на сайта

Дори ако вашите SEO усилия са донесли известна възвращаемост и са повишили рейтинга на вашия сайт в търсенето, не бързайте да празнувате. По различни причини, потенциалните клиенти могат драстично да променят своите предпочитания и да напуснат сайта. Например, те може да искат да сравняват цените ви с тези на конкурентите. Ако намерят нещо примамливо другаде, няма да е лесно да ги върнем.

Ненатрапчиво задръжте посетителите си и поддържайте интереса си с ремаркетинг. Средният интернет потребител прекарва около 5 часа седмично за онлайн пазаруване. Повечето посетители вероятно няма да си спомнят уебсайта Ви след еднократно посещение.

За да ги насърчите да се върнат, разберете какви стоки се интересуват и покажете реклами за тези стоки след известно време. Тази техника ще послужи като полезно напомняне и добра възможност за установяване на дълъг диалог с нови клиенти. Много по-лесно е потребителят да кликне върху реклама в браузъра, отколкото да търси отново стоките, наблюдавани преди седмица.

Комбинирайте SEO и PPC, насърчавайки посетителите да се върнат на сайта ви и да завършат покупките си. Докато навременните изскачащи реклами могат да привлекат трафик към вашия сайт, първокласният потребителски опит и полезното съдържание ще превърнат гостите в активни купувачи.

Изградете своя онлайн имидж с оглед както на PPC, така и на SEO

Рекламите с плащане на клик могат да се използват не само за популяризиране на стоки и услуги. Бъдете креативни и подгответе ефективна PPC реклама за блог статии, за да привлечете заинтересовани потребители на сайта. Онлайн пътуванията, започващи със събиране на информация, често завършват с големи покупки.

Не се притеснявайте, ако в началото потребителите ще пропуснат рекламите Ви и ще се преместят в сайтовете на конкурентите. Важно е постоянно да сте в зоната на видимост. В крайна сметка все повече хора ще кликнат върху рекламите Ви, тъй като името на вашата марка ще стане разпознаваемо и те ще искат да го опознаят по-отблизо.

Запомнете следните принципи:

  • Колкото по-често вашата компания мига в търсенето на съответните ключови заявки, толкова по-добре.
  • Информацията в рекламите трябва да бъде кратка, полезна и интригуваща.
  • Дайте ясна дефиниция на продукта и избройте предимствата, които клиентът ще получи, като го купи (отстъпки, подаръци, бонуси и т.н.).
  • Качеството на страницата, която потребителят вижда, след като кликне върху връзката, също е от решаващо значение.
  • Уверете се, че вашето съдържание е актуално и съдържа убедителни призиви за действие, които дават тласък за изпълнение на целевите задачи (регистрация, добавяне на стоки в кошницата, поръчка и т.н)

Когато потенциалните клиенти се натъкнат на атрактивни оферти, те отиват на сайта за подробни описания. Не ги разочаровайте.

Бъдете внимателни със смели маркетингови решения

Не всяка творческа комбинация от PPC и SEO ще бъде успешна. Нека да разгледаме един ясен пример.

Петролната криза през 2010 г.в Персийския залив беше трудно време за BP (British Petroleum). В опит да коригират репутацията на компанията, търговците стартираха специална PPC реклама.

Всеки път, когато някой потърси информация в Google при поискване [нефтен разлив], първото нещо, което се появи, беше платената реклама на BP. Връзката доведе до статия на техния сайт, посветена на дейностите по почистване. Идеята беше виновникът за екологичното бедствие да изглежда като грижовна и почтена компания.

Мнозина обаче бяха разочаровани, че администрацията на BP изразходва куп пари за реклама, вместо да се занимава с истински проблем. Критиците обвиниха компанията, че е изтласкала връзката си на първо място, за да отклони вниманието от дискредитиращото съдържание (новини, рецензии, доклади от еколози и т.н.).

Урокът е, че оригиналната PPC кампания, насочена към повишаване на осведомеността на марката и възстановяване на репутацията ви, може да е добра идея, но е важно внимателно да се анализира потенциалният обществен отговор, преди да започне.

Резюме

Някои търговци все още считат SEO и PPC за отделни дисциплини. Това е особено забележимо сред начинаещите специалисти и малките фирми, които са склонни да определят неясни цели.

Тази статия е написана, за да се демонстрира ефективността на добре проектирани SEO и PPC комбинации.

Едновременно с провеждането на органични и рекламни кампании, можете да получите повече данни за анализ, да откриете неподозирани подробности относно своята целева аудитория, да използвате тази информация за подобряване на SEO и PPC подходи както заедно, така и поотделно.

Имайте предвид, че както SEO, така и PPC непрекъснато се адаптират към промените в алгоритмите на Google. Така те помагат на сайтовете да отговарят на новите изисквания и да поддържат високи позиции в търсенето.

Така че внимавайте за най-значимите промени и не забравяйте редовно да актуализирате вашите SEO и PPC стратегии.

Рейтинг post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *