30.11.2022

Новата актуализация на полезното съдържание на Google е насочена първо към сайтове, създаващи съдържание за търсачките

1 min read
Google’s helpful content update

Пускането на актуализацията може да отнеме до няколко седмици, така че следете видимостта си в Google през следващата седмица.

Google започна да пуска новата актуализация на полезно съдържание, която предварително обяви преди няколко седмици.

Като напомняне, актуализацията на полезното съдържание на Google е сигнал за целия сайт. Той е насочен към уебсайтове, които имат относително голямо количество незадоволително или безполезно съдържание, където съдържанието е написано първо за търсачките.

Накратко, написахте ли това съдържание, за да се класирате в Google, или го написахте, за да помогнете на потребителите?

Google каза на своята страница за актуализация на 25 август: „пусна актуализацията на полезното съдържание от август 2022 г. Завършването на внедряването може да отнеме до две седмици.“

Какво да направите, ако ви ударят. Google предостави списък с въпроси, които можете да си зададете относно вашето съдържание. Прочетете тези въпроси, които публикувахме тук, и по безпристрастен начин се запитайте дали вашето съдържание е в синхрон с тази актуализация.

Какво представлява актуализацията на полезното съдържание на Google?

Новата актуализация на полезното съдържание на Google е специално насочена към „съдържание, което изглежда е създадено предимно за добро класиране в търсачките, вместо да помага или информира хората“.

Целта на тази актуализация на алгоритъма е да помогне на търсещите да намерят „висококачествено съдържание“, каза ни Google. Google иска да възнагради по-добро и по-полезно съдържание, което е написано за хората и в помощ на потребителите.

Съдържание, написано с цел класиране в търсачките – това, което бихте могли да наречете „първо съдържание за търсачката“ или „SEO съдържание“, често се пише напоследък и се обсъжда в социалните медии.

Накратко, търсещите се разочароват, когато попаднат на безполезни уеб страници, които се класират добре при търсене, защото са проектирани да се класират добре.

Новият алгоритъм на Google има за цел да понижи тези видове уебсайтове, като същевременно популяризира по-полезни уебсайтове, предназначени за хора, над търсачките.

Google каза, че това е „продължаващо усилие за намаляване на съдържанието с ниско качество и улесняване на намирането на съдържание, което се чувства автентично и полезно при търсене“.

Върху какви видове съдържание ще повлияе актуализацията на helpful content update?

Въпреки че тези алгоритми не са насочени конкретно към никоя конкретна ниша, Google каза, че тези видове съдържание може да бъдат засегнати най-много:

 • Онлайн образователни материали.
 • Изкуства и развлечения.
 • Онлайн магазини.
 • Свързани с технологиите.

Това е така, защото съдържанието, написано в тези области, исторически е било написано повече за търсачките, отколкото за хората.

Въз основа на анализа на Google тези области може да бъдат по-силно засегнати от тази актуализация на полезното съдържание от Google, отколкото други области.

Поисках от Google конкретен пример за търсене, при което актуализацията на полезното съдържание би оказала влияние. Ето какво каза Google:

„Ако търсите информация за нов филм, може и преди да сте попадали на статии, които обобщават рецензии от други сайтове, без да добавят гледни точки извън това, което е достъпно другаде в мрежата. Това не е много полезно, ако очаквате да прочетете нещо ново. С тази актуализация ще видите повече резултати с уникална информация, така че е по-вероятно да прочетете нещо, което не сте виждали досега.“

Дани Съливан, отговарящ за търсенето на Google, беше помолен в Twitter да разясни повече какво има предвид Google под „онлайн образование“. Отговорът на Съливан:

„Като цяло уроци, неща, предназначени да научат нещо, не наистина официални курсове. Но отново, той не е фокусиран върху конкретна област. Това е само един пример, при който виждаме значително подобрение, но има и други и всяко запитване за каквото и да е нещо може да бъде от полза.“

Актуализацията на полезно съдържание е алгоритъм за целия сайт

За разлика от много алгоритми на Google, които се прилагат на база страница по страница, тази нова полезна актуализация на съдържанието ще бъде за целия сайт.

Това означава, че ако Google установи, че вашият сайт произвежда относително голямо количество безполезно съдържание, написано предимно за класиране в търсенето, тогава целият ви сайт ще бъде засегнат.

Това няма да засегне само отделни страници или секции от вашия сайт, но по-скоро ще засегне целия сайт.

Google няма да каже точно какъв процент от страниците на вашия сайт трябва да бъдат полезни срещу неполезни, за да задействат този класификатор, но те казаха, че е за целия сайт и ще повлияе на целия сайт, дори ако имате много страници, които са полезни.

Отново, ако имате полезни страници, но относително голяма част от вашето съдържание е безполезно, дори полезното ви съдържание или секции от вашия сайт ще бъдат засегнати от тази актуализация.

Google каза, че „премахването на безполезно съдържание може да помогне за класирането на другото ви съдържание“.

Как да изградим съдържание на първо място за хората – съвет на Google

Google, подобно на предишни актуализации, като актуализацията на Panda, основните актуализации и актуализацията на отзивите за продукти, предостави списък с въпроси, които можете да си зададете относно вашето съдържание, за да изградите съдържание, което се възнаграждава от полезната актуализация на съдържанието.

Google сподели тези въпроси относно създаването на съдържание, ориентирано към човека:

 • Имате ли съществуваща или предвидена аудитория за вашия бизнес или сайт, която би намерила съдържанието за полезно, ако дойде директно при вас?
 • Съдържанието ви демонстрира ли ясно експертиза от първа ръка и задълбочени знания (например експертиза, която идва от действително използване на продукт или услуга или посещение на място)?
 • Вашият сайт има ли основна цел или фокус?
 • След като прочете вашето съдържание, някой ще си тръгне ли с чувството, че е научил достатъчно по дадена тема, за да помогне за постигането на целта си?
 • Дали някой, който чете съдържанието ви, ще си тръгне с чувството, че е имал задоволително преживяване?
 • Съдържанието основно ли е за привличане на хора от търсачките, а не за хора?
 • Създавате ли много съдържание по различни теми с надеждата, че част от него може да се представи добре в резултатите от търсенето?
 • Използвате ли широка автоматизация за създаване на съдържание по много теми?
 • Основно ли обобщавате това, което другите имат да кажат, без да добавяте голяма стойност?
 • Пишете ли за неща просто защото изглеждат в тенденция, а не защото иначе бихте писали за тях за съществуващата си аудитория?
 • Вашето съдържание оставя ли читателите чувството, че трябва да потърсят отново, за да получат по-добра информация от други източници?
 • Пишете ли на определен брой думи, защото сте чували или чели, че Google има предпочитан брой думи? (Не, не го правим).
 • Решихте ли да навлезете в някаква тематична ниша без реални познания, а вместо това главно защото смятахте, че ще получите трафик от търсене?
 • Съдържанието ви обещава ли да отговори на въпрос, който всъщност няма отговор, като например предполага, че има дата на пускане на продукт, филм или телевизионно шоу, когато такава не е потвърдена?

Възстановяването може да отнеме месеци

Този алгоритъм ще работи автоматично, каза Google. Резултатите или класификаторите ще продължат да се актуализират през цялото време.

Но ако даден сайт бъде засегнат от тази полезна актуализация на съдържанието, възстановяването му може да отнеме няколко месеца.

Един сайт трябва да докаже с течение на времето, че вече не публикува съдържание с единствената причина да се класира в търсачките, първо изживяване със съдържание в търсачката, а това отнема време.

Така че изглежда ще има някакъв период на изчакване – може би период на валидиране – през който сайтовете трябва да преминат, за да покажат на алгоритмите на Google, че сайтът предоставя полезно съдържание първо на хората.

Този период на валидиране е автоматизиран и докато Google непрекъснато актуализира резултатите за своите класификатори на вашия сайт, извършването на промяна днес вероятно няма да бъде отразено в класирането на Google в продължение на няколко месеца, каза Съливан пред Search Engine Land.

Според Google:

„Сайтовете, идентифицирани от тази актуализация, може да намерят сигнала, приложен към тях за период от месеци. Нашият класификатор за тази актуализация работи непрекъснато, което му позволява да наблюдава новостартирани сайтове и съществуващи. Тъй като определя, че безполезното съдържание не се е върнало в дългосрочен план, класификацията вече няма да се прилага.“

Google използва machine learning, за да идентифицира безполезно съдържание

Google използва нов алгоритъм за машинно обучение, който е в състояние да оцени и идентифицира безполезно съдържание.

Алгоритмите трябва да се подобряват с течение на времето между автоматизираните подобрения на машинното обучение и инженерите на Google, които променят и подобряват редовно общите алгоритми.

Google каза, че полезната актуализация на съдържанието разглежда различни сигнали за страницата и сайта, за да определи класирането на страницата.

Google не каза конкретно с нас кои точно сигнали се използват, както можете да си представите.

Утвърдени оценители на качеството

Google каза, че компанията за търсене е потвърдила тези нови резултати със своите оценители на качеството и потвърди, че използването на тази система подобрява качеството на търсенето на Google. Това се прави за повечето, ако не и за всички, подобрения в класирането и потребителското изживяване, които Google прави при търсене.

Отново, оценителите на качеството не влияят директно върху класирането, а по-скоро помагат да се потвърди на инженерите за търсене на Google дали алгоритмите правят подобрения в цялостното качество на търсенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *